Antenne-TV

Kun få fik sort skærm onsdag

sortskaerm150114 telefonopkald til DR vidner, om at tv-seerne havde styr på deres tv-modtageudstyr den 11. januar. Dermed er digitaliseringen af antenne-tv-sendenettet på plads.

Risikoen for at få sort skærm efter 11. januar har tilsyneladende fået antenneseerne til at træffe deres forholdsregler, så de fortsat kan se tv. DRs servicetelefon i Licens- og Programservice melder om i alt 114 opkald fra seere, der onsdag havde brug for hjælp og vejledning i forbindelse med tv-signalets overgang fra MPEG2 til MPEG4.

“Bortset fra et enkelt uforudset teknisk kiks, der betød, at omlægningen blev forsinket til klokken 10.30, er hele overgangen til MPEG4 forløbet meget tilfredsstillende. Det lader til, at de berørte seere har været godt med, og at de har forstået at tage de forholdsregler, som vi har anbefalet,” siger Carsten Corneliussen, der er specialkonsulent i DR Jura, Politik og Strategi.

Landsdækkende informationsindsats

Omkring 225.000 husstande, der så tv via et MPEG2-tv-signal med antenne, var i risikozonen for at få sort skærm efter den 11. januar – med mindre de forinden sørgede for at “gøre noget”, nemlig at anskaffe sig nyt tv-udstyr, der kan modtage tv i MPEG4-formatet. DR har siden oktober arbejdet på at udbrede budskabet til disse seere med kampagnen ‘Går dit tv i sort 11.januar?’.

Seerne har forstået budskabet

“Tilsyneladende har seerne har forstået kampagnens budskab,” siger Mia Akselsen, der er teamleder i DR Licens- og Programservice:

“Vi har haft vore medarbejdere ved telefonerne fra klokken 6 onsdag morgen til klokken 20.00, og de 114 opkald til DR kom fra seere, der typisk skulle have hjælp til at retune deres tv, så kanalerne kunne blive genindstillet. Der har været overraskende stille både onsdag og undervejs,” siger Mia Akselsen.

Digitaliseringen af tv-sendenettet endelig på plads

Overgangen til MPEG4 onsdag markerede afslutningen på digitaliseringen af det danske jordbaserede antenne-tv-sendenet (DTT). Dette net distribuerer det gratis, landsdækkende og såkaldte ‘frit tilgængelige tv’, der kan modtages af alle via antenne.

“Vi er nu i mål med den fulde digitalisering af antenne-tv sendenettet. Det er en historisk milepæl, og vi kan nu begynde at arbejde målrettet med andre digitale udviklingsplaner for nye service til vore brugere,” siger Carsten Corneliussen. 

Plads til flere tv-kanaler og nye udviklingsmuligheder

Arbejdet med at digitalisere tv-sendenettet har stået på siden 2006. Digitaliseringen har blandt andet betydet, at DR2 blev landsdækkende, den har betydet nye udviklingsmuligheder af og en forbedret tilgang til DRs service for syns- og hørehæmmede.

I november 2009 blev der slukket endeligt for det analoge tv-sendenet, og alle udsendte tv-signaler har herefter været digitale. DR fik dermed både båndbredde til at kunne lancere tre nye tv-kanaler DR K, DR HD og DR Ramasjang og til at gøre DR Update landsdækkende via antenne-tv. Der kom også en ny folketingskanal og en ny tjeneste til synstolkning. 

Nu er digitaliseringen af sendenettet afsluttet, og alle tv-kanaler sender i det samme digitale format. Det har givet plads til flere tv-kanaler, en forbedret lyd- og billedkvalitet, mulighed for nye service, som for eksempel digital optagelse af tv-programmer med PVR-metadata, forbedrede undertekster og tekstning af programmer og andre udviklingsmuligheder for nye digitale tjenester. 

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button