Vidunderbørn – nyt underholdningsprogram fra 7. november på DR1
Vidunderbørn er DR1s nye underholdningsprogram for hele familien lørdag aften med start 7. november. Her dyster seks af Danmarks dygtigste børn i klassiske kunstarter som klaver, violin, sang, slagtøj og ballet. Børnene er hver især udvalgt, fordi de har et særligt stort talent, og dette talent skal de sammen med en kendt læremester folde ud for seerne hver lørdag i fem uger – både med klassiske toner og kendte hits.
– DR1 ønsker med denne nye programserie om klassisk talent at formidle de klassiske kunstarter til hele befolkningen, så både børn og voksne kan blive introduceret til klassisk musik, på en ny måde. Nemlig af børn, som er hamrende dygtige og allerede brænder for det klassiske, siger Jan Lagermand Lundme, Underholdningschef i DR.
Værtinden er vokset op i et hjem med klaver
Ulla Essendrop, som selv er vokset op i et hjem med klaver, er vært på programmerne.
– Begge mine forældre er professionelle klassiske musikere, så jeg er vokset op med torsdagskoncerter, orgelmusik, korsang og masser af klassisk musik. Derfor betyder det noget helt særligt for mig, at være med til at formidle de klassiske kunstarter til hele familien Danmark lørdag aften. Jeg tør godt garantere, at seerne får oplevelser af høj kvalitet, med unikke deltagere og imponerende talent, siger Ulla Essendrop.
En læremester til hvert vidunderbarn
Vidunderbørnene har hver fået en læremester, som er kendt fra samme kunstart som barnet optræder med, og som i hele forløbet har ansvaret for at udfordre og guide børnene, så de imponerer mest muligt med deres særlige talent.
Læremestrene er blandt Danmarks allerbedste. I sang er det Caroline Henderson og Cæcilie Norby. På klaver er det pianist Katrine Gislinge, slagtøj er Uffe Savery, på violin er det Kim Sjøgren og i ballet er det Peter Bo Bendixen. Læremestrene er alle valgt fordi de i deres karriere har formået at præsentere klassisk musik og dans til hele Danmark.
– Vidunderbørn er et helt nyt program, som vi glæder os meget til at vise lørdag aften. Det er kunstnerisk ambitiøs underholdning, som fokuserer på børn med stort talent, men også på hvad talent er og hvad det kræver at nå så langt som disse vidunderbørn. Det er helt vildt hvad disse unge mennesker allerede kan præstere. Man bliver målløs over både deres evner og det engagement de lægger i musik, sang og dans, siger Jan Lagermand Lundme, underholdningschef i DR.
Vidunderbørnene
Kamille er 12 år og bor på Frederiksberg. Hun synger i DRs juniorkor og elsker det. Det er sjældent, at hun ikke har en sang på hjernen, som hun synger indeni sig selv, nynner eller synger højt. Det er første gang, Kamille skal prøve at være solist. Læremester Cæcilie Nordby om Kamille:
– Kamille er bygget af det stof, som stjerner i musikkens verden er lavet af; Hun vil frem for alt fortælle en historie, hun er supermusikalsk og ikke bange for at gå alternative veje. Jordbunden og selvbevidst møder drømsk og dragende.
Rune er 12 år, bor i Randers og har vundet mange priser i klaverkonkurrencer i Danmark og i udlandet. Om morgenen står han op, så han når at spille halvanden time inden han skal i skole. Han går hjem i spisefrikvarteret og øver sig, og når han kommer hjem fra skole, øver han sig igen – i alt fire timer om dagen. Rune er især vild med Beethoven. Læremester Katrine Gislinge om Rune:
– Han er et indlysende klavertalent med stor autoritet og sikkerhed allerede. Og ud fra vores første møde mærker man allerede hans iver og begavelse. Blandingen af et stort ønske om at udtrykke sig i musik, et super godt fokus og naturligvis evnen til at kunne øve sig flere timer om dagen giver ham store chancer for en fin musikalsk karriere. Kombinationen af de tre ting viser sig sjældent i så ung en alder.
Al-Fadl er 12 år, har været solist i Københavns Drengekor, og er blevet udvalgt til at være med i flere operaer på Den Kongelige Opera. Han stoppede i drengekoret i sommer, fordi han ville have mere tid til at fokusere på at blive professionel fodboldspiller. Men hans sangtalent er stadig intakt. Læremester Caroline Henderson om Al-Fadl:
– Al-Fadl har lige præcis det der man ikke kan lære. Han synger med og fra hjertet. Man bliver rørt, når man hører hans stemme. Han er en virkelig sund og sjov “drenge dreng”, som elsker at spille fodbold og har mange andre interesser. Stemmemæssigt er han en diamant og det er med ærefrygt at jeg er læremester for Al-Fadl.
Marie er 11 år, bor på Frederiksberg og har vidst, at hun ville være balletdanser, siden hun var 3 år. Hun går til ballet to steder hver eneste dag og drømmer om at blive balletdanser på Pantomime Teatret. Marie spillede sidste år med i Billy Elliot på Det Ny Teater. Læremester Peter Bo Bendixen om Marie:
– Marie er målrettet og flittig og en meget alsidig balletdanser. Hun har en virkelig god teknik og kan utrolig mange ting i forhold til sin alder. Hun kan virke ret hård ved sig selv – heldigvis på den gode måde. For selvom hun er en lille pige er hun robust og stærk. Hun er en skøn og positiv pige at være læremester for og hun har det fantastisk sjovt, når hun danser.
Villads er 13 år og spiller violin. Han er flyttet til Berlin med sin far og storebror for at gå på en skole, hvor alle spiller klassiske instrumenter. Han har, blandt mange andre priser, vundet 1. præmie ved Berlingske Musikkonkurrence. Villads har altid sin violin med, så han kan stille sig op og spille på gaden når han har lyst. Læremester Kim Sjøgren om Villads:
– Villads spiller fabelagtigt godt violin og har en fantastisk teknik, Han er meget dedikeret og målrettet. Han øver mange timer og man skal stå tideligt op for at følge med ham. Jeg ser faktisk mig selv lidt i Villads, fordi han er en atypisk violinist med interesser i mange retninger. Jeg ser virkelig frem til at arbejde sammen med Villads.
David er 13 år og spiller slagtøj i Tivoligarden. Han er i den gamle have og øve næsten hver dag. Han fik sin første tromme, da han var 1 år gammel, og siden da har hans forældre bedt ham om at lade være med at tromme ved bordet. David bor på Østerbro i København. Læremester Uffe Savery om David:
– David er passioneret omkring musik og det at spille. Og passionen, “ilden i ham”, gør at han besidder den grad af vedholdenhed, der skal til for at opnå et højt niveau. Vedholdenheden består i at være optaget af processen, det at øve – “at træne”. Og det kommer ganske naturligt til ham. Han er bare ligetil, er ikke så optaget af sig selv, men blot det at blive god til at spille musik.
Årets vidunderbarn kåres
Børnene dyster om titlen som årets Vidunderbarn og en præmie på kr. 50.000 til videreudvikling af deres talent.
I hvert program er der to faste fagdommere; Michael Bojesen og Phillip Faber og en gæstedommer, der giver deres vurdering af vidunderbarnets præstation og som kårer aftenens vidunderbarn, der så sikres en plads i næste uges program. Herefter er det op til seerne via SMS, at stemme på dem, de synes bør gå videre. I første program får alle børn lov at blive, herefter sendes et barn og en læremester hjem i de følgende tre programmer og i finalen kåres vinderen – som bliver årets Vidunderbarn.
Vidunderbørn sendes hver lørdag kl. 20.00 på DR1, første gang den 7. Nov.