Re:TV2 Zulu sendes i HD fra nytår
Anders sagde
reslfj sagde
Jeg synes bestemt det var en ‘mega-fejl’ at DR ikke sagde til alle med antennefjernsyn, der i 2012 skulle udskifte MPEG2 udstyr, at de skulle købe nyt med DVB-T2. Så havde der nu været måske 200.000 flere fjernsyn med DVB-T2 hos netop antennefolket.
Mht. HEVC så kan det jo ikke købes endnu (undtagen måske i en enkelt 4k UHDTV model). Men det vil komme meget snart fordi streaming tjenesterne (fx Netflix) er meget ivrig efter at spare bitrate gennem nettet. Men når først HEVC chippen er i nye fjernsyn, så kan den naturligvis også bruges til DVB-T2/HEVC og DVB-C/C2/HEVC.
Vi kan vel forvente de første fjernsyn med HEVC i løbet af 2014 og som noget der ikke koster ekstra allerede fra 2015. Her er et sted, hvor en fælles EU regel fx ‘HEVC i alle fjernsyn fra januar 2015’ ville hjælpe meget og ikke koste forbrugerne en eneste krone.
Lars
Giv lige DR noget credit for engangs skyld. DR har i flere år udtalt sig positivt omkring DVB-T2, og denne mere end 2 år gamle præsentation fra DR viser at de gerne vil skifte til DVB-T2 – http://erhvervsstyrelsen.dk/file/233373/frekvensforum_-_dr_presentation_pdf.pdf – Men nej, for vi har nogle langsomme politikere..
Nu var jeg lige så glad og i et tolerant julehumør – og så skal man høre en sådan gang gas og et DR dokument fra 31 marts 2010 – næsten 4 år siden – der tilmed indeholder flere fejl*.
DR fik i praksis lov til at ‘tegne’ det danske digitale net. DR havde, efter alt jeg har set, sit fokus på at sikre sig ret til 2 fulde muxer til public service. Det indebar en betydelig frygt for ikke at kunne fylde 2 muxer (med DR1+DR2+TV2+ evt. lidt lokal-fritidsdtv). Derfor var det absolut nødvendigt for DR, at kapaciteten i 2 muxer nøje fulgte den kapacitet som public service kanaler havde behov for.
Det ville have været en katastrofe for DR, hvis de ikke havde fået 2 muxer – mente de selv.
DR ver i en periode inde på at sende med 16-QAM – officielt for at bedre modtagelse med stueantenner, men reelt for at hver DVB-T mux så ville få en kapacitet på kun 13.27 Mbit/s eller 26.54Mbit/s for mux1 og mux2 og ikke de 39.82 Mbit/s som er kapaciteten af mux1 g mux2. 26.54 Mbit/s kan fint sende de nævnte kanaler + fx DR-update – også med MPEG2 komprimering, men det kunne én 64-QAM DVB-T mux også. Ja, endda mere med evt. med helt eller delvis MPEG4 kodning.
BBC i UK sender pt. 7 MPEG2 video-kanaler og 11 radiokanaler i én DVB-T mux (mux PSB-1/ BBCA).
Heldigvis valgte politikerne, at bevilge DR nye kanaler – ny børnekanal (nu Ramasjang), ny historiekanal (nu DR-K), ok til at sende DR-update – der kunne begrunde 2 DVB-T muxer til public service inkl. TV2. Da TV2 blev flyttet til Boxer var der igen krise hos DR, fordi der pludseligt blev ledig kapacitet. DR fik et ekstra beløb (65-65 million efter hukommelsen) til at kunne sende DR1 som næsten-HD og TV2 regionerne fik kapacitet og penge til egen (næsten)HD kanal og DR-HD blev til DR3.
Personligt støtter jeg mest muligt FTA fjensyn, men jeg har kun dybeste foragt overfor enhver motivforskydning og enhver falsk historie – ikke mindst fra embedsmænd (inkl DR’s ansatte).
DR vidste – da DR er medlem af DVB.ORG og havde fuld og løbende adgang til alle DVB-T2 udviklingspapirer – at DVB-T2 helt fulgte udviklingsplanerne, men også at kvaliteten og kapaciteten af DVB-T2 meget klart ville overstige de forsigtig krav ved projektstart i 2007. Allerede i august/september på IFA messen i Berlin blev kapaciteten af DVB-T2 angivet til over 32Mbit/s (svarende til 19.91 Mbit/s for DVB-T).
DVB-T2 var allerede færdig og godkendt i maj 2008 og blev fremvist i fuld funktion på IBC2008 messen i september 2008.
DR vidste i sommeren 2008, at BBC, ITV og Channel-4 fra november 2009 ville sende HD kanaler i én mux, samtidig med det analoge stop i tv-region Granada (Manchester/Liverpool) og derefter ved analogt stop alle følgende regioner. Og det skete faktisk sådan.
DR vidste, at den ‘anti DVB-T2’ kampagne, som salgs-siden af tv-branchen meget hårdt kørte i 2007-2008, udelukkende var for at støtte ‘her og nu’ salget og ikke havde hverken en økonomisk eller teknisk saglig baggrund – det var ren ‘sælger-bullshit’
“Jeg ser derfor T2 som en “overgangsstandard” med relativt kort
levetid, som vi med de nuværende lanceringshorisonter
for public service HDTV i Danmark bør
kigge uden om for at undgå at genere forbrugerene
med krav om hyppige nye investeringer”
/Sonys Head Honcho på området, Ulrik Petersen
Artikel i HDmagasinet feb 2008 Af Peter Risby Hansen
Sony (UK) var en af det vigtigste udviklere af DVB-T2, og der er flere Sony teknologier og patenter i DVB-T2. Og det vidste DR allerede i løbet af 2007 og officielt fra maj 2008.
Nuvel det var dengang.
Da det endeligt blev besluttet, at mux1 skulle overgår til MPEG4 allerede i januar 2012, havde DR alle muligheder for at anbefale, at alle, der havde udstyr, som kun kunne behandle MPEG2 og skulle købe nyt (tv eller boks), udelukkende købte DVB-T2 udstyr. Men i stedet fremførte DR, at ‘DVB-T ville blive brugt længe’. Selv da Boxer 14 september 2011 meddelte, at de ville skifte mux5 til DVB-T2 i starten af 2012, valgte DR fortsat nærmest at fraråde andet end DVB-T udstyr.
Her var tale om måske 250.000 modtageenheder, der blev udskiftet med nye DVB-T/MPEG2 enheder. Det var en – i min optik – helt unødvendig og nærmest bedragerisk opførsel overfor de berørte seere.
Nej, der er al mulig grund til at se kritisk på DR’s evner til og forståelse for teknologi migrering. DR var ganske enkelt ikke konservativ forsigtig. DR var direkte reaktionære og handlede imod, hvad de vidste eller burde vide. Lis Grete Møller, DR var jo dybt indblandet i DVB-T udviklingen og har indlysende kunne forstå DVB-T2 udviklingsarbejdets fremdrift og DVB-T2’s store kvaliteter.
Lars
* fejl i linket dokument fx:
>>side 4: – max 32 QAM for DVB-T
DVB-T kan kun anvende 4-QAM, 16-QAM og 64-QAM.