[responsive_menu_pro]

Dansk Melodi Grand Prix bliver synstolket for første gang

| onsdag 20. feb, 2019 16:56 | opdateret 26. feb, 2019 kl. 11:52 | 4 Kommentarer
Dansk Melodi Grand Prix 2019 Værter DR1

Foto: Agnete Schlichtkrull

Når DR1 på lørdag aften sender Dansk Melodi Grand Prix fra Herning vil meget være, som det har været i de 62 år, DR har sendt sangdysten – men der er også noget, der er spritnyt.

For første gang nogen sinde sender DR i år Dansk Melodi Grand Prix med synstolkning live. Det betyder, at blinde og synshandicappede i år for eksempel vil kunne få meget mere at vide om, hvad der sker undervejs på scenen, blandt publikum i Jyske Bank Boxen eller på pointtavlen.

Synstolkning er en tjeneste, hvor en tolk beskriver for de blinde og synshandicappede, hvad der sker i billedet, så de kan få det hele med – og ikke ”blot” hører de 10 sange, som præsenteres ved årets show.

Hvor DR tidligere især synstolkede programmer, der var optaget på forhånd, har DR nu i halvandet år også livesynstolket programmer med stor opmærksomhed og mange seere. For eksempel live-synstolkede DR ’Sport 2018’-showet fra Herning i sidste måned, ligesom underholdningsprogrammerne ’Alle mod 1’ for eksempel også blev det.

Synstolkningen kan man slå til via kanalen DR1Syn, der er en tvillingkanal til DR1 med et særligt lydspor, ligesom man efterfølgende vil kunne se udsendelsen on demand med synstolkning på DRTV.

– Vi har fået mange henvendelser fra blinde og synshandicappede, som rigtig gerne vil have, at vi synstolker Dansk Melodi Grand Prix, og nu gør vi det. Tilgængelighed handler om, at alle skal kunne nyde godt af DR, og om at vi fjerner forhindringerne for i dette tilfælde folk med dårligt syn. Det er vigtigt, at de også føler, de er en del af fællesskabet og kan tale med om årets Grand Prix, siger DR’s redaktør for tilgængelighed og mangfoldighed Heidi Sivebæk.

DR har skruet op for synstolkningen

Helt generelt har DR de senere år skruet op for antallet af programmer, der bliver sendt med synstolkning. I 2018 blev der sendt 129 nyproducerede programmer med synstolkning på TV. Det svarer til 82 timers fjernsyn, og er den stigning på 23 procent i forhold til året før.

– Det er især programmer, som mange taler om, eller som skaber debat, vi synstolker. DR synstolker især dramaserier, dokumentarprogrammer, livsstilsprogrammer, særlige events og familiejulekalenderen på DR1. Derudover har DR også vist de første spillefilm med synstolkning i 2018, siger Heidi Sivebæk.

På DRTV er der også mulighed for at finde arkivprogrammer og nordisk drama med synstolkning.

Dansk Melodi Grand Prix 2019 har Johannes Nymark og Kristian Gintberg som værter, og det bliver sendt klokken 20.00-22.00 på lørdag på DR1, DR1Syn og DRTV, hvor der også er åbnet, så for eksempel danskere i udlandet eller andre Grand Prix-entusiaster kan se med.

Kilde: DR presse

Del på:

Tags:

Gemt under:: TV-Nyt

4
Kommentarer

Please Login to comment
2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Kommentar forfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Giv mig besked
C. Johansen

Det er en fin service at tilbyde synshandicappede. Samtidig kan man så give ikke-synshandicappede mulighed for at slippe for al mulig overflødig snak på den almindelige DR1 – har man vel lov at håbe. Faktisk har den tidligere kommentator gået så voldsomt til værks, at det har haft karakter af synstolkning.

C. Johansen

Nå, vi slap ikke for Ole Tøpholm! Tv-stationerne har tilrettelagt programmerne, så der inden hver liveoptræden vises en lille film, hvor en kompetent kommentator fx Peter Urban fra ARD, kort kan præsentere de enkelte landes bidrag. Men sådan fungerer det ikke med Ole Tøpholm som kommentator. Ole Tørholm kører helt sit eget show, og han fortæller meget lidt om de enkelte landes bidrag. Han har derimod umådelig travlt med alt mulig andet. Ole Tøpholm har den store bekymring, at de danske seere ikke rigtig kan forstå, at de ikke må stemme i den semifinale, hvor Danmark ikke deltager. Det kræver… Læs mere »

Per M

Sådan noget som semifinalerne og så det endelige opgør plejer at kunne streames direkte på ESC’s egen YouTube kanal.
https://www.youtube.com/channel/UCRpjHHu8ivVWs73uxHlWwFA
Om det så sker med en kommentator på eller uden ved jeg ikke, men det kan du finde ud af i aften klokken 21 kan jeg se når de streamer den 2. semifinale.

C. Johansen

Tak for tippet, Per M. Det er værd at prøve.
De seneste år har jeg altid set programmerne fra Das Erste – ARD’s hoved kanal direkte fra satellit. Det fungerer udmærket, og kommentatoren Peter Urban har et både naturligt og afslappet forhold til konkurrencen.
At jeg i år forvildede mig til at se programmet fra DR skyldes, at det i forbindelse med DR’s spareplaner blev meddelt, at en del medarbejdere ville blive afskediget heriblandt Ole Tøpholm. Jeg tænkte da, at det var rigtig fedt, da vi derved kunne slippe for ham som kommentator. Men nej! Han var der skam stadigvæk.