Sjakket

Foto: B-film / TV 2

TV 2TV 2 TV 2 Play
maj 30 KL. 20:00

Sjakket (1:3) TV 2 TV 2 Play
Tilføj til kalender Dokumentar
3 Afsnit

30-05-2018 20:00:00 Europe/Paris Sjakket

Kan to ugers praktik hos jord- og betonarbejdere på en byggeplads i Middelfart hjælpe to skoletrætte unge i gang

TV 2 TV 2 Play

Både Martin og Jannick er endt uden uddannelse og job – og det er de ikke ene om.

Der er cirka 50.000 unge under 25 år, som er snublet i opvæksten og aldrig har fået en ungdomsuddannelse eller et job. De er på kontanthjælp og har svært ved at finde ud af, hvad de vil.

Fælles for dem er, at de er skoletrætte og bare gerne vil ud at arbejde. Men det er svært, for vejen til job i Danmark går gennem en uddannelse – de ufaglærte job hænger ikke længere på træerne.

Sidder fast i en rundkørsel
Derfor er mange skoletrætte unge endt i et dødvande, hvor dagene ofte går med at sove længe og spille computerspil. Og det tærer på lysten til livet.

– Lige nu sidder jeg, kan man sige, fast i en rundkørsel. Jeg ligger bare og kører i ring, og jeg ved ikke rigtig lige, hvad jeg skal gøre, siger Jannick.

Livet på en byggeplads
Måske er vejen ud af modløsheden at komme ud i et håndværkersjak på en byggeplads?

Faste rammer, rollemodeller og et forpligtende fællesskab med gamle håndværkere har i generationer været vejen ind i voksenlivet for forvirrede og rodløse unge. Og både Martin og Jannick vil rigtig gerne ud at prøve kræfter med livet som arbejdsdrenge.

– Det vil måske give mig en fremtid, siger Martin, og Jannick tilføjer, at han vil gøre hvad som helst for at få en læreplads.

Men kan de klare at komme fra lediggang og skolepædagogik til et byggesjak, hvor skideballer og fysisk hårdt arbejde er daglig kost?

I tre programmer med titlen ’Sjakket’ ser vi fra onsdag 30. maj, hvad der sker, når Martin og Jannick kommer i to ugers praktik hos jord- og betonarbejdere på en byggeplads i Middelfart. De kommer under vingerne på de erfarne håndværkere Aage Dreyer og Søren Jørgensen, der har nogle enkle metoder til at få de unge i gang.

– Jeg vil ikke sige, at det er afretning, måske mere en form for opdragelse. Tonen kan være barsk, men det er kærligt ment, siger Søren Jørgensen.

Det fynske byggefirma Refsvindinge Entreprenør har stillet de to unge mænd i udsigt, at de kan få en læreplads, hvis de kan klare de to ugers praktik på fornuftig vis.

Så spørgsmålet er, om de to uger som ufaglærte arbejdsdrenge kan give Martin og Jannick en retning i livet. Kan sjakket tænde gnisten hos de to unge mænd? Og kan de klare det så godt, at de får en læreplads?

Andre aktuelle titler på TV 2 Play

badehotellet sæson 6

Badehotellet sæson 6 - bliv klar til den nye sæson her

Badehotellet sæson 6 springer 6 år frem til sommeren 1939. Læs om status på de kendte og nye karakterer her i den nye sæson der starter 28. januar på …

28. januar 2019 TV 2 kl. 20:00

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt