Hjem Fora Mediepolitik Kommerciel DAB radio i DK Re:Kommerciel DAB radio i DK

#57926

reslfj
Participant

martin sagde:

Er der nogen der ved hvordan det kan være at der kun er én kommerciel radiokanal på DAB?


 

Der var 256 kbit/sek til  det 5. og 6. radiosendenet. Pt. er det kun det 5. net der anvendes af Nova. Radio 100FM er kun lokalradio i de store byer, men  de 6. net kommer i udbud snarest (eller er det allerede, tjek selv KUM.dk).

DAB er imidlertid et rædsel i sendeomkostninger og dækker dårligt –  det er simpelthen en gammel og dårlig transmissionsstandard.  DAB+ er lidt bedre, men langt fra godt. 

I forhold til moderne digitale standarder skal selv  DAB+ sendes med 3-5 gange så stor effekt eller kan med samme effekt kun sende 30-40% af bitraten for  en moderne sendestandard.  Det betyder uhyre meget, at man kan fordele omkostningerne ved sendere mv på 2.5-3 gange så mange radio kanaler.

DAB har så den kodede MP2 lyd helt integreret med selve transmissionen og virker ikke som en ren datakanal.  Det svarer til at man for adgang til internettet skulle have et ADSL modem til lyd, et andet til billeder, et til E-mail og et til download etc.   Sådan  er det naturligvis ikke (længere*), nu har man ét LANkabel/trådløs forbindelse til ÉT  ADSL modem (eller ét webspeed modem) og herover kommer alle bits uanset om disse bits er lyd, tekst, billede eller fx en digital underskrift. 

Det er meget normalt,  at de første generationer af et produkt er bygget til et specielt formål, men at man senere erkender, at det er langt bedre at bygge fleksibelt.  Tænk fx. på moderne containerskibe, der helt har overtage fra  gammeldags fragtskibe – det er helt samme ide.   

DAB er også kun opdelt i to områder –  øst og vest for lillebælt, så det ikke særligt egnet til regionale annoncer og slet ikke til de lokale.

Der er solgt lidt over 1 million DAB radioer over de  sidste 10 år, men mange anvendes til FM og mange anvendes ikke længere (fx min). Det giver ikke et godt grundlag for kommerciel radio.  Der skønnes at være i omegnen af 20 millioner FM radioer i landet.

Nu vi har DAB er det vel OK, at  anvende det et stykke tid. Men medens de nyeste broadcast standarder er mere økonomiske end de kommende 4G LTE mobilsignaler i multicast, så er DAB/DAB+ klart ringere.  Når LTE mobilt bredbånd kommer i 800MHz båndet  vil det ret sikkert kunne udkonkurrere DAB/DAB+ (uden statsstøtte).  

 

Lars   Smile