TV-Nyt

DR1 Dokumentar – Den dag penicillinen ikke virker

Den dag penicillinen ikke virker dr1For 10 år siden var det stort set ens, hvor mange mennesker der var smittet med de multiresistente MRSA-bakterier i de nordiske lande. Men på få år udviklede smitten sig eksplosivt i Danmark, og især antallet af smittede med én helt særlig MRSA-type har for længst overhalet de norske og svenske smittetal.

MRSA CC398 smitter i høj grad fra grise til mennesker og kan som alle andre multiresistente bakterier være livsfarlig. Den kan nemlig hverken behandles med penicillin eller en lang række andre antibiotika. Men hvor det er lykkedes både Norge og Sverige at holde smitten på et minimum, vurderer eksperter, at op mod 12.000 i dag er smittet med MRSA CC398 i Danmark.

DR1 Dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ tager seerne med på en journalistisk rejse drevet af spørgsmålet: Hvordan er denne stigning sket?

Det er en rejse, som afdækker en hidtil skjult kamp om bakterierne i Danmark. Igennem en omfattende aktindsigt vokser fortællingen til anklager om ulovlig pression, gentagne forsøg på at stoppe centrale undersøgelser og mulig vildledning af Folketinget.

”De fleste, jeg kender, ville ikke have været her i dag, hvis ikke det ikke havde været for antibiotika. Vi har meget at takke antibiotika for,siger medicinhistorisk ekspert Klaus Larsen i dokumentaren.

Med MRSA i kroppen

I løbet af dokumentaren møder vi nogle af de mennesker, der har haft MRSA-bakterien tæt inde på livet. Vi møder således to forældrepar, der kort tid efter fødslen af deres børn bliver mødt med beskeden om, at deres nyfødte er smittede med MRSA. En bakterie, der – hvis den går i blodstrømmen – kan betyde døden inden for et døgn.

Vi møder også landbrugsmedhjælperen, som i løbet af et døgn finder sig selv alene i sit hus, isoleret fra omverdenen, familie og naboer, fordi han er smittet med MRSA. Han husker stadig, hvordan han sagde nej til at deltage i en familiefødselsdag, fordi et forældrepar var bekymrede for, at han kunne smitte deres barn.

Der findes mange former for MRSA bakterier, der alle er kendetegnede ved, at de er multiresistente, hvilket betyder, at man ikke kan benytte almindelige antibiotika mod dem. Men den bakterie som den ene af de nyfødte og landbrugsmedhjælperen er smittet med er en særlig type MRSA CC398 – populært kaldet svineMRSA.

MRSA CC398 blev første gang konstateret i danske svinestalde i 2006. Siden er antallet af smittede i Danmark steget voldsomt. SvineMRSA er således rejst fra grisene over til de mennesker som arbejder med svin – og nu videre ud i samfundet til danskere som aldrig har sat deres ben i en svinestald. I ’Den dag penicillinen ikke virker’ ser vi på, hvordan denne udvikling har kunnet finde sted. Og undersøger samtidig om man kunne have gjort noget for at undgå det scenarie, vi står med nu.

Hvad er MRSA?

I Europa i dag dør lige så mange mennesker af multiresistente bakterier, som der bliver dræbt i trafikken. Problemet med multiresistente bakterier er, at almindelige typer antibiotika er virkningsløse mod dem. For eksempel virker ingen penicillintyper mod disse bakterier. Derfor må lægerne i stedet ty til de meget få og stærkere typer antibiotika, som vi meget sjældent bruger i dag. Når de gør det, så skaber de et øget brug, som igen betyder, at vi risikerer, at også de blive virkningsløse.

”Antibiotika er nok den største opdagelse, lægevidenskaben nogensinde har gjort. Og det vil være ærgerligt hvis den bliver tabt på gulvet,” siger medicinhistorisk ekspert Klaus Larsen i dokumentaren.

Se DR1 Dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ på DR1 søndag den 18. september klokken 20.00.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard