TV Pakker

Hvornår kan frit valg af tv-kanaler kaldes frit valg?

Frit tv kanal valgDer har længe været debat om stadigt dyrere tv-pakker uden mulighed for helt frit af vælge kanaler. I forbindelse med det seneste medieforlig tilbage i 2012 efterlyste politikerne større valgfrihed. 

Efterhånden er mange fleste tv-udbydere så kommet med noget de kalder for Frit Valg / Bland Selv eller lignende, men der er flere definitioner på begrebet, alt efter hvem man spørger. Det har betydet en ordkrig blandt flere tv-udbydere i de seneste uger i forhold til Frit Valgs begrebet, efter Boxer lancerede, det de kaldte en Danmarkpremiere på Frit Valg. 

Vi kigger i denne artikel lidt nærmere på udviklingen omkring nogle af de store danske tv-udbyderes frit valg løsninger, og på hvad Forbrugerrådet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mener om frit valg begrebet.

Frit valg hos Boxer

Boxer mener selv de var første tv-udbyder med et reelt bud på en frit valgs løsning. Allerede i 2009 indførte Boxer tv-pakken Flex8, hvor man selv kunne sammensætte en tv-pakke. Dog var der et enkelt krav, man skulle vælge otte kanaler, men man var ikke forpligtet til et stort antal kanaler, før man kunne købe sig til frit valg.  

Her i starten af 2014 kom Boxer så med det de kalder ægte Frit Valg. I Boxer Flex er der intet krav om et bestemt antal kanaler – man kan vælge bare en enkelt eller 20 kanaler, hvis man foretrækker det. Man kan fra måned til måned ændre sammensætningen på sin tv-pakke – det vil sige skifte kanaler ud eller købe flere til. 

-Boxers nye Flex produkt møder forbrugernes nye tv-adfærd helt perfekt, sammen med on-demand og streamingtjenester som Boxer Bio og Netflix giver vi dermed tv-seerne fuld kontrol lyder det fra Boxers direktør Steen Ulf Jensen. 

Priserne på kanalerne enkeltvis starter på 29,-, men uanset antallet af kanaler, skal man med Boxer Flex altid betale 79 kr. til Boxer administration, sendenet, kundeservice mv. 

Om frit valg så kan betale sig, afhænger af hvor mange og hvilke kanaler du gerne vil se. TV3 og Kanal 5 skal du have en tv-pakke for at få, og du skal heller ikke vælge ret mange tv-kanaler, før frit valg bliver dyrere end en regulær tv-pakke fra Boxer.

Frit Valg hos YouSee

YouSee udtalte tilbage i 2012 efter medieforliget, at de gerne ville af med minimumskravet, så kunderne kunne nøjes med at vælge én kanal ekstra f.eks. som supplement til grundpakken. Men man lod samtidigt forstå, at det var noget YouSee først skulle have en aftale med tv-stationerne om. 

YouSee’s vej mod mere kanalfrihed til kunderne er gået i flere trin. YouSee lancerede i 2011 Ekstrakanaler, som var et abonnementsprodukt, der gav mulighed for at supplere en af de traditionelle tv-pakker med et antal tv-kanaler efter eget valg, dog med krav om at man valgte mindst fire kanaler. Det var først skridt på vejen, i sommeren 2013 kom så endnu et skridt, da Ekstrakanalerne blev udvidet til at kunder – også dem med grundpakken – frit kunne tilvælge enkeltkanaler til stykpris fra hele YouSee’s katalog af tv-kanaler.

Her i marts 2014 kom så YouSee så med deres seneste trin i frit valgs processen nemlig Bland Selv. I denne nye frit valgs model, får man lov at udskifte op til 10 af kanalerne, hvis man køber mellempakken til 389 kr., og 34 kanaler, hvis man køber fuldpakken til 479 kr. Fordelen ved Bland Selv er utvivlsomt, at det kombinerer mængderabatten fra pakkestrukturen med større valgfrihed, men altså kun hvis man har Mellem eller Fuldpakken. De kommercielle kanaler TV 2, TV3 og Kanal 5 er således sikret fuld udbredelse hos alle YouSee kunder. 

