DR K nu i HD opløsning på DVB-T nettet

| mandag 12. dec, 2016 19:51 | opdateret 13. dec, 2016 kl. 12:26 | 28 Kommentarer

DRK 720pDR lader til at have skiftet til at sende DR K i HD opløsning (720p) på det terrestriske sendenet. Derimod er DR2 fortsat i SD opløsning. Man kan mene at DR2 i 720p havde været mere oplagt, men mon ikke det er tekniske årsager der gør, at det ikke er tilfældet.

DR K kommer I HD hos YouSee i forbindelse med de kanalomlægninger der sker i første kvartal af 2017. DR K i HD vil både være tilgængeligt på Kabel TV, DSL TV og Fiber TV hos YouSee

Vi ved ikke om andre udbydere følger efter. Skriv gerne en kommentar såfremt du har bemærket den i HD andre steder.

Tak for tippet til Martin på vores forum.

 

Del på:

Tags:

Gemt under:: Antenne-TV, HDTV

28
Kommentarer

Please Login to comment
6 Kommentar tråde
22 Tråd svar
3 Følgere
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Kommentar forfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Giv mig besked

Det var da en glædelig tidlig julegave, manglede vel også bare at en kultur kanal sender i ordentlig kvalitet.

mich

DR2 er da mere oplagt, da de er på TOP6 over mest sete kanaler og iøvrigt har mange film og natur udsendelser

Ja jo jeg så da også helst at begge kanaler blev sendt i HD. Jeg forstår så heller ikke altid DR, film og natur udsendelser bliver jo også sendt på både DR1 og DR3, så hvorfor bruge DR2 til det?
Selvom DRK ikke er så set som DR2, så har den jo en del film, men godt nok også meget dokumentar, f.eks i går kørte kanalen med 4:3 billeder, spild af båndbredde (HD) 🙂

urup

Jeg tjekkede DR K hos Stofa (Odense Antennelaug Vest) i går aftes, men clint DC 3 boksen viste ikke HD ikonen i kanaleninfo. Men det kan jo være at det snart kommer.

mich

Så burde DRK jo kunne ses i HD på f.eks. ATV4, eller hvad ?

mich

Yousee foretager en ændring af deres anlæg januar/februar. hvor startfrekvensen ændres, FM nedlægges, de 20 mest sete TV kanaler opgraderes fra 9 til 12 Mbit billedopløsning. Vi kan jo håbe, DRK og BBC World News kan modtages i HD (og evt CNN)

Jeg skrev til Stofa på Facebook for at høre om DR K kommer i HD i forbindelse med omlægningen af kanaler den 15. december. Jeg fik følgende svar: “Tak for din henvendelse. DR K er blevet sendt i HD siden 26 april 2016.” Jeg sendte et billede af mit TV, hvor der står at kanalen sendes i 576i og skrev, at jeg endnu ikke modtager den i HD. Jeg fik dette svar: “Der bliver stadig sendt udsendelser på DR K, der er gamle og derved bliver vist i eks. 576i. Men de udsendelser der bliver vist i HD, modtager du… Læs mere »

mich

Selve kanalen vil altid være i 720p mens SD udsendelser vil være opskaleret. Men der vil altid stå 720p.

mich

Men når Yousee får den i januar/februar, mon ikke Stofa så også får den

Anders

Der står 5,1 Mbps på artiklens billede, og DR bruger selvfølgelig også variabel bitrate – men ifølge den opdaterede oversigt over MUX 1 og 2 sendes DR K med 3,5 Mbps hvilket er en forøgning med 1 Mbps som er taget fra DR 3 som nu “kun” sendes med 7 Mbps.
http://digi-tv.dk/PDF/MUX1og2_dec2016.pdf

mich

Det undrere mig, at DR ikke påfører HD på de enkelte udsendelser på DRK på TTV og programoversigten på dr.dk. Udsendelser der ikke er i HD ligger nok lavt mht Mbps

