NyhederHDTV

DR1 (HD) – Værd at vide

Få et overblik over DR1 i HD kvalitet for de mest udbredte tv-udbydere her.

DR 1 HD 720p parabol

DR1 HD via tv-antenne

Der findes kun 1 udgave af DR1, når du modtager den via en almindelig tv-antenne. DR1 hedder kanalen ligesom hidtil, men kanalen uddsendes nu i 1280×720 opløsning med forbedret billedkvalitet i forhold til hidtil.

Kanalen hedder ikke DR1 HD, fordi der ikke udsendes med en bitrate, der er god nok til, at den må kaldes HD ifølge EBU’s anbefalinger omkring dette. EBU anbefaler at man ikke går under 8 Mbit/s for 720p kanaler, men DR1 udsendes via antennenettet med variable bitrate der gennemsnitlig er på 6,5 Mbit/s . Dette er også årsagen til at DR fortsat vil samsende enkelte ting på DR1 og DR HD. For altså at kunne levere ægte HD udgave også til husstande med egen tv-antenne.

Du kan med den nye DR1 også selv vælge undertekster til og fra, eftersom der nu udsendes DVB undertekster.

Den nye udgave af DR1 udsendes nu også med 5.1 lyd. I forbindelse med den tekniske MUX1 omlægning fra MPEG2 til MPEG4 har det vist sig, at DRs transmissionsudstyr ikke håndterer DR1s 5.1 multikanallyd på en tilfredsstillende måde.

Derfor vil DR1 i en kortere periode kun vil blive udsendt med HE-AAC stereolyd.

DR1 HD via kabel-tv

YouSee og mange Stofa foreninger sender DR1 i 2 udgaver. En almindelig udgave som hidtil, men også en udgave i 720p. Denne udgave er dog ligesom på antenne sendenettet heller ikke navngivet DR1 HD.

Hverken Stofa eller YouSee tilbyder DR1 med valgfrie undertekster desværre. Den nye udgave af DR1 udsendes nu også med 5.1 lyd.

DR1 HD via parabol

Canal Digital tilbyder DR1 i 2 udgaver, den velkendte som hidtil til ikke HD bokse samt den nye DR1 720p udgave. DR1 (720p50) hedder denne udgave, og den er at finde på kanalplads 25 på Canal Digital HD bokse.

Der er ikke mulighed for at vælge undertekster til eller fra hos Canal Digital. Den nye udgave af DR1 udsendes nu også med 5.1 lyd.

Viasat tilbyder pt. kun DR1 i standard opløsning og ikke den nye 720p udgave.

DR1 HD ægte HD?

Det er endnu kun udvalgte programmer, der sendes i ægte HD kvalitet, mens størstedelen er opskaleret til HD.  Det fremgår af programoversigten på dr.dk, hvilke programmer der er produceret i HD. Der kigges også på at oplyse om HD på tekst-tv.

I samme kategori

Back to top button