Befrielsen 75 år: Her er 12 danske film om 2. verdenskrig du kan streame
På tirsdag er det den 5. maj og dermed er det 75 år siden, at Danmark blev befriet efter fem år med tysk besættelse. For at markere den historiske dag har Blockbuster samlet 12 danske film, der skildrer modstandsbevægelsen og livet under besættelsestiden. Se blandt den store biografsucces De forbandede år med Jesper Christensen og Bodil Jørgensen på rollelisten.
Herunder er en liste over udvalgte danske film, der netop nu kan ses i anledning af 75-årsdagen for befrielsen.
1) De forbandede år
Jesper Christensen spiller hovedrollen som Karl Skov, der driver en stor, velkørende elektronikfabrik. Sammen med sin kone (Bodil Jørgensen) og fem børn lever han det privilegerede liv på Strandvejen nord for København, da nazisterne besætter Danmark. Karl kæmper for at videreføre produktionen på fabrikken, men for at beskytte sin familie og ansatte begynder han modstræbende at producere til det tyske marked. Det bringer ham ind i et kontroversielt samarbejde, der får stor betydning for familien og for Danmark.
- Læs mere om filmen her.
2) Flammen & Citronen
Mads Mikkelsen og Thure Lindhardt spiller modstandsmændene Flammen og Citronen i dette krigsdrama fra 2008. Inspireret af virkelige hændelser kommer filmen tæt på de to aktører fra modstandsgruppen Holger Danske, der under besættelsen blev kendt for deres likvideringer af danske stikkere. Men i kampen for Danmarks frihed er zonerne grå, og det bliver uklart, hvem der i sidste ende er frihedskæmper, og hvem der er terrorist.
- Læs mere om filmen her.
3) Hvidstengruppen
I Hvidsten lever kroejer Marius Fill med sin store familie under besættelsestiden. Han bliver en dag kontaktet af modstandskæmpere, der ønsker, at han tager del i deres ulovlige virke. Hvidsten Gruppen dannes, og som modtager våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly. Men pludselig indføres der dødsstraf for modstandsarbejde, og historie spidser til.
- Læs mere om filmen her.
4) De røde enge
Baseret på Ole Juuls roman med samme navn blev dette en filmklassiker med Poul Reichhardt og Lisbeth Movin i hovedrollen. Filmen udkom i 1945, blot et halvt år efter 2. verdenskrigs ophør, og blev tildelt Den Gyldne Palme ved Cannes Filmfestival i 1946. De røde enge skildrer frihedskæmperen Michael, der er blevet fængslet, fordi der har været en stikker på spil.
- Læs mere om filmen her.
5) Drengene fra Skt. Petri
I Aalborg starter en gruppe gymnasiedrenge en modstandsgruppe. I begyndelsen er der tale om drengeløjer rettet mod de tyske soldater i byen, men da gruppen får et nyt medlem, udvikler det sig til blodigt alvor. Dramafilmen er fra 1991 og er inspireret af den danske sabotagegruppe Churchill-klubben, der var en af de første organiserede modstandsgrupper under besættelsen.
- Læs mere om filmen her.
6) 9. april
Natten til den 9. april alarmeres den danske hær, at tyskerne har krydset grænsen til Danmark. Danmark er nu i krig mod Europas stærkeste hær. Sekondløjtnant Sand og hans cykeldeling skal som de første soldater møde den overlegne militære magt i kamp. Spillefilmen er fra 2015 og er blevet rost af historikere for at være en meget autentisk film.
- Læs mere om filmen her.
7) Under sandet
Efter fem års besættelse sendes tyske krigsfanger ud til Vestkysten, hvor de beordres til at fjerne de over 2 millioner miner, som Nazityskland har gemt under sandet. Med bare hænder, kravlende rundt i sandet, tvinges drengene til at udføre det livsfarlige arbejde. Prisvindende spillefilm fra 2015, inspireret af autentiske hændelser med blandt andet Mikkel Boe Følsgaard og Roland Møller som medvirkende.
- Læs mere om filmen her.
8) Støt står den danske sømand
Efterkrigstidsdrama fra 1948 og en hyldest til de danske søfolk, som under 2. verdenskrig satte livet på spil i handelsflådens konvojer. Filmen er baseret på Kaj Frisches krigsdagbøger og har derfor et dokumentarisk udgangspunkt. Hovedrollerne spilles af Poul Reichhardt og Lau Lauritzen.
- Læs mere om filmen her.
9) Forræderne
To unge mænd har kæmpet på østfronten med Frikorps Danmark, men i 1945 skyder de to overordnede og stikker af. De to desertører flygter gennem Danmark mod den nordjyske fødeegn med både tyskerne, Frikorpset og modstandsbevægelsen lige i hælene. Spillefilmen fra 1983 er instrueret af Erik Aalbæk Jensen og har Allan Olsen og Ole Meyer i hovedrollerne.
- Læs mere om filmen her.
10) Fuglene over sundet
I oktober 1943 iværksætter den nazistiske besættelsesmagt i Danmark en aktion for at deportere alle danske jøder. En lille jødisk familie må derfor flygte fra deres hjem i København mod sikkerhed i Sverige, og her kan fiskere i Gilleleje muligvis hjælpe – hvis de ellers er til at stole på. Dansk flygtningedrama fra 2016.
- Læs mere om filmen her.
11) Der var engang en krig
Dansk ungdomsfilm fra 1966, instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt, med manuskript af Klaus Rifbjerg. Filmen er et realistisk portræt af det almindelige hverdagsliv under besættelsen, hvor vi følger teenageren Tim og hans første forelskelse – krigen virker derimod en kende uvirkelig og fjern.
- Læs mere om filmen her.
12) Den korte sommer
Ghita Nørby spiller i denne spillefilm fra 1976 en fraskilt kvinde, der under besættelsestiden flytter hjem til sin fødeby i Nordjylland sammen med sin søn. Det småborgerlige provinssamfund vil ikke kendes ved hende, og endnu værre bliver det, da hun forelsker sig i en tysk officer.
- Læs mere om filmen her.