Mercur – den nye danske TV 2 Charlie serie

Mercur TV 2 Charlie TV 2 Play
TV 2 Charlie TV 2 Play mandag 06/03 TV 2 Charlie kl. 20:45
06-03-2017 20:45:00 Europe/Copenhagen Mercur – den nye danske TV 2 Charlie serie

6. marts er der præsenterer på TV 2 CHARLIEs første danske dramaserie nogensinde, Mercur. Omdrejningspunktet for tv-serien er pirat- og reklameradioen Radio Mercur.

TV 2 Charlie TV 2 Play

6. marts er der præsenterer på TV 2 CHARLIEs første danske dramaserie nogensinde, Mercur. Afsnit 2 vises søndag 12. marts.

Omdrejningspunktet for tv-serien er pirat- og reklameradioen Radio Mercur, der i slutningen af 1950’erne brød radiomonopolet herhjemme og begyndte at sende radio på en helt ny måde med rock, pop og reklamer.

Mercur hovedkarakterer

I serien følger vi tre hovedkarakterer: Den jurastuderende Flemming, der bor hjemme hos forældrene i Brønshøj, den enlige mor Anne-Marie, der kæmper sig frem i verden, og Jan, et barn af overklassen, der både prøver at leve op til presset fra sit bagland og samtidig forsøger at finde sin egen vej gennem livet.

Flemming Vestergaard (Andreas Jessen) og Jan Irsinger (Jon Lange). Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Flemming er Pop- og rockmusik-entusiast og studerer jura. Han møder forretningsmanden Jan Irsinger, og hurtigt opstår drømmen om at bryde Statsradiofoniens radiomonopol. Sammen vil de give de unge de svingende, rockende toner, de hungrer efter. Sammen med Flemmings kæreste og medstuderende, Gitte, finder de et hul i lovgivningen, der tillader dem at realisere deres drøm, hvis de kan købe et skib og sende radio fra internationalt farvand i Øresund. Jan får overtalt sin gudfar, grosserer Preben Borg, til at skyde penge i eventyret, og Flemming får sin ven, cykelsmeden, Richard, der også er ivrig radioamatør, til at komme med om bord som cheftekniker.

Mercur medvirkende

Flemming spilles af Andreas Jessen, Anne-Marie af Neel Rønholt og Jan af Jon Lange. Herudover medvirker en lang række store og prisvindende danske skuespillere som Stephania Potalivo, Charlotte Fich, Peter Gantzler, Jesper Lohmann, Henrik Birch, Rasmus Botoft, Susanne Storm, Steen Stig Lommer og Ken Vedsegaard.

Se smugkig på serien gratis på TV 2 Play her

Den rigtige historie om Radio Mercur

Radio Mercur sendte første gang den 2. august 1958.

Idéen kom fra den unge mand, Per Jansen, der sammen med sølvgrosserer Ib Fogh startede radiostationen, der brød det danske statslige monopol på radiospredning, som var forbeholdt Statsradiofonien.

Radio Mercur udnyttede, at radiosending i internationalt farvand kun var reguleret af internationale aftaler for radiospredning, som ikke havde taget højde for et fastliggende skib, der sendte udsendelser rettet mod land. Inspirationen kom bl.a. fra den amerikanske ‘Voice of America’, der sendte fra et skib i Middelhavet, og fra reklamesenderen Radio Luxembourg.

Radio Mercur havde studier i land, hvor de fleste udsendelser og reklamer blev produceret og derefter sejlet ud til sendeskibet. Ud over studier og salgskontor købte man også det tidligere Nørrebros Teater og indrettede det til showoptagelser under navnet Radio Mercur City.

Radioen sendte populærmusik og shows og masser af reklamer og havde en meget frisk og direkte stil. Den blev efterhånden en alvorlig konkurrent til Statsradiofonien – det senere Danmarks Radio.

I 1962 blev Radio Mercur tvunget til at lukke, da en lov – den såkaldte Lex Mercur – blev vedtaget i Folketinget. Kort efter lukningen 31. juli 1962 begyndte Radio Mercur at sende igen. Den 13. august kunne man igen høre båndede programmer og reklamer.

Efter to dages illegal sending valgte de danske myndigheder at sende en politistyrke ud for at borde sendeskibet og beslaglægge det.

I forbindelse med TV 2 CHARLIEs dramaserie ‘Mercur’ viser kanalen senere også en nyproduceret dokumentar om den rigtige Radio Mercur.

Her fortæller flere af dem, der var med dengang, om bruddet på Danmarks Radios monopol – hvordan det var at arbejde på radioen, og om dagen, hvor myndighederne lukkede den.

I dokumentaren kan man bl.a. møde erhvervsmanden Asger Aamund, der læste nyheder op på Radio Mercur. Sammen med programchef på Radio24syv, Mikael Bertelsen, tager han turen i båd ud til det sted i Øresund, hvorfra piratradioen sendte.

Her kan Asger Aamund også berette om programmet ‘Nu kan det være nok’, hvor Hans Vangkilde var vært. Programmet var en direkte konkurrent til Statsradiofoniens ønskeprogram ‘Giro 413’.
Den store forskel var dog, at hvis man havde en hade-plade, man ikke kunne holde ud at høre, skrev man ind til Radio Mercur, som spillede pladsen og derefter smadrede den for åben mikrofon.

I en skøn blanding af klip fra dengang og helt nye interviews fortælles historien af dem, der var helt tæt på. Mød f.eks. Jørgen de Mylius, der var stor fan af Radio Mercur, Johnny Reimar, der spillede i radioen, og Henrik Nørgaard, forfatter til bogen om Radio Mercur, samt Mimi Jacobsen, Dan Rachlin og Ib Glindemann m.fl.

Andre aktuelle titler på TV 2 Play

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt