Kunstnerkolonien i Italien
DokumentarI den nye sæson af ’Kunstnerkolonien’ tager seks danske kunstnere til Ravello og Scala i Italien. ’Kunstnerkolonien i Italien’ kan ses på DRTV fra den 28. december og søndag den 7. januar 2024 klokken 20.00 på DR2.
På tværs af generationer og med vidt forskellige baggrunde skaber de deres egen kunstnerkoloni og laver nye værker til en fælles udstilling.
På to uger skal de seks kunstnere finde inspiration i kulturen og naturen, akkurat som P.S. Krøyer, Marie Krøyer, H.C. Andersen og Martinus Rørbye gjorde det i 1800-tallet. Alle drog de afsted til Amalfikysten og blev overvældet af de smukke byer, der inspirerede dem til flere vigtige værker i dansk kunst.
Gensyn med erfarne kunstnere og møde med nye talenter
Som i de forrige sæsoner af ’Kunstnerkolonien’ kan seerne se frem til at få et indblik i de seks kunstneres kreative processer og komme med bag om tilblivelsen af deres kunstværker.
I denne sæson kan seerne glæde sig til gensyn med Kirsten Justesen, Erik A. Frandsen og John Kørner, som også var med ‘Kunstnerkolonien i Skagen’, samt unge kunstnere som Sophia Luna Portra, Mette Riise og Jo Hedegaard.
– Igen i år forsøger vi med ’Kunstnerkolonien’ at tage seerne med til et sted, som har betydet meget for dansk kunsthistorie. På tværs af generationer og erfaringer skal vi opleve hvordan danske kunstnere skaber ny kunst sammen. I denne sæson i uvante omgivelser, hvor lugte, indtryk og lyset udfordrer de vante kunstneriske processer, siger redaktør i DR Jytte Bergmann Moll.
Tæt på kunstnerne og de kunstneriske processer
’Kunstnerkolonien’ har i 2023 været nomineret til og modtaget flere priser, der ifølge Jytte Bergmann Moll understreger, hvordan programmet henvender sig til seere både med og uden kunstviden.
– ’Kunstnerkolonien’ giver et indblik i en verden, som for mange er utilgængelig. Her er en chance for at komme tæt på både kunstnerne og de kunstneriske processer. Det er både inspirerende og underholdende, og seerne får masser af ny viden, siger Jytte Bergmann Moll.
Værkerne, som de seks kunstnere skaber i Italien, kan også opleves på Sophienholm Kunsthal i Lyngby fra den 31. januar til den 1. april i udstillingen Kunstnerkolonien i Italien & Gensyn, der også inkluderer værker fra tidligere sæsoner.
De seks kunstnere
Kirsten Justesen
Kirsten Justesen er uddannet billedhugger fra det Det Kongelige Danske Kunstakademi 1975, men hendes værker dækker over en bred vifte af genrer fra body art og performance til skulptur og installation. Hun arbejder med en konstant undersøgelse af forholdet mellem krop, rum og sprog og har udstillet både i Europa og i USA. De seneste fire år har hun arbejdet på en fire meter høj bronzeskulptur af Grevinde Danner, der skal placeres ved Sankt Jørgens Sø i København i 2024.
Erik A. Frandsen
Erik A. Frandsen studerede i 1970’erne keramik i Grækenland og skulptur i Italien, og da han vendte tilbage til Danmark, stiftede han Værkstedet Værst i 1981. Han er optaget af kunsthistorien og bruger ofte ældre referencer i sine værker. Erik har atelier i København NV og på Falster, ligesom han også arbejder en del i Italien, hvor han har huse ved Comosøen og Pisa.
John Kørner
John Kørner er en af nutidens største kunstnere herhjemme. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1998. Kørner har en nysgerrig og eksperimenterende tilgang til sin kunst. Han veksler gerne mellem installationskunst, skulptur og keramik, mens han har billedkunsten som sit faste holdepunkt. Han er opvokset på Lolland, uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1998, og har nu atelier i Sydhavn og i sit sommerhus ved Odden.
Sophia Luna Portra
Sophia Luna Portra beskæftiger sig med skulpturer, malerier og kostumer, og så er hun aktuel i bandet Bona Fide. Hun studerer samtidig en master på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Sophia Luna Portra fokuserer på feminisme i en historisk kontekst og forsøger med sine mange forskellige kompetencer at sætte det på dagsordenen i nutiden.
Mette Riise
Mette Riise er en berejst kunstner, som har studeret på kunstakademier i både Hamborg og Wien, før hun afsluttede sin master på kunstakademiet i Malmö i 2023. Som kunstner arbejder hun med performance, installation og video. Hun sætter fokus på emner som grøn omstilling og økonomisk vækst og skaber fortællinger, som sætter tematikkerne på spidsen, vender dem på hovedet og skiller dem ad.
Jo Hedegaard
Jo Hedegaard arbejder med malerier, kostumer, performance, film og tekster i kunstnerisk sammenhæng. Han er uddannet billedkunstner ved kunstakademiet i Amsterdam og har tidligere studeret i New York. Jo Hedegaard har atelier i København NV, som han deler med andre kunstnere.