DR Medieforskning: Valgaftenen på DR1 var markant bedre end TV 2’s
– Velbalanceret og bred folkelig opbakning. Ros, ros, ros.
Sådan sammenfatter DR’s medieforskere Michael Oxfeldt og Henrik Gregor Knudsen danskernes vurdering af DR’s valgdækning. De er netop blevet færdige med at granske svarene fra et repræsentativt udsnit af befolkningen, der i dagene efter folketingsvalget blev spurgt om, hvordan de oplevede mediernes dækning af valget. Altså ikke de konkrete seer- og lyttertal på programmerne, men hvordan de blev oplevet sammenlignet med andre mediers dækning og valget i 2015.
I forhold til selve valgaftenen den 5. juni er seernes melding klar: 42 procent synes, at valgudsendelsen på DR1 var bedst, mens 25 procent peger på TV 2’s – medregnet TV 2 News. Ved valget i 2015 var der næsten ingen forskel. Dengang var det 39 procent til DR og 36 procent til TV 2.
Som det allerede har været fremme, valgte langt de fleste at se valgaftenen på DR1, som i gennemsnit havde 653.000 seere mod TV 2’s 489.000. Også her en markant forskel til 2015, hvor tallene var 594.000 til DR og 586.000 til TV 2. Fordelt på køn, aldersgrupper og geografi var DR også større end TV 2.
DR’s ambitioner indfriet
De to medieforskere forklarer, at de blandt andet har målt på, i hvilket omfang DR’s ambitioner for valgdækningen er blevet indfriet på områderne troværdighed, forståelighed og relevans. Og deres konklusion er klar: DR’s kvalitative målsætninger er nået med en flot margin.
DR klarede sig på valgaftenen bedst på klassiske dyder som evnen til at skabe overblik, værternes kompetencer, den grafiske præsentation og var i det hele taget et bedre selskab at være i målt på spænding og underholdningsværdi. Sammenfattende viser medieforskernes undersøgelse, at hele 84 procent af seerne synes godt om DR’s valgaften på tv.
Generelt viser undersøgelsen, at danskerne mener, at DR’s samlede valgdækning var markant bedre ved dette folketingsvalg end ved valget i 2015. Det gælder både i forhold til DR’s formidling målt på forståelse, troværdighed og relevans for den enkelte.
Blandt 12 nyhedsmedier, der blev spurgt til i undersøgelsen, blev DR oplevet som det mest troværdige medie. Her svarer 51 procent, at DR har høj troværdighed efterfulgt af TV 2 med 47 procent.
DR har også haft godt fat i de unge, hvor 49 procent erklærer sig enige i, at DR har klædt dem på til at træffe beslutning om, hvor deres kryds skulle sættes.
Flere seere trods faldende tv-forbrug
Selv om tv-forbruget generelt er faldende i befolkningen, havde en række udsendelser på DR1 alligevel flere seere ved dette valg end ved valget i 2015. Det gjaldt for eksempel ’Demokratiets aften’, som blev sendt fra DR Koncerthuset. Det havde 859.000 seere mod 651.000 i 2015. Også ’Mød partierne’ og TV-Avisen klokken 18.30 havde flere seere end ved 2015-valget, mens ’Duellen’ og TV-Avisen klokken 21.30 havde færre seere. Men samtidig havde flere af valgprogrammerne og de fast nyhedsudsendelser flotte on demand-seertal på DRTV.
DR-direktør: Ekstremt højt niveau
Direktør for DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter Sandy French siger, at hun er glad for, at medieforskernes undersøgelse viser, at DR’s ambitioner for valgdækningen blev indfriet:
– Vi har gennem hele valgkampen formået at holde et ekstremt højt niveau, hvor vi har vist, hvad DR er i stand til, når vi virkelig ruller os ud. Jeg er især stolt af samspillet mellem DR’s forskellige kanaler og platforme, som betyder, at uanset hvor brugerne har fulgt valget, er kvaliteten høj og troværdigheden i top. Og jeg er stolt af, at det er den samme journalistiske linje, der har gennemsyrer alt, hvad vi har lavet: troværdig, balanceret, oplysende og frem for alt rigtig.
Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link