Branche-Nyt

Forbrugerklagenævnet har afgjort endnu 15 sager om køb af tv

Forbrugerstyrelsen TV dommeForbrugerklagenævnet har afgjort 15 sager om køb af tv. I 10 af sagerne får forbrugeren medhold, mens forhandlerne får medhold i de resterende fem sager.

Sagerne omhandler:

  • forbrugere, der modtager tv-signal via en antenneforening/kabel-tv,
  • tv uden en digital modtager og
  • tv solgt som ”Full HD”, men som ikke kan modtage kanaler i HD.

8 sager om antenneforening/kabel-tv

Sagerne handler om forbrugere, der i forbindelse med købet af et nyt tv ikke fik oplyst, at de med tv’et ikke kunne modtage digitale kanaler fra deres antenneforening/kabel-tv uden tilslutning af en ekstern digital modtagerboks.

I én afgørelse fastslår Forbrugerklagenævnet, at forhandleren fra 1. januar 2009 vidste eller burde vide, at forbrugeren med det købte tv ikke ville kunne se digitale HD-kanaler fra forbrugerens antenneforening uden tilslutning af en ekstern digital modtagerboks. Og forhandleren burde have oplyst om dette. Tv’et var derfor mangelfuldt, og forbrugeren skal have et afslag i prisen.  

I to afgørelser fastslår Forbrugerklagenævnet på baggrund af særlige omstændigheder, at forhandleren havde en oplysningspligt på et tidligere tidspunkt end 1. januar 2009. Nævnet lagde vægt på, at forhandleren blandt andet havde oplyst, at de havde en brochure om digitalt tv i forretningen, da forbrugerne købte deres tv. Forbrugerne skal derfor have et afslag i prisen. 

I fem af afgørelserne fik forbrugerne ikke medhold. Forbrugerklagenævnet vurderer, at forhandlerne først på et senere tidspunkt – efter forbrugerens køb af tv – havde eller burde have viden om, at forbrugerne ikke ville kunne se de digitale kanaler. 

5 sager om tv uden digitalt modtager

Sagerne handler om forbrugere, der i forbindelse med købet af et nyt tv ikke fik oplyst, at tv’et ikke havde en digital modtager. Forbrugerne kunne derfor ikke modtage digitalt tv. 

Forbrugerklagenævnet fastslår, at forhandlerne på købstidspunktet vidste eller burde vide, at fremtidens tv-signal var digitalt uanset på hvilken måde, forbrugeren modtog sit tv-signal. Derfor burde forhandlere have oplyst forbrugeren om, at forbrugeren skulle anskaffe sig en ekstern modtagerboks eller udskifte tv’et, hvis forbrugeren skulle se digitalt tv. Tv’erne var derfor mangelfulde, og forbrugerne skal have pengene tilbage. I én af sagerne fik forbrugeren dog et afslag i prisen, da det var det, forbrugeren havde krævet.  

2 sager om ”Full HD”

Sagerne handler om forbrugere, der ved købet af et nyt tv lagde vægt på, at tv’et var ”Full HD” frem for ”HD Ready”. Men da tv’erne kun havde en digital modtager med MPEG2, kunne forbrugerne ikke se digitale HD kanaler, som sendes i MPEG 4-format. 

Forbrugerklagenævnet fastslår, at det ikke er almindelig kendt, at Full HD-betegnelsen kun relaterer sig til skærmopløsningen. Derfor har en forbruger en berettiget forventning om, at et tv med Full HD kan modtage kanaler i HD uden tilslutning af en ekstern modtagerboks. Tv’erne var derfor mangelfulde, og forbrugerne fik pengene tilbage.

Flere sager skal endnu afgøres

Forbrugerklagenævnet har i alt modtaget omkring 350 sager om køb af tv og overgangen til det digitale tv-signal. I øjeblikket verserer der omkring 200 sager – heraf er 78 sat i bero og afventer en dom fra Østre Landsret. Forbrugerklagenævnet afgør flere sager på området senere på året.   

Læs mere på Forbrugerstyrelsenshjemmeside

Kilde: Forbrugerstyrelsen

 

Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard