Vi ser mindst tv om torsdagen
Er du typen, der ser mest fjernsyn om torsdagen og hører mest radio om søndagen? I så fald er du ikke, som befolkningen er flest.
For torsdag er den tv-dag på ugen, hvor der er mindst gang i fjernbetjeningen, mens ugens ”mindste radiodag” er søndag, Det fremgår af en opgørelse, som DR Medieforskning har lavet over vores radio- og tv-forbrug i 2016 hen over ugens syv dage.
”TV står generelt stærkest, når danskerne holder fri, mens radio er stærkest, når de arbejder,” forklarer lederen af DR Medieforskning Dennis Christensen.
Tendensen kan ikke bare ses i løbet af en uge, men også i løbet af en dag, hvor radioen typisk klarer sig bedst først på dagen, mens fjernsyn er noget, der typisk bliver set om aftenen.
Med 180 minutters tv-kiggeri – eller præcis tre timer – er søndagen den dag, hvor vi i gennemsnit ser mest fjernsyn, mens fredage og lørdage kommer lige bagefter med 160 minutter i gennemsnit. Torsdagen derimod byder ”kun” på 146 minutter hos gennemsnitsdanskeren over tre år, og torsdagen byder generelt på færre udsendelser, som bliver set af mindst 800.000 seere, end resten af ugens dage.
Ingen har sat sig på torsdagen
”Jeg tror, at en del af forklaringen kan være, at ingen tv-station rigtig har sat sig på torsdagen og har gjort den kendt for noget særligt,” siger medieforsker Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning.
Mandag er for eksempel kendt for at være dagen, hvor TV 2 sender dansk drama – for eksempel ’Badehotellet’, mens tirsdage i 2016 for eksempel bød på ’Hammerslag’ og ’Gift ved første blik’ på DR1. ’Den store bagedyst’ blev sendt på DR1 onsdage, ’X Factor’ blev vist på DR1 mange fredage, ligesom lørdage og søndage er kendte for henholdsvis underholdning og DRs dramaserier. Men torsdag har ingen rigtig sat sig på.
”Der er ikke enorme forskelle på tv-seningen tirsdage, onsdage og torsdage, hvorimod mandagen lidt mere er en hjemmedag end resten af ugens hverdage. Omvendt er torsdagen måske en dag, hvor folk sådan generelt er lidt mere ude til aftaler og sociale sammenkomster, fordi fredagen for flere er kort på arbejdet, og weekenden snart indfinder sig. Det kan muligvis også have lidt af skylden for, at ”Lille fredag” ikke er noget særligt i tv-sammenhæng,” siger Henrik Gregor Knudsen.
Fra mandag til fredag hører en gennemsnitsdansker over 12 år radio i 122 minutter – eller to timer og to minutter – om dagen, mens det lørdag bliver det 106 minutter og søndag kun 96 minutter.
Radio hitter om morgenen og formiddagen
”Radioen har sin storhedstid om morgenen og formiddagen, og jeg tror ikke, den er meget længere, end at folk sover længere i weekenden, og at det derfor ”går ud over” radiolytningen. Samtidig er der jo altså færre, der arbejder i weekenden,” siger Dennis Christensen.
Trods tallene ligger ugens mest lyttede radioprogram stadig i weekenden – nærmere betegnet lørdag formiddag, hvor P4’s ’Mads & Monopolet’ uge efter uge kan smykke sig med den titel.
FAKTA
Så meget TV så vi i gennemsnit på ugens dage i 2016
Mandag: 156 minutter
Tirsdag: 150 minutter
Onsdag: 149 minutter
Torsdag: 146 minutter
Fredag: 160 minutter
Lørdag: 160 minutter
Søndag: 180 minutter
FAKTA
Så mange minutters radio hørte vi i gennemsnit på ugens dage i 2016
Mandag: 121 minutter
Tirsdag: 123 minutter
Onsdag: 123 minutter
Torsdag: 122 minutter
Fredag: 123 minutter
Lørdag: 106 minutter
Søndag: 96 minutter
Kilde: DR presse