TV-Nyt

Kunst til tiden

Dokumentar
10 nov 2024 21:45
DR2 DR TV


I ‘Kunst til tiden’ bliver 10 af Danmarks mest markante kunstnere sat sammen to og to. I fællesskab skal to vidt forskellige kunstnere på 24 timer eksperimentere sig frem til et fælles kunstværk. Men ikke nok med det: Samtidig skal det også tage udgangspunkt i en bestemt periode fra kunsthistorien.

Ane Cortzen er vært, og hun hjælper kunstnerne med den store opgave, de har foran sig. Samtidig tager hun seerne med på en spændende rejse, hvor man undervejs bliver klogere på en række af kunsthistoriens mest skelsættende perioder.

Sammen skal de skabe et værk, der både benytter den givne periodes greb og samtidig har en stærk relevans for den tid, vi lever i netop nu.

Oplev kunstnere samarbejde på tværs af kunstarter

Som seer kan man glæde sig til at opleve, hvordan kunstnerne inspireres af de forskellige perioder og gør sig spændende overvejelser om, hvad det er, der gør tidligere tiders kunstgreb relevante for os i dag.

Der bliver også rig mulighed for at blive klogere på, hvordan kunstnere inden for vidt forskellige kunstarter tænker og arbejder. Det tydeliggøres, når eksempelvis en forfatter og en billedkunstner eller en performancekunstner og komponist skal samarbejde om et fælles værk.

Når det endelige værk er blevet afsløret for seerne, får Ane Cortzen og de to kunstnere besøg af Rhea Dall, som er leder og chefkurator hos O–Overgaden, og hun akkompagneres løbende af forskellige andre kunsteksperter.

Eksperterne betragter, analyserer og vurderer hvert værk – i kontekst af den pågældende periode, men også på værkets egne præmisser som samtidskunst.

Fem perioder, 10 kunstnere

De fem perioder og de 10 kunstnere er som følger:

Romantikken: Korværk, kærestesorg og den storslåede natur. Tre elementer som performancekunstner Filip Vest og komponist Louise Alenius kaster på bordet i deres søgen efter romantikkens væsen og hvilke spørgsmål fra dengang, der igen i dag er relevante. Minimalismen: Ord, stof og lys, der bevæger sig. Minimalismen bor praktisk taget inde i forfatter Naja Marie Aidt og billedkunstner Gudrun Hasle, men undervejs taber Gudrun bogstaverne, mens Naja forsøger at ramme den helt rigtige lyd.

Renæssancen: Øjne på stilke, mad og magt. Forfatter og skuespiller Rosalinde Mynster og kunstmaler Jesper Christiansen har aldrig mødt hinanden før, men de opdager hurtigt, at de deler en fascination for renæssancens mesterværker og ideer.

Surrealismen: Tekstiler, symaskiner og Freuds psykoanalyse. Fotokunstner Trine Søndergaard og billedkunstner Asger Dybvad Larsen vil integrere deres forskellige praksisser og samtidig spejle surrealismen ind i deres fælles værk.

Rokoko: Porcelæn, citroner og pyntesyge. Designer Henrik Vibskov og performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen føler begge rokokoen indeni og elsker at skabe illusioner og arbejde med dekadencen som form.

Stor kunst er både tidløs og bundet til sin tid

DR-redaktør Jytte Bergmann Moll glæder sig til at præsentere seerne for et helt nyt programformat:

– Kunst er både tidløs og bundet til den tid, den er skabt i. Jeg håber, at seerne vil tage godt imod ‘Kunst til tiden’, der er et ambitiøst forsøg på at trække kunsthistorien op til nutiden. Samtidig giver 10 vanvittigt dygtige kunstnere os indblik i deres arbejdsproces og i hvilke temaer, der stadig er relevante for os i dag.

Alle fem afsnit kan ses fra søndag den 10. november på DR TV, og samme dag kan den første udsendelse ses på DR 2 klokken 21.45. De øvrige programmer fire sendes de følgende søndage klokken 22.00.

Om de 10 kunstnere

Filip Vest (f. 1995) har en MFA fra Malmö Kunstakademi. Gennem performances, installationer, film og tekst undersøger han queerkærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Hans værker arbejder med, hvordan objekter kan gøres til mennesker, og mennesker kan gøres til objekter, og hvordan de rum, vi bebor, påvirker os. Hans karakterer er altid en slags hybrider, der befinder sig et sted mellem abstrakt og konkret, talende og stum, mellem animerede og livløse. Gennem mobiltelefoner, vægge og vinduer kommunikerer og miskommunikerer de på tværs af arter og tid i et stort netværk af små og store ting, der påvirker hinanden.

Louise Alenius (f. 1978) er autodidakt komponist og sanger. Hun er rundet af det parisiske musikproduktionsmiljø, idet hun i perioden 1997 til 2006 opholdt sig i den franske hovedstad og levede som sanger og producent. Herefter som komponist af primært elektronisk musik og musik til reklamer og film. Hun markerede sig for alvor på den klassiske musikscene, da hun i 2009 på bestilling af Den Kongelige Ballet skrev en ny 2. akt til Bournonville-balletten Napoli som erstatning for Niels W. Gades oprindelige musik fra 1842.

Naja Marie Aidt (f. 1963) er en dansk digter og forfatter. Hun debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung. Hun har siden skrevet digte, noveller, dramatik, sange og børnebøger samt manuskript til filmen Strings. I 2012 udgav hun sin første roman, Sten saks papir.

Gudrun Hasle (f. 1979) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi fra 2002 til 2008 og Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 2007 til 2008. Gudrun Hasle arbejder særdeles selvbiografisk i sit kunstneriske virke med udgangspunkt i medier som video, fotografi og broderi. Hun er ordblind og viser os med sine værker et ærligt billede af nogle af de samfundstabuer, som vi normalt undgår at beskæftige os med.

Rosalinde Mynster (f. 1990) er en dansk skuespiller, kunstner og forfatter. Hun er datter af skuespillerparret Karen-Lise Mynster og Søren Spanning, og hun blev landskendt med rollen som stuepigen Fie i tv-serien BadehotelletMin fars stemme er hendes debutbog. Hun har skrevet og oplæst egne monologer på forskellige mindre scener.

Jesper Christiansen (f. 1955) er en dansk maler og grafiker. Jesper Christiansen er fra 2003 professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han var formand for Statens Kunstfonds Bestyrelse, Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum og Det Billedkunstneriske Indkøbs- og Legatudvalg fra 2005 til 2007.

Trine Søndergaard (f. 1972) er en dansk fotografibaseret billedkunstner. Hun blev uddannet fra Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana i 1996. Trine Søndergaards arbejde er præget af en præcision og sensibilitet, der eksisterer sideløbende med en undersøgelse af fotografiet som medie og dets grænser.

Asger Dybvad Larsen (f. 1990) er billedkunstner, uddannet fra det Jyske Kunstakademi i 2017. Asger tager maleriet op til behandling som både medie og kunsthistorisk objekt. Hans praksis stiller grundlæggende spørgsmål ved maleriets autonomi og blotlægger kunstnerens arbejde og proces ved at lade værker gå i nær forbindelse med hinanden for på konkret og historisk vis at skabe nye sammenhænge.

Henrik Vibskov (f. 1972) er en dansk multikunstner, avantgarde modedesigner, musiker, kurator og professor ved Det Danske Design Akademi. Han er uddannet ved Central Saint Martins i London i 2001.

Lilibeth Cuenca Rasmussen (f. 1970) er en dansk billedkunstner, født i Manila på Filippinerne. Uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2002. Hendes praksis er baseret på performancekunst. Hun har også transformeret til forskellige materialer og medier som video, fotografi, skulptur og installationer.

Hvor kan man se Kunst til tiden?

Du kan se Kunst til tiden på DR TV fra 10. november 2024
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
10 nov 2024 21:45
DR2

Kunst til tiden (1:5) Romantikken DR2

12 nov 2024 01:10
DR2

Kunst til tiden (1:5) Romantikken DR2

17 nov 2024 22:00
DR2

Kunst til tiden (2:5) Minimalismen DR2

JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: DR presse
Løbet tør for ting at streame? Tjek hvad du kan se i biografen her
Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard