Mors lille dreng på egne ben – Sådan går det Jørn i dag

Joern mors lille dreng nyt afsnit TV 2j
TV 2TV 2 TV 2 Play torsdag 18/05 TV 2 kl. 20:00
18-05-2017 20:00:00 Europe/Copenhagen Mors lille dreng på egne ben – Sådan går det Jørn i dag

TV 2 skabte med dokumentaren ’Er du mors lille dreng?’ stor debat om udsatte børns vilkår. I en ny dokumentar fortæller TV 2 om den aktuelle situation for “mors lille dreng” Jørn, der nu er blevet 19 år.

TV 2 TV 2 Play

Så du programmet torsdag aften, så er her lidt info om hvordan det er gået siden programmet blev optaget.

Heldigvis går det betydeligt bedre for Jørn, efter han er flyttet til bostedet på Sjælland. Han er i nogle rammer nu, hvor pædagogerne er omkring ham og hjælper ham, når han falder i og kun følger sine behov og impulser. Vi er positive, fortrøstningsfulde og tænker, at han har fået det tilbud, som matcher det, der skal til for at give ham et ordentligt voksenliv, udtaler plejemoderen til Ekstra Bladet.

Mange danskere kan huske historien om lille Jørn, der kom til verden under meget svære vilkår. Et forløb, der blev skildret helt tæt på i TV 2-dokumentaren ‘Er du mors lille dreng?’. Dokumentaren har – siden den blev vist på TV 2 første gang for næsten tyve år siden – været brugt på skoler og uddannelsesinstitutioner som lærestykke i, hvor afgørende de første måneder af et menneskes liv er.

Siden har TV 2 Dokumentars Lars Høj fulgt Jørn og hans familie, og i et helt nyt program møder vi Jørn, der er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra.

Helt enestående
– 
Det er helt enestående i dansk dokumentar at holde fast i en historie over 20 år, sådan som Lars Høj har gjort det i denne sag. Det har jeg dyb respekt for, og det nye program peger på nye og aktuelle problemstillinger, som Jørn og hans plejefamilie bliver konfronteret med, og som er yderst samfundsrelevante at bringe frem, siger Lasse Bjerre, TV 2-dokumentarredaktør.

Samtidig genudsendes de to tidligere programmer, der har været sendt om Jørn. Den nye dokumentar ‘Mors lille dreng på egne ben’ sendes torsdag 18. maj klokken 20.00 på TV 2, og ugen før kan man se de to første programmer, ‘Er du mors lille dreng?’ og ‘Er du mors lille dreng? – 10 år senere’, nemlig torsdag 11. maj klokken 20.00 og klokken 22.45.

Fire intense måneder
Vi mødte Jørn Toft Jensen, da han kom til verden som søn af 18-årige Bjarne og 20-årige Anni, der begge havde voldsomme problemer med misbrug, vold og konflikter. Alligevel gav Aarhus Kommune forældrene chancen for at vise, om de kunne tage sig af ham.

Vi var med i fire intense måneder, da pædagogerne på institutionen Bethesda forgæves forsøgte at få forældrene til at tage sig af deres barn. Allerede få uger efter Jørns fødsel trak han sig ind i sig selv, og forældrene var ikke i stand til at få en ordentlig kontakt til ham. Pædagogerne frygtede, at Jørn kunne tage varig skade. Alligevel gik der fire måneder, før Jørn blev anbragt i familiepleje.

Autisme og ADHD
10 år senere mødte vi Jørn igen. Det viste sig nu, at Jørn led af både autisme og ADHD, og TV 2 fortalte nu historien om Jørns lillebror Mads. Aarhus kommune havde givet Jørns mor Anni endnu en chance for at vise, om hun kunne tage sig af et barn. På trods af utallige underretninger om, at Mads var truet, gik der denne gang næsten halvandet år, før Mads blev anbragt i plejefamilien sammen med Jørn.

– Det er en enorm pris, de betaler, de børn, sagde plejemor Lilli Andersen i programmet.

Du kan i øvrigt møde Lilli Andersen og TV 2 Dokumentars Lars Høj i ‘Go’ morgen Danmark’ torsdag 18. maj.

De to programmer satte gang i en stærk debat om udsatte børns vilkår. Nu skulle myndighederne gribe tidligere ind for at sikre børnene. Love blev lavet om, og socialchefer måtte forlade posten.

Jørn 19 år
Nu er Jørn så blevet 19 år. Han bor stadig hos plejefamilien, hvor han indtil nu har haft det godt. Men det er ved at være tiden, hvor Jørn vil flytte hjemmefra, og plejeforældrene Lilli og Uffe kæmper for, at Aarhus Kommune finder den rigtige institution til Jørn. De er ikke længere i stand til at håndtere Jørns svære handicap. Han er begyndt at stikke af hjemmefra, vil ikke tage sin medicin og er på vej ud i et hashmisbrug.

Psykologer og pædagoger, der kender Jørn, har i flere år påpeget over for Aarhus kommune, at det er yderst vigtigt, at der står et omfattende skærmet tilbud klar til Jørn, så snart han bliver 18 år. Men nu er Jørn 19 år, og kommunen har endnu ikke en institution klar til ham. Papirerne i Jørns sag fortæller, at hans svære handicap gør, at han ikke er i stand til at tage vare på sig selv. Alligevel bliver han i perioder overladt til sig selv.

I den nye dokumentar ‘Mors lille dreng på egne ben’ følger vi Lilli og Uffes kamp for at hjælpe Jørn. De kan ikke længere bestemme over ham, men gør, hvad de kan for at hjælpe ham ud af misbruget og det vilde liv inde i Aarhus. Vi er med, når Jørn flytter hjemmefra, og en institution overtager ansvaret for Jørn. TV 2 Dokumentar sætter fokus på, om Jørn nu har fået den hjælp, som et anbragt og handicappet barn som han skal have.

Andre aktuelle titler på TV 2 Play

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt