Re:HDTV planeras i marknätet – SVT HD slutar sända 1 mars

#57378
reslfj
Deltager

Kigger man på kortoversigten, så nævnes K5, K6, K7, K9, K10 på VHF båndet og kan man få fat på K8, så giver det jo hele 42Mhz lige efter hinanden og dermed burde der kunne med 8Mhz, ved at låne lidt fra nabo frekvensen = 5 nye Mux´er , så frem der ikke ligger nogen nabolands korrigeringer, som vil gøre krav på de samme frekvenser i VHF-båndet.

I nordig.org standarden nævnes jo 8Mhz på VHF båndet, som kaldes D9-D15 = 178Mhz  – 226Mhz, så det burde kunne lade sig gøre i luften også.


Men der må jeg skuffe dig, Preben.   I luften er anvendelsen af alle frekvenserne aftalt med vor nabolande – ja faktisk så langt som til Kapstaden i syd og til Vladivostok i Øst.

Og aftalerne – der normalt benævnes GE06 –  går udelukkende på 7 MHz kanaler fra kanal 5 til kanal 12.  Hvert land har normalt kanaler til én DTT mux og 3 T-DAB muxer (1.7 MHz = 7MHz /4).

Danmark har således  udover DTT MUX8 også mulighed for 3 T-DAB muxer  (der godt kan bruges til bedre ting en det elendige og dyre DAB/DAB+ system).  Kanal 8 anvendes delvist hertil i Jylland (3 T-DAB frekvens-lag)

De store linier i GE06 aftalen kan absolut IKKE ændres. Men det indebærer ikke, at man ikke kan aftale tilpasninger med vore naboer – og her skulle det være ret muligt for Danmark og Sverige, at udbygge med hver 2 VHF MUXER  – MUX8 og en ekstra MUX9 i DK og  i SE med VHF muxen MUX7 og en ekstra MUX8. 

Husk MUX7 er nedlagt i både DK og SE til fordel for et langt mere nødvendigt lands- og vands-dækkende mobilt bredbånd – som kun rene tv-tåber kan være imod.  Sverige kalder nu VHF muxen for MUX7 eller Nät7 og en ekstra vil følgeligt blive MUX8 eller Nät8 derovre.

Lars Smile

PS! 8MHz VHF kanaler er kun tænkt til kabelanlæg.  Men om 1-2 år ændrer DVB-C2 nok meget på netop dette. Gamle TV skal bare ud eller have en boks – det er ren nostalgi at gøre meget for sådanne oldsager.  Det er meningen at dine penge skal bruges.

Back to top button