Test: Xiaomi Mi LED TV 4S TV med Android TV
Der er nye navne på fladskærms markedet. Én af de nyere tv mærker på det europæiske marked er Xiaomi, der med deres Android TV model serie Mi LED TV 4S, vil gøre sig gældende på et konkurrencepræget marked.
Men hvor meget tv får du for pengene, og hvordan er billedkvalitet og brugeroplevelsen? Det er nogle af de ting, du kan få svar på i vores test af Xiaomi’s Mi LED TV 4S.
Det Mi LED TV 4S vi tester er 43” modellen, der byder på Android TV som smart tv-platform. Dermed er får du altså en samlet pakke med tv og masser af tilgængelige apps fra Google Play butikken.
Produktet er stillet til rådighed af mistore.dk, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.
Pris og tilgængelighed
Mi LED TV 4S TV er en produktserie med størrelserne:
- Mi LED TV 4A 32
- Mi LED TV 4A 43
- Mi LED TV 4A 55
- Mi LED TV 4A 65
Hos den officielle danske Mi Store, der har man aktuelt 32” og 43” modellerne til henholdsvis 1.990,- og 3.490,- De får 55” modellen ind engang her i sommeren, hvor 65″ modellen også skulle blive lanceret i Europa.
Du kan også tjekke de billigste dagspriser på Xiaomi TV modellerne hos Pricerunner.dk her
Teknik og Design
Mens 65″, 55” og 43” modellerne er Ultra HD skærme, så er 32” modellen med opløsningen 1366 x 768 pixel. 32” modellen har ikke HDR support, mens der HDR 10 support på de større modeller.
Skærmteknologien er Direct LED – IPS panel.
På tilslutningssiden så får du med tv’et her:
- 3 x HDMI
- 3 X USB
- Optisk lyd ud
- Udgang til høretelefoner
- Kablet netværk
- AV input
- DVB-C, T2, S2 tuner
- Plads til kortlæsermodul
- WiFi
- Bluetooth
Altså et ret pænt udvalg af muligheder. Internt så er der en Cortex A53 quad-core CPU / Mali-450 GPU, og indbygget 2GB ram + 8GB flash.
Designet er ret klassisk og minimalistisk med en metalkant omkring selve skærmen og to fødder i sort metal.
Skærmen er som nævnt med Direct LED teknologi, hvilket også betyder at skærmen langt fra er blandt de tyndeste. Stikkene er praktisk placeret, så de ikke stikker bagud, hvilket specielt ved vægmontering er rart.
Den medfølgende fjernbetjening er ret enkel og med dedikerede knapper til Netflix og Amazon Prime Video. Der er naturligvis også mikrofonknap til Google Assistent stemmestyring. Man kunne måske have ønsket sig, at fjernbetjeningen var knap så glat.
Installation
Mi Led TV 4S er enkel at pakke ud. Det er enkelt at løfte den ud af papkassen, da den er pakket i en pose med håndtag. Derefter er det blot at montere de to medfølgende fødder.
I forhold til førstegangsopsætningen, når du tænder for skærmen, så er det i det store hele Android TV-opsætningen, som vi kender den. Først skal bluetooth fjernbetjeningen parres med skærmen, og derefter er det nemmeste at sætte op via Android telefon med din eksisterende Google konto.
Vi har testet skærmen med signal fra egen tv-antenne og Boxer TV abonnement, men skærmen har også tuner til kabel-tv som f.eks. YouSee / Stofa og satellit-tv tuner f.eks. Canal Digital. Alle tilgængelige tv-kanaler blev scannet ind uden problemer for os.
Xiaomi nævner under installationen mulighed for at benytte deres egen brugeroverflade (launcher skærm) kaldet PatchWall, som man så kan tilgå via Mi knappen på fjernbetjeningen, men denne er ikke så aktuel i Danmark.
I forhold til sprog, så kan man vælge dansk under installationen, men forvent ikke at alt er på dansk af den grund. Der er meget der er på engelsk i praksis i menuerne, når du bruger tv’et til daglig.
Der er en også region indstilling under installationen, hvor man ikke kan vælge dansk eller engelsk, så der bliver man nød til at vælge noget andet, det kommer vi nærmere ind på i næste afsnit.
Efter endt opsætning, så blev vi tilbudt en Android TV software opdatering på skærmen. Det kan naturligvis anbefales at installere denne, hvis du får en sådan tilbudt, så er du sikret det mest up to date software. Android TV platformen er version 9 på skærmen her.
Live TV Betjening
Hvis du ønsker at se tv, skal du klikke på Live TV ikonet i Android TV menuen. Har du ikke aktiveret Xiaomi’s Patch Wall startskærm, så kan det også startes ved et tryk på Mi knappen.
Som vi var inde på under installationsafsnittet, så er der på et tidspunkt en region indstilling, hvor man ikke kunne vælge dansk, så der valgte vi German, og det var også det sprog, der så var sat op i forhold til lyd, undertekster og tekst-tv sprog. Du kan ændre det til dansk i tv-menuen, så lidt underligt man ikke kan vælge dansk under førstegangsinstallationen.
I forhold til live, så er der en væsentlig ting, vi savner rent betjeningsmæssigt. Der er ingen hurtig skift mellem kanaler bare med kanal op og ned knap på fjernbetjeningen. Man skal åbne kanallisten og bladre rundt i denne trykke ok og endda trykke på kanallisten igen for at lukke listen. Ellers kan man naturligvis skifte kanaler via kanalnumre. Man skulle mene, at man kunne have mulighed for at zappe op ned med navigationsknapperne. mens man ser live tv, men det er da altså ikke. Så er du typen, der godt kan lide at kanalsurfe, så er dette tv altså ikke for dig.
Ellers så er live tv-delen ret logisk opbygget. Settings knappen giver adgang til tv menu i bunden, hvor der er adgang f.eks. tv-guide, billede og kanalindstillinger med mere.
Nogle kunne her måske savne en direkte knap til tv-guiden på fjernbetjeningen.
Hbb-TV fungerer fint på DR1 har vi kunnet konstatere, ligesom tekst-tv fungerer fint. Der er for resten i indstillinger mulighed for at få tv’et til at starte op automatisk på seneste anvendte input. Så du kan altså slukke og tænde, og så automatisk komme ind på live tv, hvis det er det, du bruger det mest til.
Det er muligt at flytte rundt på kanalerne i kanallisten og lave favoritkanaler.
Det er måske værd at bemærke, at Mi LED TV 4S TV her ikke tilbyder optagelse af live tv på tilsluttet USB-enhed. Men om man savner dette i en tid med streamingtjenester og on demand muligheder, må jo være op til den enkelte.
Android TV-oplevelsen
Med Android TV som smart tv-platform, så er Mi LED TV 4S født med en masse app muligheder, stemmestyring med Google Assistent og indbygget Chromecast.
Masser af streaming apps
Du har altså en masse muligheder med dette tv på app og betjeningsfronten. Netflix og Prime Video er forinstalleret, mens du via Google Play store kan installere en masse yderligere streaming apps som f.eks.:
- TV 2 Play
- Viaplay
- HBO
- Dplay
- C More
- YouSee
- Spotify
- Kodi
Disse har fungeret fint for os i vores test. Viaplay har besked i toppen i app’en, om at tv’et ikke er officielt Viaplay certificeret, men i praksis har vi ikke oplevet problemer.
Netflix og Amazon Prime Video titler med HDR vises i HDR versionen.
DR TV er som bekendt endnu ikke lanceret på Android TV platformen som app, men du kan se DR TV indhold via HBB TV, altså rød knap, mens du ser DR1 live tv på skærmen. Den anden mulighed er at Chromecaste direkte til skærmen. Her skal det bemærkes, at den indbyggede chromecast ikke, ligesom på eksterne Android TV medieafspillere, kan skiftes mellem 60 og 50 Hz. Den er låst til 60 Hz, så DR indhold bliver ikke vist helt så flydende. Så har du mulighed for at bruge Hbb TV så kan det anbefales frem for at Caste.
Kodi håndterer skærmen også fint, vi har testet vores test video f.eks. Life of Pi Trailer med HDR, hvor skærmen skifter til HDR gengivelse.
Man føler generelt ikke, at menuerne er langsomme eller noget på skærmen her, så det skal den have ros for.
Skift tv-kanal med stemmen
Med stemmestyring så kan du f.eks. skifte tv-kanal ved at sige skift til DR1, TV 2 osv. Det var også muligt at skifte til Netflix og Amazon Prime Video med stemmen, mens det ikke virkede med andre tjenester som f.eks. Viaplay eller TV 2 Play. Her blev man sendt til søgeresultater på YouTube i stedet for.
Du kan naturligvis også bruge stemmestyring til at slukke og tænde for smart home dimser, du har sat op i dit Google Home. Skulle du opleve at stemmestyring ikke virker, så tjek om der er en opdatering af Google app’en, som kan afinstalleres, så burde det virke igen. Det var nemlig ude for.
Med sin begrænsede plads rent lagringmæssigt, og moderate processorkraft, så skal du ikke forvente at installere en masse spil, og at alle disse kører optimalt. Men til streaming apps så fungerer skærmen fint.
Billedkvalitet og lydkvalitet
Generelt så er vi ret godt tilfredse med billedkvaliteten på skærmen her. Det er naturligvis ikke på med f.eks. OLED skærme, men du får en ret god betragtningsvinkel med IPS skærmen her.
Indstillingsmæssigt så får du den mest korrekte gengivelse ved at vælge billedindstillingen Movie. Der er som standard aktiveret ting som bevægelsesoptimering og støjreduktion, som du evt. kan overveje at slå fra.
Netflix 4K HDR indhold ser flot nok ud. Men forvent ikke en fuld HDR-fornemmelse, ligesom man i større grad oplever på OLED TV. Det er ikke f.eks. ikke sådan, at lyset fra en flamme i mørke virkelig træder ud af skærmen rent lysmæssigt.
I sin prisklasse får man dog et god nok billedkvalitet til at tilfredsstille langt de fleste.
Lydmæssigt så har de fleste nok ikke store forventning til tv efterhånden, og denne model befinder sig naturligvis heller ikke rent lydmæssigt i superklassen i forhold til hjemmebiograf lyd. Her vil en god soundbar, eller et egentligt anlæg, naturligvis kunne hæve niveauet en del.
Konklusion
Leder du efter 43” TV f.eks. til børneværelset, sommerhuset så er Xiaomi’s Mi LED TV 4S et rigtigt godt bud i denne prisklasse. Du får et designmæssigt ret flot TV med en masse app muligheder og indbygget Google Assistent.
Billedkvaliteten er god for en skærm i denne prisklasse, og der er en god betragtningsvinkel. Også betjeningen er generelt god, og man føler ikke, at man skal vente på noget, når man bevæger sig rundt i skræmmenuerne og afspiller indhold på streaming.
I forhold til live tv via skærmens indbyggede tuner, så skal man kunne undvære hurtigt at kunne zappe mellem kanalerne via et enkelt knap tryk. Der er heller ikke optag tv på USB enhed funktion, men i en tid hvor streaming tager mere og mere over, så er det nok ikke et must for mange.
- God billedkvalitet i prisklassen
- Mange muligheder med Android TV og stemmestyring
- Ingen zap kanal op/ned knap
- Ingen mulighed for at optage eller pause tv