Venner fra fremtiden – DR Ultra fortæller danmarkshistorie for de større børn

Venner fra fremtiden Foto: Bjarne Bergius Hermansen
DR UltraDR Ultra DR TV torsdag 21/09 DR Ultra kl. 18:30
21-09-2017 18:30:00 Europe/Copenhagen Venner fra fremtiden – DR Ultra fortæller danmarkshistorie for de større børn

DR Ultra fortæller danmarkshistorie for de større børn, når serien ’Venner fra fremtiden’ tager børn med tilbage til nedslag i vores fælles danmarkshistorie.

DR Ultra DR TV

Det er historieår på DR. Med ’Historien om Danmark’ på DR1 får de voksne danmarkshistorie i primetime, mens de større børn kan se frem til deres helt egen danmarkshistorie på DR Ultra, når ’Venner fra fremtiden ’ løber over skærmen fra torsdag den 21. september klokken 18.30.

Et fælles ståsted

’Venner fra fremtiden’ har fokus på udvalgte årstal fra historiebøgerne, og giver de unge seerne viden og oplevelser om alt lige fra modstandsgrupper, ordblindhed, fattiggårde, gæstearbejdere og krige. Vi kommer helt tæt på almindelige mennesker i fortiden: Rengøringskonen, soldaterveteranen fra 1864, skolelæreren, der var modstandsmand under krigen, den unge indvandrer, kokkepigen, moren der hænger for meget på værtshus, den unge studine, der drømmer om frihed og lighed i 1933 – og undervejs knytter børnene i serien venskaber og løser konflikter, som sætter tidens temaer i spil.

”Med ’Venner fra fremtiden’ er det ambitionen, at DR Ultra åbner danmarkshistorien for den nye, unge generation. Det er mit håb, at vi med serien sætter nutiden i et historisk perspektiv og hermed giver børn et fælles ståsted for fremtiden. Med dramatiserede og iscenesatte dilemmaer forener serien historisk viden med vedkommende fortællinger, der gør os klogere på, hvor vi kommer fra, og hvad der har skabt os. Men serien efterlader også nogle spørgsmål, som forhåbentlig vil gøre børn endnu mere nysgerrige på vores fælles historie,” siger kanalchef for DR Ultra, Morten Skov Hansen.

Børn som formidlere

’Venner fra fremtiden’ er en serie, hvor to almindelige, danske børn, fra en helt almindelig femte klasse anno 2017 rejser tilbage i tiden for at finde og hjælpe en person – en person som bliver deres ven. Og man kan godt blive venner med en person fra fortiden ’selvom det måske kunne blive ret forvirrende, hvis man mødte personen i nutiden igen’, som Casper fra Ebeltoft Skole fortæller, efter han havde været tre dage i 1975 med den 15-årige Ole Olsen-fan Lars.

”Det, der især kendetegner ‘ Venner fra fremtiden’, er, at Danmarkshistorien bliver formidlet af børn. Hver gang børnene i serien har oplevet en begivenhed eller mødt personer fra fortiden, reflekterer de over oplevelsen gennem nutidige briller. De handler og agerer i fortiden, men med nutidens viden i baglommen. Det giver et helt særligt perspektiv på danmarkshistorien, at det er rigtige mennesker af kød og blod, som børnene er på eventyr med, og forholder sig til, og det håber jeg, vil vække børnenes interesse for danmarkshistorien,” fortæller Morten Skov Hansen, kanalchef for DR Ultra.

Drømmen om at være Ole Olsens mekaniker

En af de scener, der udspiller sig i ’Venner fra fremtiden’ foregår i 1978. Børnene Kirstine og Casper sendes tilbage til 1970’erne, hvor de skal hjælpe 15-årige Lars, der har problemer med at klare sin eksamen efter den nye skolereform, der stiller store krav til hans læse- og skrivefærdigheder. Lars ved det ikke selv, men han er ordblind, og han har ikke så meget opbakning fra sin mor Bitten, der hænger ud på det lokale værtshus. De to tidsrejsende børn møder dansk værtshuskultur, køber ind til aftensmad i det lokale supermarked, laver lektier anno 1978 for deres nye ordblinde ven, lærer at køre knallert og hjælper Lars igennem en svær tid, så han måske alligevel kan realisere sin drøm om at blive speedway-verdensmesteren Ole Olsens mekaniker.

Følg også danmarkshistorien digitalt og ude i landet

Udover programserien ’Venner fra fremtiden’, så kan børn også følge DRs historiesatsning foregår mange forskellige steder – blandt andet rundt i landet og i nye digitale universer.

I Den Gamle By i Aarhus kan du komme på danmarkshistorisk tidsrejse med virtual reality-briller fra nu og frem til den 22. september. Her kan både familier og skoleklasser tage på en tidsrejse med virtual reality-briller på. Man kan også udfolde sin indre skuespiller og klippe sig selv ind i en historisk scene i DRs greenscreen-studie – lige fra middelalderen til 1970’erne.

I den digitale verden kan du møde DR Ultras ’Våbenjuice’. Her bliver børn aktive i historiefortællingen, når de vælger et ægte historisk våben og frugter, som de skal lave til juice. Når børnene vælger for eksempel en morgenstjerne eller feltspade, lærer de om riddertiden, som våbnet eksempelvis er fra, hvad den blev brugt til, og hvordan den har haft betydning for danmarkshistorien. Det digitale univers bliver foldet ud både på DR TV og på DR Ultras egne platforme samt på YouTube, hvor du selv kan lege med fra fredag den 22. september.

Derudover kommer der også den fantasirig podcastserie til store børn, ’Landet på den anden side’. Her kan du tune ind og høre spændingsfyldt radiodrama om de glemte og hemmelige sider af danmarkshistorien og de mystiske væsener, der engang boede i landet. Podcasten er skrevet af Kenneth Bøgh Andersen, som især er kendt for bogserien ’Antboy’, og du kan glæde dig til at høre stemmen af Robert Hansen, som er en af skuespillerne bag. For at høre nærmere, skal du finde den i DRs radio-app eller på dr.dk/radio og følge den eventyrlige rejse til landet på den anden side fra mandag den 2. oktober.

’Venner fra fremtiden’ kan ses på DR Ultra og DR TV fra torsdag den 21. september klokken 18.30 og de efterfølgende otte uger.

Andre aktuelle titler på DR TV

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt