Vores Ukendte Danmark – gennem hele sommeren på DR1

Vores_ukendte danmark DR1 Foto: Bjarne Bergius Hermansen
DR1DR1 DR TV mandag 19/06 DR1 kl. 20:45
19-06-2017 20:45:00 Europe/Copenhagen Vores Ukendte Danmark – gennem hele sommeren på DR1

Sisse Fisker og Mark Stokholm vil gennem hele sommeren komme ud i landets mange egne for at jagte de ukendte historier, som kan bidrage til at gøre danmarkshistorien endnu større og mere farverig.

DR1 DR TV

I hvert et hjørne af Danmark findes et hav af ukendte, overraskende og spændende historier. Historier, der aldrig er kommet med i historiebøgerne, men som stadig kan lære os en masse nyt om vores folk og vores land.

Gennem hele sommeren tager Sisse Fisker og Mark Stokholm seerne på DR1 med på en rejse ud i landet for at grave de gode historier op af den danske muld. I hvert program afgør et panel, bestående af lokale og kendte danskere med tilknytning til egnen, hvilken historie, der fortjener en plads i vores allesammens Danmarkshistorie. ’Vores Ukendte Danmark’ får premiere på DR1 mandag den 19. juni kl. 20.45.

København omkring år 1900

Mandag den 19. juni følger ’Vores Ukendte Danmark’ i fodsporene på to småforbrydere fra det fattige Nørrebro. I 1902 bliver de danmarksberømte efter en opfindsom fængselsflugt, som inkluderer sammenbundne lagner og mænd i dametøj. Det danske retssystem er dog knapt så begejstrede for forbryderparret, som resten af Danmark. Dommen bliver hård. Men datidens svar på Bonnie & Clyde er ikke sådan at slå ud. I panelet sidder Ali Kazim, Kaya Brüel og værtshusejer Jane Pedersen.

Midt- og Vestjylland under 2. verdenskrig

Mandag den 26. juni drager Sisse og Mark til Midt- og Vestjylland. Her er det under 2. verdenskrig med livet som indsats, når modstandsfolkene står klar til hurtigt at skjule de våben, der i krigsårene bliver kastet ned over hederne. Britiske Royal Air Force og modstandsbevægelsen har et tæt – og farligt – samarbejde i området, og mange lokale sætter livet på spil for et frit Danmark. Manglen på varer resulterer i en øget – og måske barbarisk – opfindsomhed; i hvert fald begynder egnens katte at forsvinde… Tyskerhadet er på sit højeste, da 200.000 tyske flygtninge kommer til Danmark i krigens sidste måneder. Men i Midt- og Vestjylland bliver der udvist medmenneskelighed fra uventet kant. I panelet sidder Sanne Søndergaard, Sigurd Barrett og oversergent Michael Hviid.

Sønderjylland i vikingetiden

Mandag den 10. juli går Sisse og Mark på plyndringstogt i Sønderjylland. Vikingetiden er noget af det, som Danmark er allermest kendt for ude i den vide verden. Og Harald Blåtand er den største kendis blandt vikingerne, især fordi han på Den Store Jellingsten blandt andet pralede med at have gjort danskerne kristne. Men han var faktisk ikke den første danske Kong Harald, der blev kristent døbt. Udover navnet har de to Kong Harald’er sikkert også haft en anden ting til fælles; de har lugtet af tis! Vikingerne var temmelig pyntesyge, og yndede nemlig at vaske håret i urin for at se rigtigt lækre ud. I panelet sidder Søren Ryge, Christine Feldthaus og museumsinspektør Lennart Madsen.

Lillebælt i 1930’erne

Mandag den 17. juli kører ’Vores Ukendte Danmark’ over Lillebælt. I 1930’erne vandt bilerne vandt frem i Danmark. Nu skulle danskerne på søndagstur. Heste blev til stål og grusveje til asfalt. Ved Lillebælt hobede rejselystne danskere sig op. Her holdt biler og togvogne i kø for at blive sejlet over bæltet mellem Jylland og Fyn. Samtidig var arbejdsløsheden stor, så der var på alle måder brug for at få bygget en bro. Lillebæltsbroen kom til at binde Danmark sammen og ændrede tilværelsen for dem, der levede omkring brobyggeriet. I panelet sidder Leif Davidsen, Abdel Aziz Mahmoud og ’ismutter’ Birgit Munk.

Vestsjælland i 1960’erne

Mandag den 24. juli er der 60’er nostalgi i det vestsjællandske. I efterkrigstiden kommer der fuld fart på økonomien igen. Der er pludselig mangel på arbejdskraft og hos Carmen Curlers i Kalundborg, må man tage nye midler i brug for at følge med ordrerne. Heldigvis er kvinderne også parat til at træde til på arbejdsmarkedet. Blandt de unge er det pigtrådsmusikken og særligt den levende musik, der bliver et hit – og drømmen om at blive “stjerne for en aften” er pludselig inden for rækkevidde. 1960’erne i Vestsjælland handler om et helt særligt industrieventyr, den moderne kvinde, grisefester på Mallorca og ikke mindst ungdommen, der får sin helt egen lyd. I panelet sidder Kirsten Siggaard, Ulla Henningsen og slagter Jacob Nielsen.

Nordjylland i 1600-tallet

Mandag den 31. juli besøger Sisse og Mark Aalborg, der i 1600-tallet blev anset som Danmarks mest sundhedsfarlige købstad, hvor der ikke var langt mellem liv og død! Sygdomme blev bekæmpet på fantasifuld vis. Uvenskaber kunne få dødelige konsekvenser i kraft af hekseafbrændinger og slagsmål i kirken var ikke usædvanligt. Og så fortæller en udgravning af et lokum fra en bispegård uventet nyt om, hvad folk puttede i munden i 1600-tallet. I panelet sidder Rikke Nielsen, Christian ”Geo” Heltboe og tidligere direktør Ernst Trillingsgaard.

Østjylland i bronzealderen

’Vores Ukendte Danmark’ slutter jagten i Østjylland, og tager udgangspunkt i en historie, der var meget tæt på at blive spredt ud over markerne med en møggreb. Sisse og Mark følger i sporene på en 3500 år gammel kvinde og udforsker det spændende og farverige liv, der blev levet i Østjylland under bronzealderen. Programmet kommer blandt andet til at handle om hvordan spritny teknologi kan afsløre gåder om datidens modetrends. Bronzealderfolkenes drikkevaner bliver også sat under lup og endelig finder vi ud af, hvad barbrystet akrobatik har med bronzealderen at gøre. I panelet sidder Julie Berthelsen, Mads Vad og skuespiller Dorthe Hansen Carlsen.

Om DRs fokus på danmarkshistorien i 2017

’Vores ukendte Danmark’ er en del af DR’s markante fokus på danmarkshistorien i 2017, der foregår på alle kanaler med en lang række forskellige tv- og radioprogrammer og en stor indsats på dr.dk. Hele befolkningen bliver inviteret til selv at bidrage med deres danmarkshistorier og blive en del af historieformidlingen.

Det er DRs mest omfattende satsning på formidling af danmarkshistorie nogensinde. DR inviterer også, sammen med en række museer og andre samarbejdspartnere, danskerne til en række arrangementer over hele landet, hvor de kan opleve danmarkshistorien på egen krop – enten ved at hoppe ind i bronzealderen eller i renæssancens heksebrændinger med virtual reality-briller på næsen eller ved at gå på opdagelse i deres nyere, lokale egnshistorie med hjælp fra DRs arkiver fyldt med radio- og tv-klip fra de sidste 90 år.

Kilde: DR

Andre aktuelle titler på DR TV

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt