DR begrænser udbredelsen af DR NU
Den danske elektronikingeniør Rune Dahl Jørgensen har udviklet en fungerende DR NU app til Samsung og LG Smart TV, men DR vil ikke tillade at app’en udgives officielt på Samsung eller LG’s App Store, i stedet insisterer DR på, at DR-materiale skal vises i deres egen indpakning via Hbb-TV.
Rune Dahl Jørgensen kontaktede Samsung. “De afprøvede app’en og kunne godt lide den. Så spurgte de, om jeg havde rettighederne til de videoer, man kan se i app’en. Jeg svarede, at det havde jeg ikke. Men da min app kun viser de videoer, som DR selv har lagt ud, og de oven i købet har offentliggjort et API for at tilgå dem, mente jeg ikke, det kunne give problemer. Jeg skrev til DR og spurgte, om det var OK med dem, at app’en kom i Samsungs apps store, men til min overraskelse svarede de nej. Begrundelsen var dels problemer med rettigheder, dels at de foretrak at støtte åbne standarder”, fortæller Rune.
DR foretrækker HbbTV
Carsten Corneliussen fra DR Strategi og Politik forklarer, at der er flere årsager til, at DR ikke vil tillade distribution af app’en.
– Hvis vi skulle give den tilladelse, ville det åbne en ny diskussion om rettigheder. I dag er der en række retransmittører, der videresender DR’s signaler. Det er for eksempel kabel-tv-selskaber og antenneforeninger. De har clearet rettigheder via Copydan. Så vi mener, at producenterne af smart-tv på samme måde skal afklare rettighedsspørgsmålet, siger han.
En anden årsag er, at DR støtter en europæisk standard for, hvordan man viser webindhold på et smart-tv. Den hedder HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV), og den er allerede indbygget i tv fra en række udbydere.
Carsten Corneliussen foretrækker, at tv-producenterne åbner for HbbTV, frem for at der skal skrives en app til hver enkelt producents tv-type.
På Samsung Smart TV så skal man imidlertid indstille fjernsynet til at bruge Tyskland som land, før man kan få adgang til Hbb-TV.
Enhver smart-tv-ejer kan hente app’en på Runes server men det er uklart, om app’en overhovedet er lovlig.
Jørgen Blomqvist, der forsker i international ophavsret på Københavns Universitet, er usikker på om app’en er lovlig. Hvis app’en kan opfattes som en slags browser, som blot hjælper til at finde og se indholdet på DR NU, kan den være lovlig. Men hvis den foretager en yderligere kopiering og behandling af dataene, kan det være nødvendigt at forhandle rettigheder. App’en viser en omtale af de enkelte programmer, ofte med et billede. I alle tilfælde er materialet hentet direkte fra DR’ websted. Men Jørgen Blomqvist mener, at det kan betyde, at brugen skal fortolkes som mere end en ren transmission – den kan opfattes som en kopiering.
Der er flere andre mulige juridiske problemer, herunder om app’en udnytter dybe links systematisk. Dem er der modstridende afgørelser om.
Du kan læse mere om installation af DR Nu app’en her
Kilde: Prosa via Flatpanels.dk