DR1 Dokumentaren: Hvor går grænsen?

Hvor går grænsen DR1
DR1DR1 DR TV mandag 27/03 DR1 kl. 20:45
27-03-2017 20:45:00 Europe/Copenhagen DR1 Dokumentaren: Hvor går grænsen?

DR1 Dokumentaren går 27. marts tæt på det første år med grænsekontrollen

DR1 DR TV

Sten har sidste dag på jobbet. Han har sagt sin stilling op – i næsten et år har han pendlet gennem grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige. Men nu har han fået nok.

Sten Hansen giver grænsekontrollen skylden for, at han er blevet mere aggressiv. Han vurderer, at en masse menneskers dagligdag bliver ødelagt af grænsekontrollen, og fordelen ved at pendle forsvinder.

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige berører hver dag over 8.000 togpendlere, og andre steder forsøger danske virksomheder at undgå, at deres medarbejdere tager samme skridt som Sten Hansen. En dansk virksomhed har det sidste år brugt op mod en million kroner på at transportere deres ansatte hurtigere igennem grænsekontrollen.

Grænsekontrollens pris

Den danske regering indførte grænsekontrollen i januar 2016 for at undgå, at store flygtningegrupper ville hobe sig op i Danmark på grund af den svenske kontrol. Og grænsekontrolarbejdet har en pris.

Dokumentaren ”Hvor går grænsen” undersøger udgifterne til politiets grænsekontrol. Via aktindsigt får programmet blandt andet indblik i lønomkostningerne til politifolkene, prisen for hotelovernatninger og udgifterne til forplejning. Det sætter en meget præcis pris på politiets grænsekontrol. Hvad får danskerne for pengene, og hvilken nytte gør den?

Kontrollens konsekvens for andre politiopgaver

Udsendelsen undersøger også, om politiets kontrol ved grænsen går ud over andre politiopgaver i Danmark. I 2016 anmelder borgerne flere forbrydelser på en række områder, og programmet tjekker, om politiet har tid til at efterforske sagerne og dermed finder tilsvarende flere gerningsmænd – eller om ressourcerne i stedet bruges ved grænsen.

Ligeledes gennemgår DR Dokumentar, om politiet er blevet langsommere til at rykke ud til borgerne, når der er slået alarm. Den såkaldte responstid i 2016 bliver sammenlignet med politiets udrykningstid fra perioden før grænsekontrollen. Sammenligningen viser en markant udvikling.

Tester grænsekontrollen

Ved grænsen laver politiet stikprøvekontroller døgnet rundt. DR Dokumentar tjekker grænsekontrollens effektivitet på en almindelig hverdag sammen med en kvinde fra Iran, som sidder på passagersædet i en bil. Programmet tester, hvor mange gange bilen bliver stoppet, og i hvilket omfang passagererne skal vise pas ved passage af Sønderjyllands 14 grænseovergange.

Pendlere er presset

Mens dansk politi kontrollerer i grænseområdet mellem Danmark og Tyskland, står svensk politi for at tjekke rejsende til Sverige.

Øresundstogene mellem Danmark og Sverige er fyldt med pendlere, der arbejder på den ene side af sundet og bor på den anden. Men den svenske grænsekontrol har store konsekvenser for mange pendlere. Færre tog og længere rejsetid får danskere til at overveje at sige deres job op, og hver fjerde tænke på at flytte. I Danmark er hver 10. danske virksomhed i Region Hovedstaden og på Sjælland negativt påvirket af grænsekontrollen.

For Sten Hansen slutter rejsen som pendler efter ni års arbejdsliv i Sverige.

Kilde: DR

Andre aktuelle titler på DR TV

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt