TV-Nyt

Askeskyen – Kaos over Europa

nationalgeographicchannelDet alt ødelæggende udbrud fra den islandske vulkan Eyjafjallajokull, i midten af april, bragte kaos på himlen over Europa og lukkede det europæiske luftrum med flere hundrede tusinde passagerer strandet rundt om i verden.  

 Mens nyhedsteams rapporterede den enorme askeskys udvikling og omkring hjemsendelsen af turister og forretningsfolk, så var et filmhold fra National Geographic landet i Island. Her dokumenterede de de dramatiske hændelser, der åbenbarede sig før, under og efter vulkanens 2 udbrud den 20. marts, samt det andet og endnu større udbrud den 14. april.

National Geographic var de eneste, som dækkede hændelserne fra begyndelsen og de fik dermed også et unikt kig direkte ned i vulkanen fra en helikopter. Derfor fik de også sikret sig en række utrolige filmoptagelser, mens udbruddet var i gang.

Disse fantastiske filmoptagelser kan nu opleves i dokumentarprogrammet ”Askeskyen – Kaos over Europa”, som får premiere søndag den 16. maj kl. 21.00 på National Geographic Channel.

nationalgeo vulkan

Filmholdets arbejde var belastet af faren fra vulkanen, idet de filmede i nærheden af det enorme krater, som spyede ild og aske tusinde meter op i luften. Som om det ikke var nok, så blev holdet også rystet cirka hvert 10 minut, når gigantiske eksplosioner brød lydmuren, der rystede dem.

Det massive udbrud forårsagede også enorme lokale oversvømmelser, som skyllede veje fuldstændigt væk. Vores filmhold blev fanget midt i en af disse oversvømmelser, hvilket også blev indfanget på film. Til tider var de tvunget til at køre gennem en enorm væg af aske. Intet lys og uden mulighed for at finde ud af hvor de var, begyndte filmholdet også at få problemer med at trække vejret ordentligt. Endelig blev de tvunget til at stoppe, da vejen var fuldstændigt forsvundet.

”Askeskyen – Kaos over Europa” viser også dramatiske optagelser af kystvagtens redningsaktioner, eksklusive øjenvidneforklaringer fra stedet, anerkendte geologer der indsamler data fra lavaen og asken såvel som videnskabelige forklaringer på vulkanens enorme kaos og dens globale indvirkning på luftfarten – den største siden 11. september.

Askeskyen – Kaos over Europa – premiere søndag den 16. maj kl. 21.00

Kilde: National Geographic presse

I samme kategori

Back to top button