Carmen Curlers – hvad er sandhed og fiktion
‘Carmen Curlers’ er DR’s nye dramaserie om Axel Byvang, der skaber en erhverssucces i 1960’ernes Kalundborg, og alle dem omkring ham. Ikke mindst bondekonen Birthe, der bliver ansat i hans firma. Men serien er kun baseret på hans erhvervseventyr – det er ikke hans virkelige historie fuldstændig genfortalt.
Arne Bybjerg er blevet til Axel Byvang
Arne Bybjerg er navnet på den mand, der skabte papillot-succesen Carmen Curlers. I serien har man dog valgt at ændre navnet til Axel Byvang. Navneskiftet skete for at give hovedforfatter Mette Heeno og konceptuerende instruktør Natasha Arthy frie rammer til at lege ekstra meget med historien og hovedrollen.
Arne Bybjerg solgte i 1969 sit livsværk til det amerikanske kosmetikfirma Clairol og bosatte sig derefter i Australien. Han er efterhånden blevet 94 år og har ikke været ind over serien på nogen måde. Han har dog set de to første afsnit sammen med sin kone og sine børn hjemme i Australien.
Iværksætteren der skaber drømme
Hovedforfatter Mette Heeno kalder serien for “en hyldest til drømmeren, der aldrig giver op”. Og sådan én var Arne Bybjerg uden tvivl. Det er seriens Axel Byvang også.
– Det allermest fascinerende – også ved den originale Arne – er, at han har en særlig evne til at se potentialet i folk, som ikke selv har opdaget det. Han kan fremkalde andre til at blive store drømmere.
– Når Axel ser potentialet i andre, bliver de magiske – man kan sige, han spreder tryllestøv – og det var lidt det, han også gjorde i virkeligheden. Han gjorde Kalundborg til et happening sted, siger Mette Heeno.
Kvindefrigørelse
Selvom serien starter i 1963, er det meget stadig “sådan lidt 50’er-agtigt” i Kalundborg. Der bliver dog skubbet heftigt til udviklingen den nordvestsjællandske by med Carmen Curlers succesen. Han får nærmest bygget det her helt moderne samfund op, fordi han får kvinderne ud på arbejdsmarkedet, hvor de får en helt anden identitet.
Det er også derfor, at skuespiller Maria Rossing er vigtig i rollen som Birthe. Hun er selve udviklingen, for hun går fra at hjælpe sin mand på deres husmandssted til at gøre karriere på Axel Byvangs fabrik.
– Hun er billedet på denne her kvindefrigørelse, og det var superlærerigt at dykke ned i de her kvinder og forstå, hvad vi står på skuldrene af, siger instruktør Natasha Arthy.
Historien om hvordan han fandt opfindelsen
Historien om hvordan han fandt opfindelsen er sand nok. Bybjerg fandt en annonce fra en københavnsk frisør, som havde idéen til en elektrisk papillot. Han tog ind til frisøren for at se nærmere på opfindelsen, ligesom i serien.
Hvis du har lyst til at høre mere om den virkelige historie
DR-dokumentarserien ‘Curlerkongen – historien om en dansk verdenssucces‘ sætter fokus på Arne Bybjerg og hans moderne papillotter. Se alle tre afsnit fra den 16. oktober kl 06:00 på DRTV.
Hvis du har lyst til at læse mere om selve produktet, så er der en fin artikel her på hjemmesiden danskeopfindelser.dk