Nyheder

Søndagsfilm på TV 2 – Marie Krøyer

MarieKroeyer_storKan du lide en dansk kvalitetsfilm med masser af romantik og store følelser, kan du glæde dig til søndag 23. november kl. 21.00, hvor TV 2 har dansk tv-premiere på det billedskønne danske drama ‘Marie Krøyer’ fra 2012. Filmen bygger på virkelige begivenheder og handler om et passioneret trekantsdrama i Skagen for lidt over 100 år siden mellem maleren P.S. Krøyer, hans unge kone Marie Krøyer og den flotte svenske komponist Hugo Alfvén.

I de vigtigste roller ses stærke kræfter som Birgitte Hjort Sørensen, Søren Sætter-Lassen, Sverrir Gudnason, Lene Maria Christensen og Tommy Kenter. Filmen er instrueret af Bille August – den eneste dansker, der både har vundet De gyldne Palmer i Cannes og en Oscarstatuette, og filmen er baseret på en bog af Anastassia Arnold. I Jyllands-Posten gav Katrine Sommer Boysen ‘Marie Krøyer’ fire stjerner og skrev ‘I ’Marie Krøyer’ finder Bille August, ikke mindst takket være sine fantastiske hovedrolleindehavere, tilbage til noget ægte. Og det er en fryd’, mens Alt for Damerne skrev: ‘En vigtig dansk kvindehistorie og en billedskøn film’.

Skagen omkring år 1900. Den berømte Skagensmaler P.S. Krøyer (Søren Sætter-Lassen) er gift med den unge smukke Marie Krøyer (Birgitte Hjort Sørensen). Hun er også kunstmaler, men har opgivet sin egen karriere for at hellige sig rollen som hustru og mor. Søren, som P.S. Krøyer bliver kaldt i familien, Marie Krøyer og den lille datter Vibeke Krøyer lever et luksusliv i Skagen, i en periode hvor P.S. Krøyer er meget produktiv, og maler nogle af sine mest berømte billeder.

Maniodepressiv maler
P.S. Krøyer er allerede en berømthed, og Marie nyder livet på solsiden, hvor parret omgås datidens store navne indenfor kunst og kultur, men der er også slanger i paradis. P.S. Krøyer er maniodepressiv, og det viser sig ved, at han i det ene øjeblik er munterheden selv, og kort efter kan falde i et dybt, dybt sort hul, hvor ingen kan nå ham. De store skift i P.S. Krøyers humør og hans nådesløse depressive adfærd går især ud over hans familie, og Marie har store problemer med at opretholde en pæn facade for omverdenen.

Forelsker sig i svensk komponist
Da situationen bliver forværret, beslutter Marie at rejse til Sverige med Vibeke for at få et lille pusterum. Her møder hun den svenske komponist Hugo Alfvén (Sverrir Gudnason), der begærer hende ved første øjekast. Snart giver hun efter og forelsker sig hovedkulds i ham, men deres forhold er langt fra uproblematisk. P.S. Krøyer ønsker ikke at miste hende, og som en slags kompromis indgår de en aftale om, at Marie må have Alfvén som elsker, hvis blot hun bliver sammen med sin mand. De forsøger at leve med denne trekant, men Krøyers op- og nedture bliver større, og snart bryder jalousien ud i lys lue.

Bille August
Den danske instruktør Bille August er uddannet som filmfotograf på Den Danske Filmskole, men han havde egentlig lyst til at instruere, så i 1978 lavede han ‘Honning Måne’, som han også skrev manuskript til. Den blev efterfulgt af ‘Zappa’, ‘Tro, Håb og Kærlighed’ og tv-serien ‘Busters verden’, der også endte i en filmudgave. Hans store gennembrud kom dog med Oscar-, Cannes-, Bodil- og Robert-vinderen ‘Pelle Erobreren’, og siden har han lavet større internationale satsninger ‘Den gode vilje’, ‘Åndernes Hus’, ‘Jerusalem’, ‘Frøken Smillas fornemmelse for sne’, ‘De Elendige’, ‘Return to Sender’ og ‘Farvel Bafana’. Bille August er lige nu aktuel med den roste ‘Stille hjerte’ i de danske biografer.

Birgitte Hjort Sørensen
Som Marie Krøyer ses Birgitte Hjort Sørensen. Hun er uddannet fra Statens Teaterskole i 2007 og på de skrå brædder har hun medvirket i stykker som ‘Mød mig på Cassiopeia’ på Nørrebros Teater, ‘Cabaret’ på Gladsaxe Teater, ‘Det lille Vintereventyr’ på Grønnegårds Teatrer og ‘Chicago’ på Det Ny Teater. På tv har hun spillet Nanna i tv-serien ‘Ørnen’, men er især kendt for rollen som tv-journalisten Katrine Fønsmark i ‘Borgen’. I de danske biografer har vi set hende i film som ‘Kandidaten’, ‘Anja og Viktor – i medgang og modgang’, ‘Ved verdens ende’, ‘Sandheden om mænd’ og ‘En du elsker’. På det seneste har hun medvirket i en del internationale produktioner, blandt andet de britiske tv-serier ‘Bluestone 42’, ‘Agatha Christie’s Marple’ og ‘Kriminalkommisær Barnaby’ samt film som ‘Kraftidioten’ og ikke mindst den stort anlagte science fiction-film ‘Autómata’, hvor hun spiller overfor Antonio Banderas.

Søren Sætter-Lassen
I rollen som den kendte Skagensmaler P.S. Krøyer ses den erfarne skuespiller Søren Sætter-Lassen. Han blev uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater og har siden 1990 været fast knyttet til Det Kongelige Teater, hvor han har haft store roller i en lang række store opsætninger. På tv har han bl.a. haft roller i serier som ‘Bryggeren’, ‘Rejseholdet’, ‘Forbrydelsen’ og ikke mindst ‘1864’ hvor han spiller den excentriske officer Christian de Meza. På film har Søren Sætter-Lassen bl.a. medvirket i ‘Ved vejen’, ‘Sort høst’, ‘Det store flip’, ‘I Kina spiser de hunde’, ‘Et rigtigt menneske’, ‘Jeg er Dina’, ‘Flugten’ og ‘Klassefesten’.

Andre gode navne
I rollen som Marie Krøyers elsker Hugo Alfvén ses den svenske skuespiller Sverrir Gudnason, der især er kendt fra ‘Wallander’-serien, ‘Dronningeofret’ og ‘Monica Z’. Desuden medvirker to andre danske skuespiller fra allerøverste hylde, nemlig Lene Maria Christensen (Fidibus, Frygtelig lykkelig, Arvingerne) og Tommy Kenter (En by i Provinsen, Livvagterne, Rita).

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button