TV-Nyt

75-året for Danmarks befrielse på DR1

DR tænder lys og markerer den skelsættende dag sammen med hele Danmark – i en direkte tv-udsendelse på DR1 mandag 4. maj klokken 20-21.

DR’s markering af 75-året for Danmarks befrielse bliver en aften, der giver plads til både eftertænksomhed og refleksion. Sammen skal vi mindes et af de mørkeste kapitler i danmarkshistorien. En tid, hvor voldsomme bombeangreb, tab af menneskeliv, begrænsning af rettigheder, menneskejagt, udgangsforbud og mørklægningsgardiner var en del af danskernes hverdag. Men vi skal ikke mindst markere det glade budskab, at Danmark efter fem år endelig kunne kalde sig et frit land.

Fejringen på DR1 sendes fra en boligkarré i København, hvor live-publikummet er beboerne, der ser og hører med fra deres hjem og deres altaner.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Tine Gøtzsche er aftenens vært og leder os igennem en begivenhedsrig jubilæumsaften. I godt selskab med gæster, historiske indslag fra DR’s arkiver og stærke klip som er lånt af Frihedsmuseet, oplever seerne de dramatiske dage og timer op til befrielsen.

Statsminister Mette Frederiksen deltager og taler til os, mennesker, der har oplevet besættelsen og befrielsen fortæller om deres erindringer, musikerne Caroline Henderson og Katinka fremfører nogle af de sange, som vi særligt forbinder med krigen, og så har en række folketingspolitikere sagt ja til at synge til lejligheden og minde os om, hvilken historie vores land bygger på.

Folketingets kor har sagt ja til at optræde med sangen ’I Danmark er jeg født’ og består af: Mogens Jensen, Ane Halsboe-Jørgensen, Karen Ellemann, Jan E. Jørgensen, Søren Pape, Morten Messerschmidt, Pia Olsen Dyhr og Sofie Carsten Nielsen.

Blandt et af de øvrige musikalske indslag er ’Alsang’ – et fænomen, der stammer fra krigsårene. I tv-programmet på mandag vil DR bygge bro mellem fortidens og nutidens stemmer, når lyd og billede fra starten af 1940 smelter sammen med livesang anført af sangere fra DR Vokalensemblet.

Og endelige dukker Christian X op i skikkelse af Paw Terndrup, som vi kender fra serien ‘Frederik IX’, der blev vist på DR sidste jul.

Kilde: DR presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button