I Viaplay-dokumentaren Havfilosoffen, følger vi solo-sejler Sven Yrvinds strabadser på verdenshavene. Sven Yrvind, 83 år. Viaplay-dokumentaren Havsfilosoffen er produceret i spillefilmsformat på cirka 80 minutter og har premiere den 17. marts på Viaplay.
Over fem år følger Viaplay-dokumentaren Havfilosoffen nøje, hvordan Sven Yrvind bygger sin båd og forbereder sig på strabadserne ved at være alene på havet og lade vinden føre ham mellem Irland og New Zealand, en rejse på næsten 2000 mil over det åbne hav. Rejsen anslås at tage 300 dage.
Mange mener, at den 83-åriges projekt er galskab, men Yrvind selv mener snarere, at han er en af de få fornuftige mennesker på vores planet.
– Livet er kedeligt nu om dage, så folk leder efter underholdning ved at stirre på skærme, og det gør, at vi bliver mere og mere fjerne fra naturen. Når man skal ud på havet, efter en uge, efter en måned, er der stille, og man kan lytte til sin indre stemme, siger Sven Yrvind.
Dokumentaren følger ikke kun de fysiske forhindringer, som alderen bringer, men også de psykologiske såvel som filosofiske spørgsmål, som en 83-årig eventyrer står over for, når han nærmer sig de sidste år af sit liv. Gennem Yrvinds egne og hans venners historier bliver der givet et billede af hans baggrund, og hvad der fik ham til at vælge denne vej i livet – en “sø-eremit,” der lever uden for det konventionelle samfund.
I dokumentaren møder vi også Yrvinds nære venner og hører om deres fælles rejser, og hvordan han inspirerede andre til at ændre deres liv. Havfilosoffen er ikke primært en film om sejlads, men stiller spørgsmål om, hvad det er for et liv, vi ønsker at leve, om forbrugersamfundet, om død og aldring, og om det er muligt at føre en livsstil, der går uden om normen.
Yrvind var den første svenske solo-sejler, der passerede Kap Horn, hvilket placerede ham i toppen af sejlerverdenens Hall of Fame. For det blev han i 1980 tildelt Royal Cruising Clubs medalje for godt sømandskab i Storbritannien efter at have sejlet rundt på spidsen af Sydamerika i sin 5,9 meter lange båd. Han har holdt foredrag for den svenske kongefamilie, skrevet flere bøger og opfundet instrumentet Bris-sekstanten, som med en vægt på tre gram anses for at være verdens mindste sekstant.