Branche-Nyt

Kom med i Gibson iLab der arbejder med det intelligente hjem

Gibson iLab
Gibson Innovations Lab i Leuven: Deme af det smarte hjem hvor sensorer registrerer hvor du er.

Det ligner umiddelbart en moderne dagligstue – men rummet er fyldt med sensorer og mikrofoner og der sker en masse med lyd, billede og lys, når du bevæger dig rundt.

Vi er hos Gibson iLab i den belgiske universitetsby Leuven, hvor eksempelvis hovedtelefoner og musikanlæg til Philips og Onkyo udvikles – og så har der de seneste tre år været arbejdet med at se, hvordan det intelligente hjem, Smart Home, kan bruges, så det er nemt og nyttigt for forbrugerne.

Internet of Things påvirker også audio, og i iLab tales om begrebet »embedded intelligence«, indbygget intelligens:
– Nu er en højtaler blevet intelligent. Indtil for nylig var dét, at spille musik, det væsentligste for en højtaler. Nu kobles den sammen med andre ting: Den ved, når du kommer hjem, og begynder at spille musik – eller den ved, hvad du lyttede til i bilen og spiller det samme, siger Connectivity Competence Manager Stefan Hendricx.

Sensorer og mikrofoner registrerer
I dagligstuen er der eksempelvis anbragt en række sensorer og mikrofoner, så du stort set kan få alle oplevelserne med hænderne i lommen: Når du træder ind i stuen, så tændes lyset – og sensoren i sofaen registrerer, at du har sat dig og tænder derfor for din yndlingskanal på fjernsynet eller giver dig forslag til film samtidig med at lyset dæmpes. Hvis du vælger at se en film, vil sensorer sørge for, at temperaturen i rummet sættes en anelse op.

Ringer det på døren, så stopper tv-udsendelse eller filmen og du får videokameraet ved døren frem på skærmen.

Og flytter du dig hen i en stol ved bordet i stuen, så registreres, at du nu har sat dig og lyset tændes ved bordet. Hører du musik i stuen og går ind i et andet rum, så flytter musikken med dig.
Perspektivet er også, som cheføkonom Shawn DuBravac i den amerikanske brancheforening for teknologi, CTA, har peget på: Sensorerne i dit hjem vil opdage, at du ligger ned på sofaen og at humøret ikke er i top – og derfor tænder dit fjernsyn med et forslag til en film, der vil få humøret i vejret.

Big Data og sikkerhed

Stefan Hendricx
Connectivity Competence Manager Stefan Hendricx, Gibson iLab i Leuven – forrest de 3 stadier af trådløs baghøjtaler. Den hvide boks er 3D-printet.

Ifølge Stefan Hendricx vil højtalerne indgå sammen med sensorer og mikrofoner, der registrerer bevægelse, temperatur m.m.; data, som de indsamler – og dermed taler vi også om Big Data, hvor alverdens informationer samles i skyen eller i det enkelte produkt og dermed kender dine vaner og ønsker – og derfor kan agere på dem til gavn for dig.

For udviklingsfolkene giver det også store udfordringer: – Det ene er datasikkerhed. Det andet er, at jo mere kompliceret, det er at udvikle, jo mere kompliceret bliver det nemt for gennemsnitsforbrugeren, som »bare« vil have plug-and-play, bemærker Stefan Hendricx.

Det gælder derfor om at finde en balance mellem alt det der er muligt, og dét, der er brug for i hjemmene. Og hér kommer testdagligstuen i Belgien ind som en legeplads, hvor tingene kan prøves af. iLab samarbejder også med EU-projektet DEWI (Depandable Embedded Wireless Infrastructure], som består af 58 firmaer i 11 lande, der arbejder med at gøre den trådløse teknologi brugbar i bl.a. hjem og biler.

Stefan Hendricx fortæller, at det første kommercielle produkt baseret på erfaringerne i dagligstuen er ved at være klar, men han vil ikke fortælle, hvad det er og hvornår det eventuelt kommer på markedet.

Kilde: Philips Audio/Gibson Innovations presse

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard