TV-Nyt

2009 – et tilbageblik

feature 2009Så er vi færdige med nullerne og færdige med analogt tv via tv-antennen. 2009 blev et skelsættende år for fjernsyn i Danmark. 1/11 blev der slukket for de analoge signaler på sendemasterne rundt omkring i landet og nogle timer senere var der pludselig potentielt adgang til over 30 kanaler.

Slukningen af det analoge signal blev der informeret vidt og bredt om, og det lykkedes da også at få digitaliseret stort set alle inden 1/11. Både den nye betalings-tv udbyder Boxer og også de eksisterende udbydere Viasat og Canal Digital havde satset rigtig mange reklamepenge på at kapre nye kunder i forbindelse med overgangen til digitale signaler. Det lykkedes dog ikke at lokke så mange som forventet.
Boxer kom i gang og det allerede inden 1/11 på en række sendemaster. Det benyttede jeg mig naturligvis også af her på DIGITALT.TV og lavede en stor test af hele 7 Boxer modtagere. Aldrig før har jeg haft så mange bokse på én gang, men det var interessant at afprøve dem og sammenligne flere på samme tid, hvilket jeg ellers kun sjældent har mulighed for. Boxer’s kanalpakker blev uden TV3 kanaler, men med mere frihed end tidligere set. Et højt kortgebyr og dyrere ekstra abonnementer ved flere tv i husstanden, gjorde det dog klart, at Boxer ikke var en revolution og næppe kunne flytte mange kunder på det eksisterende marked. Udover Boxer kanalerne blev de tre nye DR kanaler navngivet og DR Ramasjang, DR K og DR HD blev lanceret fra 1/11. Specielt DR Ramasjang har hurtigt opnået en pæn interesse.

Hos Canal Digital blev også 2009 et år med fokus på HDTV. 1. januar 2009 startede TV 2 Film HD, og i februar fulgte så Animal Planet HD. Dog viste det sig at ikke alt HDTV åbenbart kunne finde plads hos Canal Digital. Eurosport 2 HD kanalen blev forbigået af Canal Digital. Den lovede lancering af Video On Demand fra Canal Digital blev udskudt til april 2010. Trods modstand mod tanken i mange år, så blev 2009 året, hvor Canal Digital valgte at starte med at distribuere TV2 Danmark via satellit. Dermed var behovet for egen tv-antenne udover parabolskærmen endegyldigt afskaffet.

canal9Canal9 blev et af årets store samtaleemner. Kanalen havde svært ved at skaffe sig distribution, på trods af superliga rettigheder og sit mix af sport, serier og film. Mest stejl stod YouSee, men her lykkedes det til sidst at få en aftale i hus om digital distribution.  Bonnier står bag denne kanal og Canal+ kanalerne, og netop Bonnier går ind i 2010 uden at vide sig sikker på sin kronjuvel på rettighedsfronten, nemlig Premier League rettighederne. Disse gik til et rettighedsselskab, og det skal blive spændende at se, hvordan de skal distribueres efterden igangværende sæson.

tv3pulsViasat startede endnu en kanal i TV3 familien. TV3 Puls blev fra starten ikke spået de store chancer, men kanalen blev taget godt i mod, og betegnes af flere mediefolk som årets overraskelse. Af andre nye kanaler hos Viasat kan nævnes National Geographic Wild. Viasat sikrede sig sin væsentlige fodboldrettighed, nemlig fortsat at kunne vise Champions League. På HD fronten annoncerede Viasat en fælles HD kanal for sine TV3 kanaler. Denne melding blev dog fulgt op af en ny i slutningen af december, hvor det nu kun bliver en TV3+ HD kanal seerne kan forvente sig fra februar. Desuden bliver det heller ikke en bonuskanal som tidligere annonceret, men derimod en kanal i HD pakken. Jeg havde hellere set en fælles kanal med indhold fra TV3, Plus og Puls, men selvfølgelig er det bedre end ingenting. Viasat havde også meldt ud, at de ville holde priserne i 2010, men alligevel blev det til en prisstigning som blev meldt ud i december.

drhdDR leverede den første HD kanal, der er ude på alle platforme. DR HD blev startet 1/11 både på DVB-T, DVB-C og DVB-S. Formatmæssigt blev 2009 også et år hvor flere kanaler skiftede til 16:9.

På kabel-tv siden blev 2009 også et år med store forandringer. Først og fremmest med YouSee’s sløfning af de kodede signaler for de digitale udgaver af kanalerne i de almindelige tv-pakker. Det betød også at Stofa måtte følge trop. Også på de interaktive tjenester blev der udviklet med mere start-forfra, Sputnik og TV1000Play hos Stofa og tv-arkiv hos YouSee. Canal Digital kabel-tv fik en aftale i hus om distribution af TV3 kanalerne, kun i Canal Digital kabel-tv net naturligvis og ikke på parabol. Stofa havde lovet nyt på Zaptor fronten, men det lader også vente på sig.

Det var et lille tilbageblik på 2009. Nu har vi så taget hul på 2010, hvor jeg ikke mindst ser frem til at lancere siden her i nyt design og med ny funktionalitet.


Få 12 måneder til 8 måneders pris - Spar over 33% rabat på årsabonnement! SkyShowtimeAnnonce

I samme kategori

Back to top button