HDTVViden

Ultra HD TV – Værd at vide

TV-producenterne har lige nu fokus på Ultra HD TV. Der er allerede Ultra HD produkter på markedet, men endnu ikke rigtigt noget Ultra HD indhold. Så skal du købe Ultra HD TV nu? 

Vi gennemgår i denne artikel kort, og så uteknisk som vi har fundet det muligt, de vigtigste elementer i forhold til de nye Ultra HD standard og kigger i krystalkuglen for fremtidens tv-standard.

Ultra HD TV kort fortalt

Ultra HD TV værd at videVi er gået fra billedrørs-tv til større og større fladskærme, og heldigvis har vi også samtidigt fået en bedre billedopløsning/kvalitet med HDTV. Mens HDTV efterhånden er ved at være temmelig udbredt, både i forhold til antal kanaler der findes i HD, og det antal seere der har udstyret til at se det, så går udviklingen nu for alvor mod den næste milepæl nemlig Ultra HD TV.

I første omgang er det med en billedopløsning på 3840 x 2160 pixels. Man har altså valgt at fordoble den gamle HDTV 1080p standard (1920 x 1080) både i forhold både vandrette og lodrette pixels, så der nu er 4 gange flere pixels. Man kunne således også omtale 4K Ultra HD som 4 x Full HD eller 2160p.  Ude i horisonten ligger også 8K Ultra HD og venter, japanske NHK tester allerede 8K.

Skærmopløsninger SD HDTV Ultra HD TV
Skærmopløsning – et visuelt overblik Billede: Wikipedia

Med de mange ekstra billedpunkter er der altså potentiale for et skarpere mere detaljerigt billede, dog er det er ikke sikkert, du rent faktisk kan se det, men mere om det senere. Det mest interessante ved Ultra HD er måske lidt paradoksalt nemlig ikke nødvendigvis opløsningen.

Ultra HD – Mere end bare opløsning

Udover en højere opløsning på billedet,  så er også farverum og farvedybde og antal billeder pr. sekund en væsentlig nyhed ved Ultra HD specifikationerne, og det er faktisk elementer, der er usikkerhed omkring i hvor høj grad vil blive udnyttet.

rec709 rec2020 flere farver Ultra HD

EBU’s magasin tech-i fra september 2013 kan hentes gratis her og indholder en del info om Ultra HD

Ultra HD standarden giver både mulighed for en forbedret farvegengivelse med en større farvepalette, altså flere farvenuancer, og op til 120 billeder pr. sekund, men det betyder ikke automatisk at vi skal forvente os, at vi får Ultra HD kildesignaler, der rent faktisk gør brug af disse nye muligheder. Der kan f.eks. ved de traditionelle tv transmissions veje være problemer med at få plads til så mange flere data med et udvidet antal billeder pr. sekund og flere farver at holde styr på.

TV bliver i dag produceret i 25 billeder i sekundet og med et højere antal billeder pr. sekund vil seerne opleve mere flydende billeder specielt ved hurtige bevægelser på skærmen. EBU, der er en fælles europæisk sammenslutning af public service-tv- og radiostationer, har afprøvet indhold med et højere antal billeder pr. sekund og personerne i denne test oplevede en klar forbedring. Måske endnu mere interessant så blev et højere antal billeder pr. sekund faktisk vægtet højere end UHD opløsning i forhold til billedoplevelsen.

Grunde til ikke at købe Ultra HD TV?


Pris og Indhold

Ultra HD TV dyre

Det væsentligste argument for ikke at købe et Ultra HD TV nu er nok at der endnu ikke rigtig er Ultra HD indhold. Der er indhold på Netflix, men ellers skal du investere i Ultra HD blu-ray afspiller og købe film til denne. Så hvorfor egentlig købe en Ultra HD skærm?


Kan du se forskel?

samsung_uhd_tv

Tager vi det rent opløsningsmæssige ved Ultra HD, så skal man op på meget store skærmstørrelser, eller sidde meget tæt på, for for alvor at kunne se forskellen, i forhold til den almindelige 1080p opløsning vi kender i dag.

Når du står i forretninger og ser på Ultra HD TV, så prøv at gøre det i den afstand du normalt sidder fra dit tv derhjemme i stuen, og sammenlign så med et almindeligt HDTV. Så er det ikke sikkert du reelt kan se forskel. Kan du se forskel behøver det i øvrigt ikke være opløsningen du ser, men fordi du ser et bedre kildesignal på Ultra HDTV skærmen.

Selv om vi køber større og større tv, så er det måske alligevel de færreste, der sidder de 1,50-2 meter fra en 84″ skærm, der ellers faktisk er cirka den afstand, du skal sidde fra, for at få den fulde oplevelse af de mange ekstra pixels, og gør man det, vil det nok føles forkert for de fleste. Flere billeder pr. sekund kunne retfærdiggøre Ultra HD på mindre skærme, men som nævnt, så er der en del usikkerhed i forhold til om vi får det og hvornår.


Får vi bedre farver?

uhd_colorfulDe tidlige Ultra HD skærme understøtter ikke den nye udvidede farvepalette, og det er desuden et åbent spørgsmål, hvor meget indhold der bliver tilgængeligt, som er produceret efter denne standard til at starte med. Nogle skærmproducenter mener at de så kan konvertere signaler med den “gamle” begrænsede farvepalette til den nye via software, men spørgsmålet er om det er ønskeligt at gøre det på den måde.

Der er også nogle, der mener, at Ultra HD 2160p ikke er et stort nok spring, men at man i stedet skulle have gået direkte til 8K Ultra HD TV med hele 7680×4320 pixels altså 4320p. 8K har vi set demo af på IFA messen, og det giver en utrolig nærmest 3D agtig dybdefornemmelse, men igen skal man have en kæmpe skærm for at få glæde af det for alvor, og rent økonomisk og teknisk giver det mening for producenterne i første omgang at tage springet til 4K Ultra HDTV.

Hvornår får vi Ultra HD tv-kanaler og Ultra HD TV via Nettet?

Ultra HD udviklingen

netflix Ultra HD illustration
Netflix bliver de første med Ultra HD indhold

Indtil videre er der noget indhold i Ultra HD på Netflix og der kommer løbende mere.

Ultra HD indhold fra Netflix kræver en stabil Internethastighed på mindst 15 megabits/sekund, så der er krav til din nethastighed, og også på sigt, hvis du har en begrænsning på, hvor meget du må hente ned via din Internetforbindelse.

Også YouTube har tilbudt indhold i Ultra HD opløsning siden 2014.

Ultra HD blu-ray afspillere er blevet introducerede på markedet i 2016. Læs vores anmeldelse af Samsungs model her

 

Ultra HD TV i Danmark

DR Ultra HD illustration
En DR Ultra HD kanal er nok ikke lige om hjørnet

Viasat har lanceret en Ultra HD sportskanal med begrænset indhold. Læs mere her.

Derudover er ingen konkrete planer hos de danske tv-udbydere omkring Ultra HD.

 

I samme kategori

Back to top button