Sygeplejeskolen – sæson 3
Sygeplejeskolen sæson 3 er snart klar på TV 2 Charlie. Serien er tilbage med sin tredje sæson den 1. november. Her vises det første af seks nye afsnit.
Foråret 1953. Der venter eleverne en krævende tid på Fredenslund. De tager hul på et nyt hårdt semester på operationsgangen, mens de fortsat skal passe deres arbejde på sygehuset med svære patienter, stadigt flere nattevagter og eksamener.
Presset stiger yderligere, da forstanderinden Margrethe og resten af sygehuset skal forsøge at overbevise den konservative amtsrådsformand om at vælge Fredenslund som amtets nye centrale sygeplejeskole. De er i hård konkurrence med det traditionelle hospital Skt. Helene, hvor mandlige sygeplejeelever bestemt ikke er velkomne.
I tredje sæson af ‘Sygeplejeskolen’ ankommer den nye kirurg og overlæge doktor John Neumann til Fredenslund. Hans selvsikre attitude og liberale tilgang til de herskende normer får ham hurtigt på kant med en frustreret doktor Neergaard. Doktor Neumann og Nina Neergaard har desuden en fælles fortid fra hospitalsskibet Jutlandia, og Neumanns pludselige ankomst til hospitalet vækker Ninas traumer fra skibet.
Anna står midt i sit livs dilemma. Hun har udvekslet breve med Erik i Canada, samtidig med hun har tilbragt stadigt mere tid sammen med jazzmusikeren Ole. Men hvem skal hun vælge?
Bjørn balancerer på kanten af sin egen moral. På grund af de mange nattevagter har han svært ved at følge med fagligt og føler sig tvunget til at tage farlige hjælpemidler i brug.
Følelserne mellem Peter og stewardessen Birgit blomstrer, men Peters overanalyserende livssyn komplicerer forholdet. Elses største ønske går endelig i opfyldelse, men hun bliver alligevel usikker, da hun får tilnærmelser fra en uventet bejler. Usikkerhed påvirker også doktor Friis og Lis’ samliv efter en misforståelse mellem de to nyforlovede.
Sygeplejeskolen sæson 3 klik her for omtalen til det første afsnit
Nye karakterer i Sygeplejeskolen sæson 3
John Neumann spillet af Jon Lange
John Neumann er den nye kirurgiske overlæge på Fredenslund. Han er en moderne mand af sin tid, der ikke har meget tilovers for fastlåste hierarkier, og han udfordrer gerne de etablerede autoriteter. Han ender derfor hurtigt i en magtkamp med overlæge Neergaard. Doktor Neumann er en handlingens mand. Når han ser et problem, tager han straks affære. I farten kan han dog glemme alle andre involverede parter. På operationsstuen tager han sin stilling og sit ansvar over for patienterne meget seriøst. Her er der ikke plads til fejl. Doktor Neumann har en fortid på Jutlandia, hvor han arbejdede tæt sammen med Nina Neergaard.
Ken Vedsegaard spiller Hr. Hedegaard
Hr. Hedegaard er amtsrådets nye formand. Han har et konservativt livssyn, og det er kendt, at han ikke er tilhænger af Fredenslunds forsøg med mandlige sygeplejeelever. Hr. Hedegaard ejer også et slagteri, som er en særdeles lukrativ forretning. Alligevel er han ikke en mand, som bryder sig om at bruge penge på nye ting, når de gamle stadig virker. Hr. Hedegaard er gift med fru Hedegaard, som han elsker og værdsætter højt.
Finn Jönsson spillet af Jesper Ole Feit Andersen
Finn Jönsson er portør på Fredenslund og netop overflyttet til afdeling B. Han er en ung, sød og venlig sjæl med en rar og varm udstråling. Finn ser det bedste i folk, og han bliver hurtigt draget af en af de unge sygeplejeelever. Hun er dog ikke så let at forføre, men Finn er ikke typen, der giver op. Han hviler i sig selv, og han går hverken op i status eller penge.
Ena Spottag dukker også op i et afsnit i denne sæson som Fru Brink.
Interview med forfatterne Claudia Boderke og Lars Mering samt producent Senia Dremstrup
Hvad har været den største udfordring ved at skrive og producere ‘Sygeplejeskolen’?
Den største udfordring i forhold til manuskriptet har været den omfattende research. Serien beskriver hospitalsvæsnet i 1950’erne, og vi var nødt til at sætte os ind i, hvordan tingene fungerede dengang. Vi skulle sætte os ind i, hvordan livet så ud i 50’erne, og hvordan man talte til hinanden. Det har været et kæmpe stykke arbejde. (Claudia Boderke og Lars Mering)
En produktionsmæssig udfordring var at finde det helt rigtige sted at optage ‘Sygeplejeskolen’. Vi var heldige at finde det gamle Sct. Hans Hospital i Roskilde, hvor vi kunne samle samtlige locations og filme alle scener til serien. Vi skulle også forankre alting i 1950’erne – lige fra musikken i radioen til kostumer og alle rekvisitter. Her har især Dansk Sygeplejehistorisk Museum og Tidens Samling været en uvurderlig hjælp. (Senia Dremstrup)
Hvad har I lært af arbejdet med ‘Sygeplejeskolen’?
Det har overrasket os, hvor restriktivt og krævende et liv det var for sygeplejeeleverne i 50’erne. De måtte ikke være gift eller have kærester på værelset. De skulle være hjemme senest klokken 22. På deres lange nattevagter var de eneansvarlige for rigtig mange patienter, og ofte var der mange timers undervisning direkte efter en nattevagt. At skrive serien har helt klart givet os endnu større respekt for de mange sygeplejersker, der hver dag knokler på vores hospitaler og plejehjem. (Claudia Boderke og Lars Mering)
Hvilken rejse har det været fra første sæson til tredje og senere fjerde sæson?
Det har været både underholdende og udfordrende at videreudvikle serien. Underholdende fordi vi har fået mulighed for at dykke ned i flere af karaktererne og fået chancen for at planlægge, hvad skæbnen byder dem i det lange løb. Udfordringen er hele tiden at give seerne det, de glæder sig til, samtidig med de også skal overraskes.
At skrive videre på serien har givet os mulighed for at blive inspireret af, hvordan skuespillerne og instruktørerne har formet kararterne og universet. På den måde påvirker alle funktioner hinanden i et kreativt økosystem. (Senia Dremstrup, Claudia Boderke og Lars Mering)
Hvad er I allermest stolte af ved serien?
Vi synes, vi er lykkedes med at skabe en serie, man både bliver rørt over og griner af. Og selvom den udspiller sig i 1950’erne føles den stadig vedkommende. Flere af temaerne i ‘Sygeplejeskolen’ er stadig aktuelle og giver genlyd i den tid, vi lever i i dag, og kan forhåbentlig være med til at fremme en god debat hjemme i stuerne.
Det, vi er allermest stolte af, er, at den rammer så bredt. At både yngre og ældre seere har lyst til at følge med. Der er ikke noget bedre end at lave noget, som mange har lyst til at se.
Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag