DR Drama får ny strategi
Henriette Marienlund, fiktionschef hos DR, er klar med en ny strategi for DR Drama:
– Vi skal ind til kernen. Det betyder to hovedpositioner for DR Drama: Voksenfiktion og familiefiktion. Vi er dygtige til at lave voksenfiktion – de store A-serier (søndagsserierne, red.) – der rammer den brede befolkning, og dedikeret familiefiktion med julekalenderne. Vi laver fiktion, der er kompromisløst dansk, underholdende og har noget på hjerte.
Man kan så sige, at der kommer to knopskydninger på de to hovedpositioner: A-serierne får en lillesøster i off-beat-fiktion, mens vi som supplement til julekalenderne vil opbygge en tradition omkring påske med fiktion, der ikke handler om årstiden, men andre typer historier, som kan samle familierne. Der er et hul i markedet for det.
Fokuseringen hos DR Drama betyder, at P3 fremover får ansvaret for den unge-fiktion, der skal laves uden for huset. Den interne ungefiktion, som DR Drama har stået for, bliver afløst af en ny genre, off-beat-fiktion.
– Man skal prioritere, og vi tror, at gennemslagskraften på off-beat kan blive større end på den ungefiktion, vi har produceret i DR Drama. Der har været mange fine, små serier, der manglede gennemslagskraft. Og på talentudviklingssiden har der været et for stort hop fra små ungdomsserier til A-serier.
Hvad er off-beat-fiktion?
– Det er vi i gang med at udvikle. Det skal ikke forveksles med en søndagsserie. En sæson bliver nok 8×30 minutter. Det skal ikke imitere de store serier. Det skal have en yngre profil, være eksperimenterende og debatskabende. Man skal turde mere. Det må gerne være humoristisk eller beskrive et anderledes miljø. Hvis jeg skal give et eksempel på noget, er det ’Exit’ (norsk hitserie, red.), men den er for dyr. Så jeg er ikke meget for at pege på noget, der er godt eller noget, der er skidt, for der mangler gode eksempler på off-beat-fiktion, siger Henriette Marienlund.
Færre timers ny drama
Fra 2024 til 2027 er det planen, at der i gennemsnit skal produceres 21,5 timer ny drama om året mod tidligere 26 timer. Over de fire år fordeler produktionerne sig på seks A-serier, to off-beat, to julekalendere og fire påskeserier.
– Der bliver færre timer, men flere titler. Det skulle gerne betyde, at vi oftere kommer i kontakt med danskerne. Og vi håber, at vi får flere med fra den brede danske befolkning. Ellers skal seerne gerne opleve den nye strategi ved en større variation, mere vitalitet med off-beat og påsken, og at vi er noget særligt, lyder det fra Henriette Marienlund.
Store variation på A-serier
Den nye strategi lægger også vægt på, at der skal være en større variation i A-serierne – altså de store søndagssatsninger.
– Der skal mere lys og liv og lyst ind i dem. De må stadig gerne være alvorlige og have noget på hjerte, men det skal ikke være mørkt hele tiden. Sammensætningen af serierne er vigtig. Vi er allerede godt i gang. ’Carmen Curlers’, hvor første sæson kommer til efteråret, har et lettere tråd. ’Huset’, der kommer i sommeren 2023, har et suspense-lag. Den kommer i sommeren 2023. ’Bag enhver mand’, der er en ekstern produktion og et forsøg ud i off-beat, handler om magtspil og intriger på en arbejdsplads. Den kommer i slutningen af 2023. Vi overvejer også krimigenren, men vi skal nok ikke vende tilbage til Nordic Noir. Vi skal lave den næste nye krimi i stedet for at kopiere os selv, siger Henriette Marienlund.