Men YouSee stod i 2012 fast ved Grundpakken som udgangspunktet for kunderne, og det har ikke ændret sig her i 2014. Man kan ikke vælge grundpakken fra, eller ændre på sammensætningen af kanalerne i Grundpakken. YouSee går faktisk så langt som at sige, at det er utopi, at kunderne skal kunne vælge samtlige kanaler enkeltvis. “Man kan gøre det billigere og nemmere med en kombination af pakker og valgfrihed”, lyder det fra YouSees direktør, Mathias Berg overfor Politiken.

Mere kanalfrihed er heller  ikke uden omkostninger hos YouSee. På hvert tv du ønsker at se Bland selv kanaler kræver det et YouSee kort til ca. 100 kr. + modul eller en tv-boks. En ekstraudgift og besvær, der nok skal få en del til at stå af. 

Frit Valg hos Stofa

Stofa fulgte kort tid efter YouSee lancering af Ekstrakanaler tilbage i 2011 med deres Stofa FritValg, men allerede i 2007 var de faktisk på banen med Bland Selv løsning, hvor man kunne vælge op til 9 kanaler efter eget valg. Udvalget af de kanaler man kunne vælge imellem var dog meget sparsomt både i 2007 og i 2011.

Her i 2014 kan man med Stofa FritValg bygge ekstra tv-kanaler oven på sin nuværende tv-pakke, så igen er man altid bundet til at tage den mindste tv-pakke. Der er nu 78 kanaler at vælge imellem og man kan ændre sine kanaler gratis, når det passer en.

Ligesom hos YouSee, så kræver FritValg ekstra udstyr/omkostninger. Hos Stofa skal du have en Stofa boks eller en kortlæser med et Stofa kort pr. tv du vil se fritvalgskanaler på.

Frit Valg hos Waoo

Hos Waoo har kunderne taget godt imod frit valgs muligheden, hvor kunderne nu kan tilkøbe tv-kanalerne enkeltvis direkte via TV-boksen. Waoo’s salg af ekstra kanaler er i snit steget med 60 procent pr. uge i 2014 i forhold til 2. halvår 2013, oplyser de overfor DIGITALT.TV

Waoo!’s model ligner kabeltv-udbydernes med et udgangspunkt i en fast pakke, som for privatkunder dog kun består af must-carry-kanaler samt TV2, som den eneste betalingskanal. TV 2 er ifølge Waoo med, fordi det er Danmarks mest sete tv-kanal, og eftersom den er pålagt public service forpligtelser, så mener Waoo, at det giver det god mening at placere den ved siden af DR1 i grundpakken.

Waoo! slår på brugervenligheden i deres frit valgsløsning, nemlig det at a la carte kanaler kan bestilles med fjernbetjeningen i en kanalbutik på tv-boksen og bliver aktiveret med det samme på tv’et. Det er muligt at opsige abonnementet på kanalen efter én måned.

Det skal dog nævnes at udvalget af frit valgs kanaler man kan købe enkeltvis, ikke omfatter alle tilgængelige tv-kanaler. F.eks. kan Kanal 5, 6’eren eller Kanal 4 ikke købes som enkeltkanal.

Eftersom næsten hver fjerde ud af fem Waoo! tv-kunder har en eller flere tv-bokse derhjemme, så er der imodsætning til kabel-tv udbyderne her ofte allerede det nødvendige udstyr tilstede, hvorfor frit valg her ikke er forbundet med investering i ekstra udstyr.

Frit Valg hos Telia

Telia, der leverer tv via ADSL/telefonstikket er også med på frit valgs vognen, og skiller sig på denne front dermed ud fra konkurrenten TDC TV.

Her fra starten af 2014 har Telia lanceret frit valg af 36 enkeltkanaler. Telia TV-kunder kan således vælge mellem et stort udvalg af enkeltkanaler som tilvalg til deres Start-pakke (den mindste tv-pakke), der koster 329,- / måned. De 329,- skal man huske også inkluderer en en 20mbit bredbåndsforbindelse.

Hos Telia svinger prisen pr. frit valgskanal fra 9,- til 39,- pr. måned. Det er dog ligesom hos Waoo, ikke alle tv-kanaler man kan købe som enkeltkanaler.

Hos Telia TV har alle kunder automatisk en tv-boks, så man skal her ikke ud og investere i ekstra udstyr, såfremt man ønsker en frit valgsløsning.

Definitionen af Frit Valg, hvem har ret og bliver det ikke dyrt og besværligt?

Som vi skrev i indledningen, er der udbrudt en ordkrig blandt flere tv-udbydere i de seneste uger i forhold til Frit Valgs begrebet. YouSee mener, at de var først med Frit valg, da de i 2013 tilbød mulighed for at tilkøbe alle tilgængelige kanaler ovenpå Grundpakken. I en pressemeddelelse om Boxer’s Frit Valg løsning mener Stofa, at det var dem der havde Danmarkspremiere tilbage i 2007 på Frit Valg tv-løsninger, og deres kommercielle direktør, Michael Broch Hansen, udtaler  “Hvorfor det er mere ’ægte frihed’ at tvinge tv-seerne til at købe en skrabet tv-pakke og mindst én tvungen kanal for at komme i gang, som de reklamerer med, er mig en gåde”. 

Boxer mener, at de er de eneste med ægte frit kanalvalg, fordi man kan starte fra nul. Udover DR’s kanaler som alle kan se via antenne, kan man altså i princippet nøjes med en enkelt betalings-tv kanal, og det er Boxer ene om. 

Man må konkludere at definitionen på frit valg er forskellig, alt efter hvem man spørger. Hos mange tv-udbyderne ses det som værende, når man frit kan vælge kanaler ud over den mindste tv-pakke, mens Boxer mener, at man skal kunne nøjes med en enkelt kanal. 

Hvornår er frit Valg egentlig frit valg, hvem skal afgøre det?

Ser vi på uafhængige instanser, så kalder Konkurrence og Forbrugerstyrelsen Boxers tilbud for det bedste bud indtil videre. Hos Forbrugerrådet Tænk er Cheføkonom Martin Salamon kritisk overfor Grundpakke tvangen. Han siger til Politiken “Det viser jo netop, at de har teknikken til at give forbrugerne ægte valgfrihed, men så alligevel ikke gør det. Det er jo rart at kunne malke forbrugerne måned efter måned for de her høje beløb for en pakke med en masse indhold, som forbrugerne ikke er interesserede i”.

Her på DIGITALT.TV, mener vi ikke nogen kan proklamere 100% frit valg. Uanset tv-udbyder kan man ikke vælge TV3 eller Kanal 5 som frit valgs kanaler, så 100% frit valg er der ikke nogen som helst steder. De to kanaler vil ikke tilbyde dem på denne måde, så i bund og grund er det disse kanaler, der står i vejen for det helt frie kanalvalg. TV3 og Kanal 5 i grundpakken er en forudsætningerne for, at tv-udbydere kan forhandle sig frem til at få rettighederne til at tilbyde andre Viasat / SBS kanaler som fritvalgsløsninger.

For nogle kunder med meget begrænset tv-behov vil det helt frie valg være en fordel, men man kommer heller ikke udenom, at det vil være besværligt og forbundet med ekstra omkostninger for mange kabel-tv kunder, såfremt samtlige kommercielle kanaler var kodet i en 100% fritvalgsløsning. Vi kan kun hilse mere fleksibilitet velkommen på tv-markedet, og der er uden tvivl sket en positiv bevægelse i den retning i de seneste år, så må det være op til den enkelte forbruger, hvor man synes man får mest for pengene.

De mediepolitiske ordfører for Venstre, Liberal Alliance og SF synes i øvrigt ikke at være tilfreds med frit valgs løsningerne, som de foreligger i dag. Det kom frem, da Kulturen på News tirsdag den 11/3 havde medieordførerne fra Liberal Alliance, De Radikale, SF og Venstre til rundbordsdiskussion som optakt til forårets medieforhandlinger. Så det er ikke sikkert at der ikke kommer lovmæssige indgreb overfor tv-udbyderne.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard