DR2 sætter spot på 10-året for finanskrisen
Det er 10 år siden, den internationale finanskrise eksploderede. Danmark og verden blev kastet ud i en af de alvorligste økonomiske kriser nogensinde. Men har vi overhovedet lært af krisen, og kan man forudsige en ny finanskrise? Det er nogle af de spørgsmål, DR stiller i uge 37, når DR2 kaster et kritisk blik på finanskrisen.
Utallige analyser er allerede gået tæt på årsager og konsekvenser af finanskrisen. Men har vi så lært noget? Hvem sørger for, at det ikke sker igen – og kan vi overhovedet sørge for, at det ikke sker igen?
Det er alt sammen omdrejningspunkt, når Anders Agger, Torben Chris, Mette Vibe Utzon og flere af de faste formater på DR2 med forskellige vinkler og tilgange forsøger at gøre os alle klogere på finanskrisen.
”Vi ønsker at udfordre vores politikere og økonomisk system for at se, om de har lært af krisen. Og vi ønsker at gøre helt almindelige mennesker klogere på, hvorfor krisen opstod, og hvad vi hver især kan gøre for ikke at komme i klemme, hvis en krise rammer igen” siger DR2’s kanalchef Flemming Hedegaard Larsen.
Lidt for enhver smag – fra kritisk journalistik til satire
Grænser for grådighed – programserie i 2 dele
Vært Mette Vibe Utzon undersøger, hvad der skete op til finanskrisen, og hvorfor den blev så dyr for Danmark.
Hun møder John og Camilla Pedersen, der for alvor har mærket konsekvenserne af finanskrisen. De har i 10 år kæmpet med et dyrt forbrugslån, skyhøje renter og frustrationer over den svære situation. De købte et hus, inden de havde solgt deres lejlighed, da både ejendomsmægleren og banken ikke vurderede, at det var et problem. Det blev det.
Mette Vibe Utzon undersøger også, hvor 17 ejendomsspekulanter fra dengang er i dag. De gik konkurs, da finanskrisen ramte, og de tog flere banker med i faldet. Mette Vibe Utzon finder frem til, at nogle af dem stadig er aktive på boligmarkedet. Og selvom de er gået konkurs, er det ikke nogen hindring for, at de kan køre videre i dag. For en håndfuld af de 17 spekulanter driver i dag selskaber i Danmark, som er ejet af deres børn – også helt små børn.
Indefra med Anders Agger – Nationalbanken
Nationalbanken er bankernes og hele Danmarks bank. Og der bliver lyttet, når nationalbankdirektør Lars Rohde åbner munden. For lige under overfladen ligger den der stadig: Den kollektive frygt for boblen, der brister. Anders Agger kommer med indenfor og forsøge at greje, hvordan en bankdirektør for hele Danmark regner det hele ud – og arbejder i spændet mellem storpolitik og penge-psykologi.
Torben Chris rydder op i finanskrisen
Med satirisk blik rejser Torben Chris rejser rundt blandt alt fra dem, der sad på forreste række til finanskrisen til eksperter i bobleøkonomi, og han undersøger med et glimt i øjet, om vi er blevet klogere, eller om vi endnu engang er på vej udover kanten af den økonomiske afgrund – og hvad kan vi hver især selv gøre.
Internationale dokumentarer og fredagsfilm
Alle hverdage klokken 23 sender DR2 derudover internationale dokumentarer som ‘Goldman Sachs en farlig forbindelse’, ‘Den økonomiske troldmand’, ‘Korruption og hvidvask: bankernes hemmelige verden’ og ‘USA’s største konkurs – Lehman Brothers’. Fredag slutter med fredagsfilmen er ‘The Big Short’ og temalørdag tager os med til ‘Wallstreet indefra’.
Oversigt og programmer på DR2 i uge 37
- Grænser for grådighed (1:2) – Mandag klokken 20:00
- Indefra med Anders Agger – Nationalbanken – Mandag klokken 20:45
- Goldman Sachs – en farlig forbindelse? – Mandag klokken 23:00
- Grænser for grådighed (2:2) – Tirsdag klokken 20:00
- Den økonomiske troldmand – Tirsdag klokken 23:00
- Outsideren – Tirsdag klokken 0:05
- Lugten af penge (1:3) – Onsdag klokken 20:45
- Korruption og hvidvask: Bankernes hemmelige verden – Onsdag klokken 23:00
- Torben Chris rydder op i finanskrisen – Torsdag klokken 21:30
- USAs største konkurs – Lehman Brothers indefra – Torsdag klokken 23:00
- The Big Short – Fredag klokken 20:00
- Temalørdag: Wall Street indefra – Lørdag klokken 20:00