Nyheder

Ny TV 2-dokumentar – De superkloge drenge

TV2 Logo”Et spørgsmål, jeg ikke kan svare på, er som at have en meget kradsende sweater på”, siger 15-årige Anders i TV 2-dokumentarerne ’De superkloge drenge’.

Hvordan er livet som højt begavet barn? Sam på fire år taler fire sprog, løser matematiske ligninger og vil gerne skrive en bog om vejret.  Anders på 15 år drømmer om at blive teoretisk partikelfysiker, og Laurits og Torval, begge 13 år, har også en ultrahøj intelligens.

Ofte bliver superkloge børn opfattet som problembørn i skolen, fordi de er rastløse og urolige i deres kamp for at udfordre og tilfredsstille deres skarpe hjerner.  I de to dokumentarprogrammer ‘De superkloge drenge’, som vises på TV 2 torsdag 3. september og torsdag 10. september, får vi et unikt indblik i livet som et højtbegavet barn.

Folkeskolens tabere
Drenge bliver igen og igen stemplet som folkeskolens tabere: Undersøgelser viser, at i fire ud af fem fag klarer de sig dårligere end pigerne, og lærerne opfatter hver tredje dreng som et problembarn. Men billedet af den urolige og rastløse dreng kan også dække over det fuldstændigt modsatte, nemlig en ekstremt høj intelligens.

– Når jeg har et spørgsmål, jeg ikke kan få svar på, er det ligesom at have en meget kradsende sweater på. Det kradser, og det klør, og du har bare brug for at vide svaret, siger 15-årige Anders, der drømmer om at blive teoretisk partikelfysiker.

Han er så god til fysik, at det er ham, der underviser sine klassekammerater i 9. klasse – vel at mærke på universitetsniveau.

Nemmere, hvis man bare var normal
Laurits på 13 år laver så mange kemiske eksperimenter hjemme i huset i Greve, at både græsplæne og hus er i fare. Han vil nemlig gerne forske i astrobiologi. Hans forældre havde en frustrerende tid gennem Laurits’ første år i folkeskolen, hvor han hurtigt blev anset som et problembarn af lærerne.

Selv siger Laurits: ‘Nogle gange tror jeg, det ville være nemmere, hvis man bare var normal.’
Børnepsykolog Ole Kyed er Danmarks førende inden for høj intelligens, og han ser de højt intelligente børn som en kæmpe ressource for vores samfund. Han spotter og tester børnene og har viet sin praksis til at arbejde for, at højt intelligente børn i Danmark får så gode rammer som muligt at vokse op i.

– Det skal jo være okay at være klog. Det skal være okay at være en nørd og være god til noget i den skolesammenhæng, vi indgår. Der har den danske folkeskole lidt at lære endnu, siger han.

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard