Dansk fodbold til salg
DokumentarSuperligaen er populær som aldrig før og i seneste sæson slog den bedste danske fodboldrække tilskuerrekord. Udenfor kridtstregerne er danske klubber også i stigende grad populære, idet udenlandske investorer i flere og flere tilfælde køber aktiemajoriteten og dermed ejerskab.
Det kan ofte efterlade både medarbejdere, fans og spillere i uvished om fremtiden. For hvad betyder det for kulturen, værdierne og fællesskabet, hvis traditioner og klubånd erstattes af følelseskold forretning?
DR følger i dokumentaren ’Dansk fodbold til salg’ to forskellige eksempler på udviklingen i henholdsvis den nordjyske divisionsklub Jammerbugt FC og superligaklubben Brøndby IF, der har hjemme på den københavnske vestegn.
I april 2021 parkerer en tysker sin grå Audi ved divisionsklubben Jammerbugt FC i Pandrup. Klaus-Dieter Müller er klubbens nye ejer, og han har en plan. Udenlandske rigmænd kaster millioner ind i dansk elitefodbold, og i slutningen af 2022 rammer udviklingen en af Danmarks største klubber, Brøndby. Mens tilhængere på tribunerne råber deres vrede ud mod de nye ejere, så rykker investorerne fra et amerikansk investeringsselskab ind i klubben på Københavns vestegn. På det tidspunkt kan Jammerbugt FC ikke længere komme i kontakt med Klaus-Dieter Müller.
I oktober 2022 køber den amerikanske investorgruppe, Global Football Holdnings, aktiemajoriteten i traditionsklubben Brøndby IF. Dokumentaren følger en række fans i tiden op til salget, som efterlader dem med store spørgsmål, men ingen konkrete svar.
Dokumentaren ’Dansk fodbold til salg’ er i tre afsnit og kan ses på DRTV fra 30. juli. DR1 sender dokumentaren tre mandage i træk. Første gang den 31. juli.
Hele sagen og de nye oplysninger om Klaus-Dieter Müller og Jammerbugt FC er også omdrejningspunktet i DR’s nye podcast ’Kejserens nye klub’, som kan findes i DR Lyd fra den 28. juli.