Badehotellet sæson 5 – sæsonfinale

Badehotellet Sæson 5

Foto: Mike Kollöffel/TV 2

TV 2TV 2 TV 2 Play
mar 19 KL. 20:00

Badehotellet sæson 5 – sæsonfinale (1:6) TV 2 TV 2 Play
Tilføj til kalender
6 Afsnit

19-03-2018 20:00:00 Europe/Paris Badehotellet sæson 5 – sæsonfinale

Badehotellet sæson 5 er på 6 afsnit, og det betyder, at vi allerede den 19. marts skal tage afsked med hotellet og dens gæster for denne gang

TV 2 TV 2 Play

Badehotellet sæson 5 havde premiere den 12. februar klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY. Sæsonen er denne gang på 6 afsnit, og det betyder, at vi allerede den 19. marts skal tage afsked med Badehotellet for denne gang. Første sæson af Badehotellet var også på 6 afsnit, mens de øvrige sæsoner har været på 7 afsnit.

Sæsonen på Badehotellet slutter udenfor sæsonen kan man sige, for afsnit 6 foregår nemlig i januar 1933, og hotellet har for længst lukket ned. Men de faste gæster trodser både vinter og politisk stor-krise og sætter atter kurs mod det nordjyske. Vi vil ikke spoile om anledningen til sammenkomsten, men har du ikke allerede set snigpremieren på TV 2 Play, så kan vi sige, at du kan glæde dig til en både sjov og bedrøvelig sæsonfinale.

På denne historiske januar-dag, hvor demokratiet står sin prøve i det store politiske forlig i statsministerens lejlighed i Kanslergade samtidig med, at Hitler kommer til magten i Tyskland, udspilles et menneskeligt drama på det lille badehotel om liv, død og kærlighed.

Lige efter Badehotellet slutter sender TV 2 den danske serie Mercur, der tidligere har været vist på TV 2 Charlie. Læs mere om Mercur her

Kommer der en Badehotellet sæson 6?

TV 2 har bekræftet at der kommer en sæson 6 i 2019. Vi springer dog hele 6 år frem i tiden til 1939. Når sjette sæson ruller over tv-skærmene, vil det blive uden én af hovedrolleindehaverne. Stuepigen Fie, der spilles af Rosalinde Mynster, vender nemlig ikke tilbage.

Generelt om Badehotellet sæson 5

1932 står i krisens tegn, men det afskrækker ikke gæsterne, når der er dømt ferie og havbad.

På Andersens Badehotel er man heldigvis langt fra verdens fortrædeligheder, og Fie og hendes piger er flinke til at sørge for, at man heller ikke forstyrres af de tiggere og arbejdsløse, der dagligt kommer til køkkendøren for en madpakke og en tiøre.

Vanen tro har gæsterne jo også deres egne småproblemer at slås med.

Grosserer Madsen (Lars Ranthe) i 'Badehotellet'

Grosserer Madsen (Lars Ranthe) i ‘Badehotellet’
Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Grosserer Madsen er blevet tvunget ud i et kompagniskab med Morten omkring byggeriet i København, fordi Morten ejer halvdelen af byggegrundene. De to bygherrer er stort set uenige om alt og taler kun sammen gennem arkitekten, Madsens svigersøn Max.

Fru Alice Frigh (Anette Støvelbæk) i 'Badehotellet'.

Fru Alice Frigh (Anette Støvelbæk) i ‘Badehotellet’.
Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Fru Frigh ligger i skilsmisse, men hendes mand har behændigt sørget for, at hun ikke får en øre med sig ind i sit nye liv i håb om derved at lokke hende tilbage i ægteskabet.

Fru Helene Aurland (Cecilie Stenspil) og hr. Edward Weyse (Jens Jacob Tychsen) i 'Badehotellet'

Fru Helene Aurland (Cecilie Stenspil) og hr. Edward Weyse (Jens Jacob Tychsen) i ‘Badehotellet’
Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Kontorchef Aurland er derimod blevet i sit ægteskab, selv om familien denne sommer er blevet velsignet med endnu en søn som resultatet af fruens forhold til hr. Weyse. Kontorchefen er langt mere optaget af de anonyme trusler, han modtager på grund af hans radioudsendelser om situationen i Tyskland.

Grev Ditmar har for at skjule sin homoseksualitet giftet sig med sin kusine Mitzi, der tålmodigt venter på kærtegn og kærlighed. Mens Fru Fjeldsø til gengæld kæmper med at holde doktor Ploug på behørig afstand, efter han erklærede hende sin kærlighed sidste sommer.

Kun skuespiller Weyse synes uden bekymringer. Fri af forhold og bindinger er han tilbage på sit elskede lille hotel. Lige indtil ægteparret Molin gør deres indtog. Et celebert par med forbindelser direkte til toppen af Kongehuset. August Molin er vekselerer, hustru Alma tidligere skuespiller og tillige svensk. Det er meningen, at de kun skal blive en enkelt nat, men afrejsen bliver hele tiden udsat, for det er et ægtepar fuld af hemmeligheder.

Læs mere om Molin parret her

Historiske fakta der relaterer sig til denne sæson

Klitgaarden

Klitgaarden blev bygget af Christian X i 1914 som privat feriebolig for den kongelige familie. Huset, eller Kongevillaen, som den også kaldes, var tegnet af en af datidens, mest kendte arkitekter Ulrik Plesner, som har stået bag flere bygninger i Skagen og København. Skagensmalerne donerede flere værker til ophængning i huset, og indvielsen satte Skagen på den anden ende. Kongeparret Christian X og dronning Alexandrine samt deres to sønner, kronprins Frederik og arveprins Knud, holdt ferier her frem til Christian X’s død i 1947. Ved dronning Alexandrines død overtog arveprins Knud Klitgaarden, som forblev i familiens eje indtil sommeren 1997, hvor arvingerne efter arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde solgte ejendommen til Klitgaarden Fonden. Fonden ejer og driver i dag Klitgaarden som et refugie for forskere og kunstnere.

Den økonomiske krise i sommeren 1932

Den økonomiske krise, som blev udløst i USA i 1929, ramte for alvor Danmark i 1932. Valutavanskeligheder og handelsrestriktioner havde sat landbrugets afsætningsmuligheder på nulpunktet med yderligere tvangsauktioner til følge. Men nu blev ikke bare firmaer, som handlede med landbruget, men stort set hele produktionen ramt. Store firmaer som Burmeister & Wain trådte i likvidation. Arbejdsløsheden inden for alle fag var massiv. Blev der slået en stilling op, kom der 200 ansøgere. Om vinteren drev de arbejdsløse rundt i gaderne i byerne for at finde arbejde, om sommeren gik de på landevejen.

Uægte børn

I vore dage, hvor det er almindeligt med eneforsørgere, kan det være svært at forstå, hvor stor en katastrofe det var for en kvinde at blive gravid uden at være gift – hvad omstændighederne end måtte være. Ægteskabet var kvindens eneste vej til økonomisk tryghed og social anseelse. Blev barnet født uden lovformelig far, blev det opført som ’uægte’ i kirkebogen, og det blev betragtet som en skændsel både for kvinden, hendes familie og ikke mindst barnet, der voksede op som en ’horeunge’. Løsningen blev derfor ofte at sende barnet på børnehjem umiddelbart efter fødslen med henblik på mulig bortadoption.’

Hugomen

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Den kan blive 60-80 cm lang og har gråbrun bundfarve med zigzag-rygmønster. Hugormen er hyppigst i klit-, lyng- og hedeområder, hvor man om sommeren kan støde på den, når den ligger og solbader. Hugormens tænder er kun 5 mm, så den kan ikke bide gennem sko og kraftige bukser. Dens gift er ubehagelig, og det tilrådes altid at søge læge, hvis man bliver bidt. Ikke mindst hvis der er tale om børn, gravide eller svækkede personer. Hugormen er almindeligvis bange for mennesker og bider kun, hvis den føler sig truet.

Hitlerjugend

Hitlerjugend var en ungdomsorganisation for 14-18-årige drenge under det tyske nazistparti. Organisationen blev stiftet allerede i 1926, og i 1932 var den oppe på 108.000 medlemmer. Drengene blev oplært i den nazistiske ideologis principper om arisk overlegenhed og racerenhed. Der blev lagt stor vægt på fysisk træning, skydefærdighed, vovemod og konkurrence. Blødsødenhed blev ikke tolereret. I visse korps skulle de unge drenge tage livet af deres kæledyr for at demonstrere ubetinget lydighed. Det var optræning af fremtidens officerer, og mange af drengene gik direkte videre i SS-korpset.

Hitler kommer til magten

Samme dag som Kanslergadeforliget, 30. januar 1933, blev Adolf Hitler af Rigspræsident Paul von Hindenburg udnævnt til Rigskansler for Weimarrepublikken. Samtidig blev der udskrevet valg til marts. I den korte periode op til valget nåede nazist-partiet at konsolidere sig strategisk. Da en brand brød ud i Rigsdagen en uge før valget, udpegede Hitler Kommunistpartiet som gerningsmænd, forbød partiet og fængslede enhver politisk modstander. Ved valget kunne nazisterne mønstre over 50% af stemmerne, hvilket gav Hitler muligheden for at vedtage en forordning, der gav uindskrænket magt til nazist-partiet og i realiteten satte det tyske demokrati ud af spil. Det nazistiske diktatur var en realitet.

Kanslergadeforliget

Natten mellem 29. og 30. januar 1933 blev der indgået et historisk bredt politisk forlig mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre i statsminister Staunings private lejlighed i Kanslergade på Østerbro. Baggrunden var den økonomiske krise, der i nytåret 1932-33 betød en arbejdsløshed på 43,5%, mens antallet af tvangsauktioner i landbruget var eksploderet. Arbejdsgiverforeningen havde varslet stor-lockout, efter at et krav om lønnedgang på 20% var blevet afvist. Konservative meldte sig ud af forhandlingerne, men bønderne lagde pres på Venstre for at finde en løsning. Ud på natten var parterne ved at skilles, men fandt sammen igen, da det blev foreslået, at de da lige ’kunne drikke en dram til afsked’. Forliget indeholdt bl.a. en sænkning af kronekursen for at lette landbrugseksporten, igangsættelse af en række offentlige byggearbejder, strejkeforbud og en socialreform. Det danske demokrati stod sin prøve.

Kilde: TV 2

Andre aktuelle titler på TV 2 Play

Hjertegalla 2019 TV 2 Charlie værter

Hjertegalla 2019

For ottende gang går TV 2 CHARLIE og Hjerteforeningen sammen om en vigtig sag i det store indsamlingsshow ‘Hjertegalla 2019’ med de nye værter Jesper …

9. marts 2019 TV 2 Charlie kl. 21:00

næste »

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt