Re:Ny Public Service aftale TV2 regioner i HD
3. februar 2011 kl. 16:24
#59768
reslfj
Deltager
kram5610 sagde
DVB-T2 vil sikkert blive standard i de fleste nye fladskærme inden for kort tid – og derfor vil fladskærme solgt i Danmark vel også indeholde DVB-T2 modtagere.
Udover England spiller DVB-T2 ingen rolle nogen steder.
Det store problem her er, at der vil blive leveret mange fjernsyn unde DVB-T2 selvom de samme fjernsyn kan levers med DVB-T2 tunere til samme pris. Desuden vil der blive leveret mange små og/eller billig-fjernsyn, der bare ikke kan DVB-T2.
Det er at holde forbrugerne for nar, når produkterne stort set kun mangler et dansk prismærke.
Det er heller ikke rigtigt, at DVB-T2 kun bruges i England (UK). Der er 2 muxer i drift i Sverige med en dækning på 75% af alle husstande (og flere sendere hver måned). Der er 2 muxer i drift og yderliger 2 i snarlig drift i Finland. Italien sender Europe7 på DVB-T2. Serbien går direkte og udelukkende til DVB-T2 i april 2012 og Østrig har bestluttet at åbne en DVB-T2 mux for HD kanaler.
Sydafrika går også direkte til DVB-T2 med sidste frist udgangen af 2013 – det samme gør hele det sydlige Afrika lidt før eller siden.
Indien har budrunder ude – lige nu – for opbygningen af DVB-T2 sendere ved de 19 størst byer.
Frankrig har visioner – men intet er besluttet.
Men Frankrig var det eneste større land, som mente, at det gik at sende HDTV uden at anvende DVB-T2 – det er nu ændret.
Så udsagnet om, at Danmark ikke kan stå alene holder ikke!
Det er snarere sådan, at Danmark endnu ikke står alene. Men det er udover Frankrig vel kun Danmark, Norge og irland der sender i HD via DVB-T (eller er der også lidt HD i Spanien?).
Tyskland skifter ikke format foreløbigt.….at man ønsker at indføre en ny teknik for teknikkens skyld. Her i Tyskland udføres der forsøg med DVB-T2 – fordi man ikke anser teknikken for 100% gennemtestet…
Du er ikke meget inde i de tyske forsøg – synes jeg. Der er 3 forsøg, som jeg ved lidt omkring og et on/off i Berlin. Det største er lige sydøst for Hamburg. Her undersøger man fx dækningen når man bruger nogle særlige udsendelsesmåder bla. MISO. Her sender man det samme signal fra flere sendere – ikke som ved normal SISO/SFN, hvor der moduleret ens fra hver mast – men moduleret forskelligt fra to eller flere master. Man måler således ikke for at 'se om det virker', men for at finde den mere nøjagtige forbedring af dækningen fx inde i byer ved brug af MISO istedet for SISO.
Desuden laves der forsøg, som har relation til den kommende standard for mobil-tv (DVB-NGH).
BBC i England målte på testudsendelser i over et år og det gav mulighed for at øge bitraten fra 36 til 40.2 Mbit/sek.
Mht. Tyskland har du ret i, at de nuværende budgetter for brugen af licensmidler ikke indeholder HD kanaler via antenne. Men både ARD og ZDF arbejder imidlertid meget for at skaffe opbakning hertil hos delstaternes ledere. Hvis delstaterne enes kan der hurtigt ske noget. Desuden er det vel ganske tænkeligt at en enkelt delstat fx Berlin – der har mange DTT seere og mange muxer – kunne starte en ÖR/public service DVB-T2 mux.
Ligeledes sender de private (Pro7 – RTL mfl) kun fra Kiel og Lübeck i Slesvig-Holsten. Det er rimeligt let at indpasse en ekstra
DVB-T2 mux – måske betegnet en DVB-T2 TEST-MUX – til måske 3 HD kanaler i det område. MV er samme sag. Brandenburg sikkert også.
Satellit kanalerne skifter jo snarligt til rent digitalt og med flere HD kanaler. (Vi har jo også allerede ZDF-HD via youSee). Ligeledes arbejder kableselskaberne meget på at få overført alle kunder fra analogt til digitalt. HD er bla. lokkemaden.
Det er bydende nødvendigt, at der også kan sendes HD i en rimelig kvalitet og på et rimeligt antal kanaler, hvis DTT skal holde i længden.
Lars