TV-Nyt

50 år med direkte engelsk fodbold på dansk TV – Få historien om Tipslørdag her

Fredag 29. november var det præcis 50 år siden, DR sendte det legendariske tipsfodboldprogram med engelske kampe for første gang.

Tipskampe fra den engelske fodboldliga blev nemlig sendt første gang den 29. november 1969, og de skabte interesse for engelsk fodbold som aldrig tidligere.

Et nordisk samarbejde skaffede engelsk fodbold på de danske tv-skærme

At det overhovedet lykkedes at få råd til at sende tipsfodbold fra England, skyldtes, at Danmark, Norge og Sverige slog sig sammen om at købe rettighederne til kampene. Det var svenskerne der foreslog idéen, og man fik lov til at sende kampe, dog udelukkende fra Midlands-området.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Den første udsendelse, der blev sendt, var kampen mellem Wolverhampton – Newcastle, vundet 1-0 af hjemmeholdet. Danmarks Radio havde sendt Niels Christiansen og en radiotekniker til det engelske stadion for at kunne afvikle kampen.

Kært barn har mange navne: Tipskamp,Tips-fodbold, Sportslørdag og Tipslørdag

Tilbage i 1969 hed den første udsendelse blot tipskamp, mens den anden udsendelse fik titlen ’Fodboldkamp fra Tipskuponen’, derefter hed tipsprogrammerne ’Tips-fodbold’. Fra starten af 1978 blev tipskampen en del af sendefladen ’Sportslørdag’, hvor der også var nyheder fra andre sportsgrene. Programmet hed faktisk ikke officielt ’Tipslørdag’ før fra 1992.

Dong lyden kom i 1982

I 1982 var der premiere på den berømte ’dong’-lyd, der tilkendegav, at der var scoret i andre tipskampe. Lyden blev ’opfundet’ af lydtekniker i DR Jens Peter Pihl. Det var et bearbejdet klokkeslag fra en kendingsmelodi (med tre klokkeslag) til et radioteaterprogram i den jugoslaviske statsradiofoni Radio Beograd. Lyden blev brugt første gang i ’Sportslørdag’ den 13. november 1982, og den var en del af ’Tipslørdag’ helt frem til programmet lukkede.

Intro fra Sportslørdag tiderneSportslørdag Intro
Sportslørdag Intro


Slut med engelsk fodbold på DR i 1999

I 1998 lukkede og slukkede Tommy Troelsen ’Tipslørdag’-studiet. Men ’Sportslørdag’ fortsatte med en engelsk kamp om lørdagen frem til slutningen af 1999, hvorefter den æra sluttede.

I dag er den engelske fodbold rykket op i en helt anden liga rent tv-dækningsmæssigt. Rettighederne er løbende blevet dyrere, og der er nu mange flere live kampe på dansk tv end i gamle dage.

Se vores aktuelle Premier League tv-oversigt her

Kilde: DR

Læs også


Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button