DR Teknik kommer på Museum
DR’s tekniske samling er siden 2004 blevet varetaget af DR Museumsforening, der består af en gruppe tidligere DR-medarbejdere, som har investeret tid og sjæl i bevarelsen af de tusindvis af ikoniske genstande og apparater.
Fra 1. januar 2019 indtræder ENIGMA som ansvarshavende museum i samarbejdet med DR og DR Museumsforeningen om i fællesskab at sikre og formidle DR’s historie. Dermed vil DR’s helt særlige bidrag til den danske kulturhistorie i fremtiden blive tilgængelig for et bredt publikum gennem udstillinger, arrangementer og undervisning i musealt regi.
”DR’s samling af tv- og radioudstyr er en vigtig historisk dokumentation, og viser det tekniske fundament for næsten 100 års dansk medie- og kulturproduktion i DR. Derfor er jeg også meget glad for, at vi nu indgår aftale med ENIGMA om deponering og formidling af vores historiske udstyr. Med samarbejdet sikrer vi en bredere formidling af den del af kulturarven, der handler om vores fælles oplevelser med DR gennem tiden. Oven i købet i et fint samspil mellem et museum med stor erfaring og faglig ekspertise i at formidle netop denne dynamiske del af Danmarkshistorien og godt understøttet af ildsjælene i DR Museumsforeningen,” siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
Historiske samlinger finder sammen
ENIGMA er vokset ud af det gamle Post & Tele Museum, og er i dag midt i en transformationsproces i nye rammer i det gamle postkontor på Trianglen i København. Museet stiller skarpt på kommunikation i al alskens former, og DR’s tekniske samling er en naturlig tilføjelse til ENIGMAs samlinger, der består af Danmarks post- og telehistoriske samlinger.
”Statsradiofonien blev i 1925 født ud af Post- og Telegrafvæsnet, så når DR’s tekniske samlinger nu bringes sammen med ENIGMAs samlinger er det næsten som at finde en mistet slægtning,” siger museumsdirektør Jane Sandberg og fortsætter:
”Vi er på ENIGMA meget stolte og taknemmelige for, at DR har valgt os som samarbejdspartner og som varetager og formidler af den vigtige del af Danmarks medie- og kommunikationshistorie som DR udgør. Vi ser frem til at folde historierne ud i mange forskellige formater. Publikum kan glæde sig til både at nærstudere DR’s ikoniske genstande på udstillinger, få fortalt historier og anekdoter fra deres brug gennem foredrag og selv deltage i debatter, hvor vi fokuserer på mediernes rolle i vores samtid og fremtid.”
Dansk mediehistorie fra radioens barndom og frem
I den kommende tid vil ENIGMAs personale sammen med DR Museumsforening forberede flytningen af samlingen fra TV-Byen i Søborg til nye magasiner. Arbejdet er første spadestik i en længerevarende proces, hvor materialet skal gennemgås og registreres forud for inddragelse i ENIGMAs forskning og øvrige aktiviteter.
Formand for DR Museumsforening Per E. Tidgen fortæller:
”Vi glæder os til, sammen med ENIGMA, at kunne fortælle de historier, vi har passet på i så mange år. Vi har længe drømt om muligheden for at vise samlingen af historisk teknisk udstyr frem til mange flere interesserede, og den mulighed åbner sig nu med det nye samarbejde.”
Når ENIGMA åbner for den samlede ombygning af museets nye rammer, er ambitionen at kunne fortælle den samlede danske medie- og kommunikationshistorie. Fra radioens barndom til fjernsynets indtog i dagligstuen og tekniske innovationer. Som for eksempel historien om hvordan ”rygsæksenderen” udviklet hos DR og brugt af blandt andre Gunnar ’Nu’ Hansen til hans berømte livereportager senere blev fundamentet for et af landets tidlige mobiltelefon-eventyr, Storno.
Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link