Branche-Nyt

De unges tv-forbrug er faldet med 10 procent

Matador på DR12012 var et stort sportsår med både OL og fodbold-EM, ligesom året bød på store underholdningsshows og ’Matador’ tilbage på skærmen.

Alligevel blev der tændt lidt mindre for fjernsynet i de danske stuer, soveværelser og køkkener end året før, og specielt de 15-24-årige fandt på noget andet end at se fjernsyn. Det viser en status over tv-året 2012, som DR Medieforskning har lavet, og som indgår i rapporten ’Medieudviklingen 2012’, der udkommer senere i januar.

Sidste år tilbragte hver dansker i gennemsnit tre timer og 15 minutter foran billedkommoden om dagen, og det er andet år i træk, at tv-forbruget falder. Trods det kommer 2012 alligevel ind på en tredjeplads på listen over år med mest tv-sening. Tv-seningen er stadig på et historisk højt niveau, og faldet fra 2011 til 2012 er kun på tre minutter.

Satte også forbruget op
Mens de midaldrende kun har skruet en anelse ned for tv-forbruget og de ældste faktisk ser lidt mere tv, er de 15-24 åriges tidsforbrug foran tv’et faldet med 10 procent fra 2011 til 2012.

”Tallet kan lyde voldsomt, men det er dog også i den aldersgruppe, at stigningen i tidsforbruget har været størst de senere år. Fra 2007 til 2010 steg de 15-24-åriges tv-forbrug i gennemsnit med 16 procent om året mod en generel stigning på 11 procent i hele befolkningen. Så der er snarere tale om et mindre dyk end et dramatisk fald,” siger medieforskerne Signe Villumsen og Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning.

82 procent af danskernes tid foran skærmen blev brugt i selskab med de store danske kanaludbydere, DR, TV 2, TV3 og SBS. Tallet er imidlertid 2,2 procentpoint lavere end i 2011 – specielt fordi TV 2 og Viasat har mistet sening, mens DR og SBS kom styrket ud af 2012. Skiftet fra det såkaldte MPEG2-signal til MPEG4, og overgangen til betalingskanal var hård for TV 2, der nu kan ses i knap fem procent færre hjem end for et år siden.

Første fremgang for DR1 siden 2003
Selv om DR Medieforsknings tal viser, at danskernes tv-sening bliver mere og mere fragmenteret, viser Signe Villumsen og Henrik Gregor Knudsens status også, at 2012 blev året, hvor DR1 for første gang siden 2003 fik vendt et minus til et plus. DR1 endte på en seerandel på 19,4 procent, hvilket var 0,6 procentpoint mere end i 2011.

”Hovedforklaringen skal især findes i et stærkt efterår, hvor flytningen af TV-Avisen fra klokken 21.00 til 21.30 gav nye muligheder for DR1. Ommøbleringen gav TV-Avisen lidt flere seere, men det forærede samtidig DR1 en længere primetime, og det har vist sig at være en klar fordel for DR1, idet den bedste sendetid mellem klokken 20.00 og 22.30 efter flytningen af TV-Avisen er løftet med 4 procentpoint i forhold til perioden inden,” konkluderer Signe Villumsen og Henrik Gregor Knudsen.

Udsat for hård konkurrence
Både DR K og DR HD kom styrket ud af 2012 med seerandele på 1,4 procent og 1,6 procent, mens DR2 og DR Ramasjang mistede seerandele i året, der netop er slut. DR2 mistede 0,1 procentpoint og landede på 4,2 procent, mens DR Ramasjang i 2012 stod for 1,9 procent af danskernes samlede tv-sening.

”For DR2’s vedkommende skyldes det blandt andet, at livsstilsprogrammerne om søndagen trak færre seere end tidligere, og at ’DR2 Tema’ om lørdagen var udsat for hård konkurrence fra ’Matador’ på DR1,” konkluderer medieforskerne, der også kan fortælle, at tabet af seere på Ramasjang primært skyldes, at færre voksne nu kigger med, når kanalen for de 3-10-årige sender.

Kilde: DR

Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard