Hvad fejler Fuhlendorff?
DokumentarDen nye tv-serie ’Hvad fejler Fuhlendorff?’ består af tre afsnit og går forrest i temaet om voksne med ADHD. I serien, der har premiere på DR1 onsdag den 4. december klokken 21.25, følger vi komiker Christian Fuhlendorff, som lader sig udrede af en psykiater. Han dykker samtidig ned i samfundsdiskussionen om, hvorvidt diagnoserne fylder for meget eller for lidt. Undervejs møder han både eksperter og cases, der kan gøre ham klogere på, hvordan diagnoser påvirker mennesker og vores samfund.
I de tre afsnit kommer Christian Fuhlendorff ind på normalitetsbegreber, selvmedicinering, mentale superkræfter og udfordringer i hverdagen og på arbejdsmarkedet med ADHD.
Hvad fejler Fuhlendorff? programmet er en del af nyt Et Samfund på Spektret tema på DR
Danskerne vil på tværs af DR’s platforme møde temaet ‘Et Samfund på Spektret’, hvor DR1-programmet ‘Hvad fejler Fuhlendorff?’ samt flere lyd- og tv-programmer vil belyse AD(H)D, autisme og neurodivergens hos voksne.
DR tager diagnoserne og skepsissen alvorligt og spørger, om vi diagnosticerer for meget eller for lidt? For sent eller for tidligt? Hvad kan man bruge en diagnose til? Er vi alle på spektret? Hvem har glæde af medicin? Kan man blive mere syg af at få en diagnose konstateret? Eller er det en hjælp? Hvorfor føler så mange, at de står på kanten af normalitetsbegrebet? Er det sværere at være kvinde med AD(H)D end at være mand, der stereotypt og historisk har haft nemmere ved at være ukoncentreret og udadreagerende? Hvordan indretter man arbejdsmarkedet, så der er plads til alle?
Man vil møde temaet om ‘Et samfund på spektret’ på tværs af en lang række af DR’s platforme. Både i podcasts, radio- og tv-programmer – og med sin egen temaside på dr.dk, hvor nyhedsartikler, interviews og personlige fortællinger vil blive samlet.
– Med de forskellige programmerne vil vi gerne både give personlige beretninger om liv et med ADHD i Danmark i dag og bidrage med faglige viden og samfundsperspektiv på emnet. Fælles for indholdet er ønsket om at give danskerne nye perspektiver og tale sammen om, hvordan der er plads til forskellighed, siger Nikolaj Vitting Hermann, der er chef for indhold og samarbejder i DR.
Programmer om stigmatisering, relationer og behandling
I P3’s dækning vil P3-værterne Mathilde Muus og Jo Brunak gå forrest og fortælle om deres udredning og liv med diagnosen ADHD som unge voksne. De vil blandt andet optræde i flere SoMe-videoer, og radioprogrammet ‘Balalajka’ vil gå ind i emnet hele uge 49.
I en ny sæson af ‘Lægens Bord’. Her dykker Peter Qvortrup Geisling også ned i diagnosen sammen med cases og eksperter og giver os fra A-Z på AD(H)D hos voksne.
De fire afsnit kommer til at omhandle: 1) Har jeg ADHD? 2) Hvorfor bliver så mange diagnosticeret netop i disse år? 3) Hvad gælder særligt for voksne kvinder? 4) Og hvordan behandler man, hvis overhovedet?.
Videre vil man møde temaet i Aftenshowet, i podcasten 10-20-30, Ultra Nyt, i explainers på Youtube fra DR Nyheder og P3 Essensen.
Løbende vil alle artikler om AD(H)D og neurodivergens samles her på dr.dk.
Fælles samtaler med hinanden
Ved at sætte spot på store, brede dagsordner som børn og skærm med ‘Alene hjemme på nettet’, vores fælles historie med ‘Grundtvig’ og ‘I krig for Danmark’ og et liv med demens med ‘Demenskoret’ og nu med ‘Et samfund på Spektret’, har DR året igennem samlet danskerne om samfundsaktuelle emner, som har betydning for os alle.
– I et moderne samfund, hvor vi har færre fælles referencerammer, og hvor medieforbruget er stadig mere fragmenteret, har DR faciliteret fælles samtaler i Danmark om emner, vi alle kan nikke genkendende til. Vi kan blandt andet se, at 53 procent af de danskere, der er stødt på temaet om Grundtvig har tilegnet sig ny viden om emnet, mens mange demenskor er spiret rundt i hele landet. Det er en kerneopgave for DR at samle danskerne om dagsordner, der betyder noget for os som samfund, og det er disse temaer et eksempel på, siger Nikolaj Vitting Hermann.