Re:Signalafbrydelser i Vendsyssel?

#60359
carst
Deltager

Hej Per og alle I andre, I har sandsynligheds vis ret, men når jeg ikke lige bøjer mig, skyldes det flere ting.

  1. jeg scannet i perioden efter andre kanaler og fandt ingen, nu er det en Triax boks og jeg er ikke klarover hvor god den er, plus at antenne ikke var vendt, så det kan være en del af forklaringen.
  2. jeg satte antenne direkte i TV, for at se om mux’ne så normale ude, analogt set, nu er der nok nogle der ryster på hovedet, men man kan godt, hvis man er trænet, finde muxnes’s bære bølge og modulation, de så normale ud, og så ikke forstyrret ud, derudover kunne jeg manuelt ikke finde flere(end dem jeg plejer), og ikke noget der lignet, så hvis der har været andet, har det ved undertegnet været meget svagt.
  3. jeg stod på en af bærebølgerne fra Nibe, mens jeg kunne høre pc’en falde ud, der var ikke ændring på bærebølgerne eller modulation, hvilket underbygger at det enten var forstyrrelse fra andre sender, eller det jeg tror på, nemlig at der har været noget galt med det/de data, sendere sendte ud. Jeg har før set på kabel tv, at et mux/frekvens kan have fint signalstyrke, med sende noget ud, der ikke kan ”læses” fordi selve dataene der bliver sendt ud er defekte, så hvorfor skulle det ikke kunne ske på DVB-T, der ligger jo et stort fiber netværk med router og switche bagved, som fint kan blive defekte. Specielt fordi jeg oplevede at udfaldene skete på samme tid, på alle Mux, tror jeg stadig meget på denne forklaring, det kan også godt være forklaring på, at Tolne har været mere væk end Nibe eller måske en kombination.
  4. Nu måler du på et tidspunkt, hvor det sandsynligheds vis er gået i orden, lig med ”ingen problemer med Nibe og Tolne”, men hvad har du målt på, det er vel blot bære bølgen, og ikke indhold, har du set, at du også kan se programmer uden hak, og hvad er den reale signal styrke, grunden til jeg spørger om dette, kommer jeg tilbage til senere.

 

At Norske DVB sendere, på samme tid, skulle sætte alle danske mux ud på en gang, tror jeg ikke helt på, men vil dog heller ikke afvise(er der nogle der kender en bedre frekvens oversigt end denne http://app.fleximap.com/Norkring/live/SenderMap.aspx for den bliver man træt af at skulle holde musen over(svenskere har en komplet oversigt man bare kan søge i), vi har jo før set ”bølger” andre steder fra (selv fra Italien) hvor alt nærmest bliver fejet væk, dog plejer DR’s radio og tv program sammen med TV2 dag altid at kunne modtages, evt. med forstyrrelse på.

Jeg kan eks. huske tilbage i TV2’s barndom, hvor man igennem aftenen kunne se fine bølger på skærmen(TVAalborg var allerede blæst helt væk af en tysk station), da TV2 slukkede sendere ved 0.30 tiden stod ZDF fuldstændigt klart på skærmen. Men det stærke signal fra Nibe kunne altså godt holde andre sendere væk, og det er vel det det handler om, jo stærke sendere er, jo mere sikkert signal, modtager vi, også under ekstreme forhold.

 

Jeg har hørt om problemer med kanal 29 Vendsyssel og at Borås senderen i Sverige også sender på Kanal 29, samme som Mux1 i Nordjylland, men at den sommetider slår det meste af Vendsyssel omkuld, er nyt for undertegnet, jeg har kun hørt om Skagen og Læsø, og det egentlige problem er vel, at kanal 29 aldrig skulle ha været brugt i Tolne/Vendsyssel men var til brug for analogt DR1 fra Nibe. Kikker man på de sydlige frekvenser der er i brug i Norge og de vestlige fra Sverige er der jo ellers ikke noget de giver store problemer, og det var det jeg mente med, at hvis det var Norge, må det være nogle sendere langt oppe i Norge der giver problemer.

Jeg syntes godt siden her, kunne undersøge om der har været problemer for Teracom (de ny Broadcast Service Danmark), eller om man må gi højtryk skylden og dermed atmosfærisk forstyrrelser, også for at man kan tage sine forbehold med en evt. bedre antenne. Jeg har en 32 Unix antenne liggende, som jo er meget bedre beskyttet mod indstråling bagfra end den lille gamle Triax 10 element, jeg syntes bare det burde være nok med den lille Triax, og den må da være væsentligt bedre en de flade digitale antenner der efterhånden sidder mange steder, derudover er der ikke så meget vind belastning som 32 Unix antenne, tilbage i 90’erne hvor jeg havde adgang til en fletstyrkemåler var der ca. 70 dB styrke på TV2 Nibe, med min installation, hvilket må siges at være ret pænt.

 

Også tilbage til nutiden og et lille problem jeg har her i sommerhuset, og har haft lige siden omlægningen i 2009. Mux 1 (K29) og Mux 2 (K57) går flot ind(set på Triax boksen, men er også set på flere andre bokse), Boxer Mux 3 (K35) går ind med samme styrke, men Mux 4 (K37) går lidt svagere ind(dog ikke noget problem), Mux 5 (K50) går meget svagt ind, og her bliver signal kvaliteten periodevis gul, og sikkert derfor der engang imellem er udfald her.

Nu er spørgsmålet: hvorfor er Mux 5 Kanal 50 så dårlig, antenne installation er som skrevet før meget enkelt, en Triax 10 element antenne, ingen filtre, ca. 13 meter ledning, en enkelt F-splitter deler signalet til 2 enheder, men det er prøvet at fjerne denne uden nævneværdig bedre resultat. 32 Unix antenne har også været prøvet med direkte ledning, uden bedre resultat, med andre ord, er det ikke direkte et antenne problem, hvilket vel også underbygges af at K57 går fint igennem.

Andre der har denne oplevelse?, og ud fra dette kan man vel ikke andet end konkluderer at Nibe ikke sender alle Mux lige kraftigt ud, og hvorfor ikke det?

Jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke direkte kan genskabe problemet på hjemme adresse i Aalborg, men her er man jo også meget tætte på senderen, men hvad siger du Per, sendes K50 svagere ud?, noget der måske kun opleves når man er langt fra sender og evt. kun mod nordvest.

 

Mhv

Carsten

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard