Bedraget i Helmand
DokumentarNagieb Khaja og Martin Tamm Andersen har premiere på deres nye film “Bedraget i Helmand” på DR1 og BBC. Vises på DR 1/Horisont og streaming den 19. september kl. 21.25
“Bedraget i Helmand” er historien om Danmark og andre vestlige landes samarbejde med en brutal og morderisk politistyrke, der blev ledet af de to notorisk berygtede brødre Koka og Issa Khan i den afghanske by Musa Qala. Det er samtidig historien om, hvordan brødrenes brutale metoder sender civilbefolkningen i armene på Taliban.
Lars Ulslev Johannesen var øverste leder for 120 danske soldater, som blev sendt til den støvede by Musa Qala i den nordlige Helmand-provins i 2006. Ordren var ikke til at tage fejl af. De skulle forsvare Danmarks allierede, de lokale politistyrker, mod Taleban-oprørere, som var ved at løbe dem over ende. På overfladen var de lokale politistyrker i Musa Qala Vestens spydspids i kampen for demokrati og menneskerettigheder efter Talebans fald.
Men da Lars Ulslev Johannes finder ud af, at politifolkene misbruger børn seksuelt, rapporterer han det til den britiske ledelse. Til sin store overraskelse får han at vide, at han skal ignorere det, fordi det er en del af den lokale kultur. Da danskerne forlader Musa Qala, fortsætter først briterne og senere amerikanerne et mangeårigt samarbejde med brødrene og politistyrken i Musa Qala. Filmen efterlader flere spørgsmål: Hvad gjorde Forsvaret, da man erfarer, at de vestlige styrker samarbejder med lokalt politi, som begår brud på menneskerettigheder ved at misbruge børn seksuelt? Hvad gjorde det ved de danske udsendte soldater i Helmand, at skulle samarbejde med det lokale politi med den viden?
Martin Tamm Andersen siger: “I 2010 blev jeg selv udsendt til Afghanistan, hvor jeg skulle arbejde og kæmpe side om side med det afghanske politi. Her oplevede jeg, hvem vores allierede i krigen mod Taleban var, og jeg begyndte at tvivle på om det reelt var et bedre alternativ. Retssamfundet var utilregneligt og trægt, og det var svært at skelne politiet fra forbryderne. Var det virkelig det Afghanistan, vi kæmpede for? Og var det det Afghanistan, den hårdt prøvede befolkning længtes efter?”
I filmen rejser de to dokumentarister, Martin Tamm Andersen og Nagieb Khaja, til Helmand for at undersøge påstandene om den lokale politistyrke. Det lykkes dem at blive embedded med Musa Qalas politistyrke og tilbringe tid med Koka og Issa Khan. Koka er hjerneskadet efter et selvmordsangreb, men i tiden sammen med Issa Khan kommer de to dokumentarister tæt på politichefen, og får et indblik i hans brutale måde at behandle de lokale på.
Nagieb Khaja: “Jeg har lovet mig selv, at jeg vil gøre mit ypperste for at forstå krigen i Afghanistan på bedste og dele min viden og erfaring med den danske befolkning og det internationale samfund. Med filmen er jeg overbevist om, at der er lavet en fortælling om, hvad vi misforstod i Afghanistan, og hvad der gik galt. Jeg er også overbevist om, at dokumentaren vil blive en universel fortælling om, hvad krig er for en størrelse. Mit største håb er, at historien om Musa Qala kan blive en historisk erfaring, som kan hjælpe samtiden til at forstå, hvad der gik galt og dermed forhåbentlig fremadrettet aldrig begå de samme fejl igen.”
Helmand var den første store provins, der blev tabt til Taleban, inden de overtog hele landet i august 2021. Bedraget i Helmand kan ses på DR1 den 19. september kl. 21.25 og kan streames på DRTV.