TV-Nyt

Brdr. Madsens tidsrejse på DR1

Foto: Theis Mortensen
Foto: Theis Mortensen

Danmark er et af verdens ældste kongeriger, grundlagt for over tusind år siden. Men hvem er vi danskere i grunden, og hvordan er vi blevet, som vi er i dag? DR1 sender nu to af rigets stolte sønner, Anders og Peter Lund Madsen, tilbage i tiden for at finde svaret.

I otte helt nye programmer på DR1 tager hjerneforskeren Peter Lund Madsen og humoristen samt tv-vært Anders Lund Madsen tilbage i tiden. For at gøre os alle klogere på hvilket fundament vores nutid hviler på, flytter de to brødre ind i en ny tid, i en landsby, der er befolket med danskere, der lever i den respektive tid i danmarkshistorien. Her skal brødrene indgå i livet og det fællesskab, der kendetegnede livet i perioden.
Anders og Peter tager hinanden i hånden og lever to dage i otte vigtige tidsaldre af Danmarkshistorien. I første program transporter tidsmaskinen dem den lange vej tilbage til år nul, den mudrede jernalder, mens det sidste program næsten slutter i nutiden med fokus på hippierne i 70’erne. Derimellem besøger de vikingetiden, middelalderen, enevælden, stavnsbåndet, Guldalderen og Fort Danmark.

“Når brdr. Madsen dykker ned i vores fælles danmarkshistorie, er det hverken for at genopfriske kongerækken eller nørde årstal – det er for at få en smagsprøve på, hvordan livet og hverdagen var engang. Og de gør det med både stor humor og respekt. Jeg synes, det er en forfriskende måde at formidle et stærkt public service-emne på”, siger redaktør i DR Medier, Dorthe Thirstrup.

Vikingeblod i årerne

I Jernalderen lærer brødrene blandt andet, hvorfor man skal have bukserne af for at bage brød, hvorfor mudder var et vigtigt råstof, og at der skal kvindespyt til at lave øl. I de næste programmer lærer de at kæmpe som vikinger og riddere, de danser og duellerer som grever under enevælden, de lærer at pløje og score damer under stavnsbåndet, de fester med studenterne i guldalderen, befæster Danmark som artillerister i 1914, og flipper ud med hippierne i 70’erne.
Af de mange tidsbesøg var vikingetiden den periode brødrene Madsen glædede sig mest til at besøge. Det skyldes, at de har fået foretaget en gentest, der viser, at de har vikingeblod rullende i årerne.

”Derfor havde jeg forventet at opleve en samhørighed, en ’finden hjem’, når vi mødte vores gamle aner. Det blev dog en stor skuffelse, idet vikingetiden var meget voldsom,” fortæller Peter Lund Madsen, og bliver suppleret af Anders:

”Jeg forventede, at det på en eller anden måde ville udløse noget stort og drabeligt inden i os når først, vi kom i kontakt med den tid. Desværre skete der ikke noget ud over et let maveonde på grund af al den let fordærvede mad,” siger Anders Lund Madsen.

Tak til vores forfædre

Peter og Anders mener begge, at ’Brdr. Madsens tidsrejse’ er væsentlige programmer, fordi det er vigtigt at kende sin fortid:

”Hvis noget er sket for mere end 14 dage siden, så er det principielt glemt af stort set alle mennesker i det her land. Det er bekymrende, fordi alting nu sker som direkte følge af noget, der er sket før, og det er fuldkommen umuligt at forstå sin nutid, hvis man ikke har bare en vag formodning om fortiden. Vi lever i en tid, hvor alting er bedre end det nogensinde har været, og vi skal takke vore forfædre hver eneste morgen for, at de har kunnet holde de gamle dage ud,” siger Anders Lund Madsen. Peter er helt enig:

”Når man bliver klogere på danmarkshistorien, får man tre ting på en gang. Man bliver stolt, taknemmelig og næsten fuldstændigt beroliget. Stolt over hvad vores forfædre har udrettet, taknemmelig over, at vi lever i nutiden og ikke i gamle dage, hvor det meste var meget mere farligt og ubehageligt, og meget mere rolig når det gælder fremtiden. Vores forfædre har jo ud af det rene ingenting løst det ene problem efter det andet. Set i det store perspektiv er det jo gået fuldstændig og fantastisk fremad siden dengang, vi levede i jernalderens mørke. Vi mennesker er så dygtige, og vi kan klare næsten alting. Det skal nok gå.”

’Brdr. Madsens tidsrejse’ sendes i otte programmer på DR1 med premiere onsdag den 20. april, klokken 20.00.

I samme kategori

Back to top button