Per M

Måske fordi alt det der vises på kanalen slet ikke er produceret i HD når det kommer til stykket? Kun en tanke grundet manglen med nævnelse om HD.

mich

Utroligt meget er i HD, alle spillefilm, også de gamle, At BBC de sidste 5 år osv

Anders

En opdateret liste over MUX 1 og 2 fra februar 17 viser at:
DR 1 er gået ned fra 6,5 til 5,5 Mbps.
DR 2 er gået op fra 2,5 til 4,5 Mbps.
DR 3 er gået ned fra 7,0 til 6,0 Mbps.
http://digi-tv.dk/PDF/MUX1og2_feb_17.pdf

(Sammenlignet med oversigten fra december 16 jeg linkede til i mit oprindelige indlæg)

Dermed har TV 2 Regionerne nu det højeste oplyste antal Mbps med 6,5.

Nu kan de vidst snart ikke presse citronen mere.

mich

DR1 og DR2 kan da ikke kaldes HD kanaler

C. Johansen

Jeg forstår heller ikke, at der kan bruges betegnelsen HD. Der har da været et krav om MINIMUMSSTREAMING på 8 Mbps. Gælder det ikke mere? Når jeg modtager fx tyske programmer via satellit streames der ca. 14 Mbps.
I betjeningsvejledningerne til Panasonics recordere både til satellit- og kabel-tv er der en oversigt over spilletider i DR-formatet på BD-diske, som man selv optager på.
Her går man også ud fra 14 Mbps for for HD-kanaler og for SD-kanalerne er det 5 Mbps.
Jeg kender godt forklaringerne/undskyldningerne, der går på forbedrede encodningssystemer, men det holder jo ikke, så længe der er tale om mpeg4/H.264.

evilguy

Du har ikke helt forstået det korrekt. EBUs gamle anbefalinger lød på mindst 8 Mbit/s, men det var en anbefaling og ikke noget krav. Derudover er der sket meget med H-264 encodingen de sidste mange år. Det som tidligere tog 8 Mbit/s kan man i dag klare med <5,5 Mbit/s. Hvorfor holder forklaringerne med H.264 ikke? Hvilket belæg har du for den mening? Du er godt klar over, at encoding af H.264 kan gøres på mange måder, og forskellige encodere kan give forskellige resultater? En H.264 encoder i en Panasonic BD-optager indeholder måske en simpel ender, som overhovedet ikke kan… Læs mere »

C. Johansen

Det kan sagtens være, at jeg ikke har forstået det helt korrekt, men hvad er så EBUs nye anbefalinger til minimumsstreaming ved HD broadcast, hvis den gamle værdi på 8 Mbps ikke længere er gældende? Dengang man begyndte at sende DR1 i 720p (Digi-tv), beklagede man, at der kun kunne blive 6,5 Mbps, så det blev kun næsten HD, men trods alt bedre end SD. Det var helt klart min opfattelse, at hvis det skulle kaldes HD, så skulle der være en minimumsstreaming på 8 Mbps. Det, som jeg synes, er ærgerligt, er, at der hele tiden bliver kørt på… Læs mere »

evilguy

Det kan jeg faktisk ikke svare dig på, men den bør ikke længere være relevant. EBUs anbefalinger er baseret på encodere, som er teknisk forældet. Man kan på de moderne encodere i real-tid næsten halvere bitraten og opnå den samme visuelle kvalitet. Derfor kan DR K faktisk vise et fornuftigt HD billed selvom den kun udsendes med 3,5 Mbit/s. I det hele taget giver INGEN mening at tale om en bestemt bitrate, da man ikke kan sige, at en bestemt bitrate giver en bestemt kvalitet. Man kan ikke måle billedekvaliteten på samme måde som man måler kilometer i timen på… Læs mere »

C. Johansen

Jeg er helt enig i, at der er række faktorer, der spiller ind, når der er tale om den oplevede billedkvalitet. Det, der er praktisk ved bitraten, er , at det er en af de få faktorer, der faktisk kan måles og let ændres, og som du skriver, kan man godt se det – bare ikke altid. Jeg synes bare ikke, det bliver godt, når man bruger indholdet som argumentation, når kanalerne skal tildeles ressourcer, men jeg kan da sagtens forstå holdningen, når man fx siger, at en kanal sender mange gamle film, så tildeles den ikke så mange Mbps.… Læs mere »

evilguy

Men det ER netop indholdet, som definerer hvor høj bitrate de enkelte kanaler tildeles i et statisk MUX på DVB-T. Det store problem er derimod, at DR endnu ikke er skiftet til DVB-T2, hvor kapaciteten er langt højere. Overordnet defineres hvad den gennemsnitlige bitrate skal være per kanal, og dette gennemsnit er lavet ud fra, hvilket indhold kanalen viser. Dvs. folketingskanalen i gennemsnit vise via 720P med 2,5 Mbit/s, mens DR K, der viser mange programmer med meget stillestående billeder har 3,5 Mbit/s. DR3 har en højere bitrate, da kanalen også benyttes til at vise f.eks. sport. Dette gøres for… Læs mere »

C. Johansen

Jeg har desværre en ubehagelig fornemmelse af, at argumentationen med 1. De programmer, der sendes, kræver ikke stor bit-rate. 2. De fleste kan alligevel ikke se forskel vil resultere i, at det bliver “legalt” at tilbyde dårlig kvalitet. Det var det vi oplevede med DAB. (Jeg ved godt at DAB+ er på vej.) Men hvor meget kan “almindelige” mennesker så se forskel på? Det kan jeg absolut ikke udtale mig om. Men jeg ved, at de, jeg kender, som kan se tv fra både satellit og kabel, altid siger at programmerne fra satellit næsten altid er de bedste rent teknisk.… Læs mere »

evilguy

Blindtest – en blindtest er hvad der skal til. Du vil blive overrasket over, hvor “blinde” almindelige mennesker er – specielt hvis man skruer op for “100 Hz” effekten på det TV, der i teorien viser det ringeste billede.

C. Johansen

Jeg synes bare, at det er et problem, når der rejses tvivl om, hvorvidt der er synlig kvalitetsforskel, når det faktisk er muligt at se for de fleste. For så bliver de følgende spørgsmål, om det er rimeligt med indførelse af 1080P/hevc, og hvad med UHD 4K? Der er nok ingen, der ser forskel alligevel, og mange ser jo alligevel kun fjernsyn i køkkenet på en 20″ skærm. Så det dropper vi alt sammen. Det er jo en trist udvikling! Jeg håber da ikke, at det bliver sådan. You-See har heldigvis indset, at det vil være en god idé at… Læs mere »

evilguy

Sagen kunne også være en anden? Ved at skrue op for bitraten, så kan YouSee hæve billedkvaliteten uden at købe nye (dyre) encodere? Pointen er, at det ikke er sikkert, at YouSees billedkvalitet visuelt bliver ret meget højere, end hvis de havde købt nye encodere.

evilguy

Lige for at skære den ud i pap, så prøv med dette klip på din skærm: https://www.youtube.com/watch?v=GVYok3MzDtw

Det er et klip af en yndig dame, og læg mærke til hvor få komprimeringsfejl der er i klippet. De rigtig kritiske steder er f.eks. 1:38, hvor man ser hende gå forbi en hæk med slemme skyggevirkninger og 1:48 hvor hun går fordi et tyndt hegn. Disse scener er rent tortur for en encoder.

Kig også på 6:31 – vand er også ren tortur for encoderen, da der er mange detaljer og mange ens farveoverflader. Den slags giver let pixelering.

evilguy

Det er trist, at TV2 regionerne får lov til at forsætte med 6,5 Mbit/s. De kunne sagtens nøjes med 4,5 Mbit/s med de udsendelser, som primært sender, og så kunne man bruge mere på de andre kanaler. DR Ramasjang, DR Ultra, DR K og DR1 kunne sagtens bruge lidt flere bits.