Generation XL – Ny reportageserie på DR1

Generation XL DR1
DR1DR1 DR TV tirsdag 15/08/17 DR1 kl. 20:45
15-08-2017 20:45:00 Europe/Copenhagen Generation XL – Ny reportageserie på DR1

I en ny reportageserie på DR1 har igennem et år fulgt fem overvægtige børn og deres familier i kampen mod kiloene og mod et sundere liv

DR1 DR TV

Generation XL DR1Op imod hvert femte barn i Danmark er overvægtig. Der er en klar sammenhæng mellem overvægt og fysiske og psykiske problemer – med en markant forringet livskvalitet til følge. På Holbæk Sygehus har børnelæge Jens-Christian Holm udviklet en metode – Holbæk-Modellen, som opnår banebrydende resultater i arbejdet med at hjælpe overvægtige børn og unge. Otte ud af 10 børn, som børneafdelingen hjælper, går ned i vægt. Og tager ikke på igen.

Igennem et helt år har en ny reportageserie på DR1 fulgt fem forskellige familiers forløb hos Jens-Christian Holm. Serien følger de sejre og nederlag, som familierne møder i hverdagen på tætteste hold. Generation XL løber over syv afsnit og får premiere på DR1 tirsdag den 15. august klokken 20.45.

Overvægt har alvorlige konsekvenser for børnene

Overvægt hos børn kan have alvorlige konsekvenser, der giver et ringere udgangspunkt for en normal vækst og udvikling. Børn med svær overvægt har ofte fysiske komplikationer, såsom fedtlever, forstadier til sukkersyge og begyndende forhøjet blodtryk, men derudover lider de også ofte af social stigmatisering og diskrimination. Det præger deres børneliv med ensomhed, skam, skyld, isolation, lavt selvværd, spiseforstyrrelser og nedsat livskvalitet:

“Svær overvægt skal forstås som en sygdom, der skal behandles for resten af livet. I kroppen har vi nemlig et ubarmhjertigt hormonsystem, som vil gøre alt for at modarbejde at vi taber os. Vi giver børnene deres helt egen handlingsplan med en masse punkter, som skal følges nøje,” siger børnelæge Jens-Christian Holm i serien, og mener at de voksne skal lære at sige nej, hvis børnene skal tabe sig.

Drømmen om en hverdag uden mobning

I reportageserien møder vi børnene Kristine, Laura, Valdemar, Lukas og Gudmund, som alle er overvægtige og drømmer om at få et slankere og bedre liv uden mobning og følelsen af at være anderledes. Men alt er mislykkedes indtil nu. Derfor søger de og deres forældre hjælp hos Jens-Christian Holm. Børnelægens kur er unik, men hans metoder er også meget kontante. Så livet tager en drejning for de fem børn. Og ikke mindst for deres forældre.

11-årige Lukas, som er svært overvægtig, er startet i behandling på overvægtsklinikken i Horsens, der også benytter sig af Holbæk- modellen. Nu skal Lukas og familien leve op til en række leveregler, for at han kan tabe sig. Blandt andet får Lukas og familien besked på at tømme deres slikskab, men en uge efter samtalen er der igen slik i skabet, og Lukas har faktisk helt overvejet at droppe ud af behandlingen.

11-årige Kristine kæmper ikke bare med alle de nye regler fra børnelægen men også med, at hun bliver mobbet meget i skolen. Hun får besked på, at hun skal dyrke en sport, og Kristine vælger håndbold. Efter et par måneder kan hun mærke, at hun allerede har fået en meget bedre kondition, og der er gode nyheder, da hun er til sit første vægttjek på sygehuset i Holbæk.

12-årige Laura er også svært overvægtig og får hjælp til at tabe sig på Holbæk Sygehus. Men hun kommer på noget af en prøve, da hun skal holde 13-års fødselsdag for hele familien – for hvordan holder man fødselsdag med måde?

Valdemar på 12 år kæmper med sine computerspils-abstinenser. Han har nemlig fået ordre på kun at spille to en halv time om dagen og først efter klokken 17, og hvad skal han dog så lave? Han skal have frugt med i skole i stedet for kage, og er meget usikker på, hvordan klassekammeraterne vil tage imod det sunde initiativ.

14-årige Gudmund kæmper ligesom Valdemar med et enormt skærmforbrug, men efter mødet med Jens-Christian Holm har han fundet andre måder at bruge sin tid på end at sidde foran skærmen, og det ser ud til at give store resultater på vægten.

Kan børnene og deres familier klare udfordringerne eller giver de op? Hvordan ser børnenes og familiernes liv ud efter et år? Er det lykkes dem at få et lettere, gladere og sundere liv?

Generation XL blev første gang sendt på DR i 2012, men 2017-programmerne er en helt ny reportageserie med fem nye børn, ny tone og nyt udseende. Overlæge Jens-Christian Holm medvirkede også i programmerne fra 2012.

Kilde: DR

Andre aktuelle titler på DR TV

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt