TV-Nyt

Min mor var tyskertøs – ny dokumentarserie på DR K

Onsdag den 28. september viser DR K det første program i en serie på fire nye dokumentarer om de såkaldte tyskerpiger, danske kvinder, der forelskede sig i tyske soldater under besættelsen. Min mor var tyskertøs fortæller en række gribende og barske beretninger om forbudt kærlighed i en mørk tid – og den hævngerrige fordømmelse, der flammede op under befrielsen, og som har påvirket tyskerpigernes børn gennem hele livet.

Hvert af de fire programmer fortæller historien om en tyskerpige fra henholdsvis Aalborg, Skive-egnen, København og Bornholm.

Historierne fortælles af deres børn, som beretter om morens skæbne og de konsekvenser, det har haft for dem selv.

De gribende skæbnehistorier udfolder sig i en tid, hvor det ikke er kvindernes egen sag, hvem de vil dele seng med – og slet ikke, når nationen er i krig.

Det er en tid, hvor kvindernes seksualitet bliver nationens ejendom, og kærligheden på tværs af landegrænser opfattes en hån mod det nationale fællesskab.

Tilrettelægger Anne Røgilds siger om arbejdet med dokumentarserien: ”Det er kommet bag på mig, hvor lille en plads, disse tyskerpiger har i vores fælles historie om besættelsen.

Vi taler om højst sandsynligt 50.000 – muligvis flere – kvinder, der er blevet gjort til en parentes i historien, fordi de ikke passede ind i den store fortælling om Danmark som en modig modstandsnation.

Det håber jeg, at vores nye serie kan være med til at lave om på”.

 

FIRE PROGRAMMER, FIRE SKÆBNER

Det første program i serien handler om Inge. Hun er barn af en dansk mor og en tysk far, der er udstationeret som soldat i Aalborg.

De to forelsker sig inderligt – så dybt, at faren deserterer for at være sammen med Inge og hendes mor. Men krigen skiller dem ad, og senere i livet begynder Inge at lede efter sin mors store kærlighed.

I det andet program møder vi Birgitte. Historien begynder med en stormfuld forelskelse, men ender med internering og bortadoption. Birgitte vokser op i en modstandsfamilie – og finder først som voksen ud af,

at hun faktisk er en del af det, hun har lært at afsky. Birgitte vokser op i Skive, og provinsbyens historie afspejler, hvordan nabokonflikter bliver en del af opgøret med tyskerpigerne efter befrielsen.

Hovedpersonen i det tredje program er pigen Henny, der bliver født i København under besættelsen. Hennys mor er en af de kvinder, der bliver klippet, fordi hun har en tysk kæreste – og det sætter dybe spor hos hende.

Mange år senere trækker Hennys mor stadig paranoidt gardinerne for og bevæbner sig med en kniv, hvis hun ser nogle mænd i cottoncoat, magen til modstandsbevægelsens, uden for hendes hjem.

Bornholm danner ramme om fortællingen i det fjerde og sidste program i serien. Her resulterer en sommerflirt mellem en dansk pige og en tysk soldat i en lille dreng, Ole, der som voksen har svært ved at forstå sin mors valg.

Moren slipper for at blive klippet efter krigen, men resten af livet isolerer hun sig, ses kun med andre tyskerpiger, går aldrig på gaden med sit barn og gifter sig med en tysklandsfrivillig.

Frygten og skammen hænger ved livet ud – og da sønnen i 2015 endelig fortæller sin historie offentligt, finder han to dage efter en madras i sin indkørsel.

 

PRISVINDENDE DOKUMENTARIST
De fire programmer om tyskerpigerne er tilrettelagt af journalist Christine Hedetoft og den prisvindende dokumentarist Anne Røgilds. De to har før skabt serien Adoptionens historie.

Efter en årrække som medlem af DR’s anerkendte radiomontagegruppe, har Anne Røgilds siden 2002 koncentreret sig om tv-produktion og bl.a. stået bag dokumentarserier som Tvunget af tanker om OCD-ramte, samt de meget roste socialportrætter Er vi lykkelige, far? og Har vi råd, mor?

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard