Hjem Fora Antenne-TV Antenne-TV – DAB-antenne. Re:Antenne-TV – DAB-antenne.

#61386

reslfj
Participant

Berndt sagde

Jeg har læst en del negative ting om DAB-radio, bl.a. ustabile signaler.

Du synes at være et praktisk eksempel på nogle af de ‘dårligdomme’, der gør at DAB kaldes forældet og ringe.

DAB er ikke designet på en særlig god og solid måde, det har derfor ringe kapacitet og det betyder at man enten kan sende meget få kanaler eller må komprimere lyden ret meget for meget.  Man har så desuden valgt – stor fejl – at sammenbygge den u gamle lydkodning – MPEG1 level 2 audio – med selve det digital transmissionsformat og fejl retningen.  Man har så at sige støbt dem sammen med beton.

Herved har man effektivt forhindret, at de meget  bedre lydkodninger MP3 og især AAC, HE-AAC kunne indføres.

Det det blev for indlysende absurd selv for marketing idioterne – der ikke har hørelære som spidskompetance –  klistrede man et ekstra lag fejretning ovenpå og byggede det sammen med HE-AAC lydkodning – det der nu kaldes DAB+. 

Ja det er bedre, men  fundamentet er stadig en dårlig 1980’er design med lav kapacitet og dårlig dækning. 

 

Så købte jeg i foråret en lidt mere avanceret (?) FM/DAB-radio med rigtig antennestik til FM-antennen på taget. Den har virket fint på FM, men DAB-signalerne har jeg heller ikke med denne receiver fået noget godt resultat ud af.

Da min Sony DVD-optager med MPEG2 tuner jo går i sort efter nytår, tænkte jeg, at den UHF antenne, som den p.t. er tilsluttet, måske kan bruges til DAB-radioen i stedet – ved at vende antennen fra vandret til lodret polarisation cool.

Vil jeg mon få nogen glæde af DAB-funktionen på den måde question – Senderen befinder sig kun 21 km fra mit hus.

M.v.h. – Berndt.

DAB sendes slet ikke på samme frekvenser som FM radio – 87,5-108 MHz.  DAB sendes i samme VHF bånd III frekvensområde, som det analoge DR1 fjensyn anvendte i store del af landet – 174-230 MHz (+ 232,49 Mhz i Jylland), og som du skriver, sendes DAB lodret.  UHF båndene er over 470 MHz og helt uden interesse mht DAB.

Hvis du vil have en DAB antenne, skal den være beregnet til DAB eller til TV i VHF bånd III og være monteret lodret.  Hvis du bruger almindelige vægstik med TV+Radio, skal du bruge TV udtaget til din DAB radio. 

 

Lars  smile

 

Min DAB radio er gemt i kælderen og vil forblive der, selvom jeg kan se sender masten kun få km væk.   FM, youSee og internettet er alt, jeg behøver hjemme – men OK det er ret træls uden P1 om aftenen i bilen.