Parabol-TVBranche-Nyt

Historien om Satellit-tv i Danmark – fra etabling, til forbud og fremtiden

I Danmark begyndte interessen for satellit-tv at vokse i løbet af 1980’erne, og dette markerede en ny æra for tv-seere. Satellit-tv gjorde det muligt at få adgang til internationale tv-kanaler, og dermed blev tv-verdenen pludselig meget større og mere mangfoldig. I begyndelsen var satellit-tv dog ikke uden udfordringer, og der var lovgivningsmæssige hindringer, som satte en stopper for privat modtagelse af satellitsignaler. Men med tiden ændrede det sig, og i slutningen af 1980’erne blev satellit-tv for alvor en del af danske hjem.

Satellit-tv begynder at tage form internationalt

Tilbage i midten af 1970’erne begyndte man internationalt at planlægge direkte satellitmodtagelse. Disse planer blev konkretiseret på den internationale radiokonference, WARC SAT-77, i Genève. I de tidlige 80’er begyndte rapporterne om at vi kunne forvente lanceringen af de første mere moderne såkaldte DBS-TV-satellitter (Direct broadcast satellite) i løbet af dette årti. Disse satellitter skulle sende på frekvenser mellem 11,7 og 12,5 GHz – det, der dengang blev kaldt DBS-båndet – og skulle anvende cirkulær polarisering.

For at modtage disse satellitter var det ikke længere nødvendigt med de enorme paraboler, som var nødvendige for de ældre satellitter. I stedet kunne man bruge små paraboler på kun 60 til 90 cm i diameter. Dette var et stort skridt fremad, da de tidligere krævede antenner på mange meter blev betragtet som små.

De første skridt mod satellit-tv

Tele-X
Den svenske Tele-X satellit Foto: ohb-sweden

Højeffekt-satellitter blev udviklet med en transponderstyrke på omkring 230 watt, hvilket gjorde det muligt for hver satellit at have et begrænset antal transpondere. Resultatet var, at kun få lande havde råd til at bygge sådanne satellitter. For eksempel havde de tyske satellitter TV-Sat 1 og 2, de franske TDF 1 og 2, samt de britiske MarcoPolo 1 og 2 hver fem transpondere, mens den svenske Tele-X kun havde tre.

På WARC77 blev der også tildelt specifikke orbitalpositioner og frekvenser til forskellige lande. For eksempel blev 19 grader vest tildelt Tyskland, Østrig, Schweiz, Frankrig og Luxemburg, mens de tidligere østbloklande som Polen og Tjekkoslovakiet fik 1 grad vest. Danmark og de skandinaviske lande fik 5 grader øst. Det var på dette tidspunkt stadig en ny idé at placere flere satellitter på én og samme position, men i dag er dette en normal praksis.

Forbuddet mod satellit-tv i Danmark

Hybridnettet
Kilde: Arkiv.dk

Selvom teknologien var på vej, var Danmark langsom til at åbne op for satellit-tv. Indtil 1987 var det forbudt for private borgere at modtage satellit-tv via paraboler. Dette forbud var i praksis med til at sikre teleselskabernes investeringer i kabel-tv (Hybridnettet), som på det tidspunkt var den primære metode til tv-distribution i Danmark.

Forbuddet gjorde det svært for danske tv-seere at få adgang til udenlandske tv-kanaler, men markedet for satellit-tv var i vækst, og der var et stort ønske om at kunne se internationale programmer og kanaler. Flere steder i landet gik antenneforeninger mod lovgivningen og hentede alligevel satellit-tv ned. Når myndighederne Post & Telegrafvæsenet blev udstyret plomberet, men oftest blev det så bare genetableret når kontrollen var overstået igen.

Ophævelsen af forbuddet og begyndelsen på en ny tv-historie

Det var altså først i 1987 at forbuddet mod almen modtagelse af satellit-tv blev ophævet, og private i Danmark fik lov til at modtage satellitsignaler. Denne ændring skabte en stor interesse blandt danske tv-seere, som nu kunne få adgang til tv-programmer fra hele verden.

Det var ikke længere nødvendigt med de store, klodsede paraboler, og de små 60-90 cm paraboler, som kunne modtage satellitsignaler fra de nye DBS-satellitter, gjorde det muligt for almindelige danskere at få adgang til et væld af tv-kanaler.

I samme periode, i slutningen af 1987, begyndte ScanSat TV3 at sende til Skandinavien fra London. TV3 var en britisk baseret kanal, og den blev hurtigt populær i Danmark. Kanalen blev sendt med britisk sendetilladelse, som gav mulighed for at vise reklamer under programmerne. Dette var en væsentlig ændring i forhold til de danske kanaler, som tidligere havde været reklamefri. TV3’s indtog på den danske tv-scene var med til at forandre medielandskabet i Danmark.

Min historie med satellit-tv

Pace parabol og boks
Jeg havde en tidligere model end denne der vist er fra 1991-92

Jeg startede med 60 cm parabol og en Pace Pal satellit-tv modtager i 1989, mener jeg det var. Siden købte jeg en Videocrypt dekoder til denne og kunne i en kort periode gratis se Sky Sport med flere inden de blev kodede og krævede et egentligt programkort og abonnement.

Force Electronics logo
Force Electronics logo

Derefter var jeg igennem en række D2 Mac modtagere f.eks fra Force Electronics i Nørresundby, over til HDTV og 4K.

Programkort betalingstv
En række gamle kort til betalings-tv jeg har haft gennem tiden Foto: DIGITALT.TV

Det er også blevet til abonnementer på flere mere eksotiske betalings-tv udbydere som Digitalb og Arabesque.

Parabolen topper i 2000’erne og hvad med fremtiden?

Markedsandelen for satellit-tv i Danmark toppede i  2000’erne, hvor mange husstande havde parabolantenner installeret for at få adgang til både danske og internationale kanaler. Det var også i år 2000 at hjemmesiden sattv.dk blev lanceret og netop sattv.dk var det der senere skiftede navn til DIGITALT.TV i 2004.

Toroidal T90 parabol DIGITALT.TV
Toroidal T90 parabol da den var mest udbygget med LNB’er til forskellige positioner

Min parabolperiode toppede også i dette årti med min Toroidal T90 med 13 satellitpositioner.

I de seneste år er satellit-tv markedet dog blevet mindre. Streaming har i de senere år vundet stort frem, og mange danske husstande har skiftet fra satellit-tv til streamingtjenester eller tv-kanaler via streaming. Dette har ændret tv-vanerne markant, da forbrugerne nu har mere kontrol over, hvad de ser, og hvornår de ser det. Streaming har også gjort det muligt at tilgå tv-indhold på en række enheder, hvilket satellit-tv ikke kunne tilbyde på samme måde.

Vi er også gået fra to konkurrerende satellit-tv distributører, Viasat og Canal Digital, til én enkelt, Allente, der dog mere og mere satser på streaming som signalvej for sine tv-pakker. Satellit-tv har dog stadig en rolle at spille, i område hvor kabel-tv og bredbånd ikke er så tilgængeligt eller f.eks. i udlejningssommerhuse med behov for adgang til tysk tv.

Jeg pillede min sidste parabol ned i 2024 så det bliv vist til 35 år med egen parabol. Har du stadig en parabol hængende? Skriv gerne en kommentar

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard